VIDEO Valeriu Gheorghiță: În România 5% dintre copiii cu vârstă cuprinsă între 12-15 ani sunt vaccinați. Această rată este de circa 8 ori mai mică față de ceea ce se întâmplă în vestul Europei

690 de vizualizări
Valeriu Gheorghiță / Foto: Facebook.com
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, a declarat că procentul copiilor vaccinați din România cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani este de 5%, iar „această rată este de circa 8 ori mai mică față de ceea ce se întâmplă în vestul Europei, unde rata de acoperire vaccinală la această grupă de vârstă este în jur de 40%”, în cadrul evenimentului organizat de Complexul Educațional Laude-Reut, școală privată din București. Acolo a fost inaugurat în București primul centru de vaccinare împotriva COVID-19 destinat elevilor și cadrelor didactice.

„În România sunt, în momentul de față, circa 35.000 de copii cu vârstă cuprinsă între 12-15 ani care au primit cel puțin o doză de vaccin”, a spus Gheorghiță.

El a subliniat că România trebuie să observe cum gestionează celelalte țări situația, deoarece „În țări precum Franța, Italia, Spania, Danemarca, peste 50% din copiii și tinerii adolescenți cu vârstă cuprinsă între 12 și 17 ani au primit cel puțin o dată de vaccin. De asemenea, personalul din învățământ în Italia, vă dau un exemplu, este vaccinat în proporție de peste 90%”.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România a explicat cum se va organiza campania de vaccinare a elevilor, ce se va desfășura în școlile din România: „Strict pentru unitățile de învățământ, pentru demararea anului școlar, vom organiza o campanie de vaccinare dedicată elevilor eligibili, cu vârstă mai mare de peste 12 ani, în toate unitățile de învățământ prin trei modalități: pe de o parte, prin echipe mobile acolo unde nu se poate organiza un cabinet propriu-zis de vaccinare sau acolo unde în proximitatea unității de învățământ nu se află un centru de vaccinare.

Acolo unde locația, unde cabinetul de medicină școlară permite organizarea unui punct de vaccinare sau unde școala este foarte mare, cu un număr foarte crescut de elevi, vom organiza un cabinet de vaccinare.”

Valeriu Gheorghiță a mai precizat și că părinții și bunicii se pot vaccina împreună cu copilul, dacă locuiesc în aceeași casă: „Un lucru foarte important este acela prin care vom da posibilitatea aparținătorilor, și aici mă refer la părinți, la bunici, cei care locuiesc cu copilul la aceeași adresă, să se poată vaccina împreună cu copilul în scoală, în unitatea de învățământ”.

Pentru învățământul preuniversitar „ne dorim să organizăm cabinete sau centre de vaccinare în campusurile studențești”, a mai punctat medicul.

„Acest program dedicat pentru vaccinarea în instituțiile de învățământ este prevăzut pentru o durată limitată, de circa două luni, iar după această perioadă, în funcție de intenția de vaccinare, vom vedea dacă punctul se mai justifică prelungirea acestei perioade de a asigura vaccinarea în unitățile de învățământ”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Declarația completă:

„În primul rând vreau să vă spun că sunt realmente extrem de onorat că astăzi mă aflu alături de dumneavoastră. Mă aflu alături de dumneavoastră în calitate de președinte al Comitetului Național de Vaccinare, dar pot să vă spun că mă aflu și în calitate de părinte a doi copii, dintre care, anul acesta, unul dintre ei merge în clasa pregătitoare, iar celălalt în clasa a V-a, fapt pentru care la modul personal îmi doresc foarte mult ca de această dată, copiii noștri să poată merge în format fizic la școală.

Aș începe, în schimb, prin a spune un sigur aspect, și anume faptul că, în România, comunitatea evreiască este vaccinată în proporție de 90%. Și asta cred că spune foarte multe de modalitatea în care înțeleg percepția și realitatea pandemiei despre încrederea acordată recomandărilor medicale, despre încrederea în reprezentanții acestei comunități și despre dorința lor de a-și proteja comunitatea, lucru care cred că trebuie să fie de apreciat și trebuie să reprezinte pentru noi toți un model. 

Mai mult decât atât, în momentul de față, știm din țările în care activitatea de învățământ a început deja, din Statele Unite de exemplu, că numărul copiilor care se îmbolnăvesc crește, crește odată cu deschiderea unităților de învățământ, odată cu prezența fizică a copiilor la școală, nu neapărat ca urmare a unui risc crescut de a se infecta în școală, în interiorul unității de învățământ și ca urmare a activităților conexe cu învățământul, și anume distanța de acasă la școală, mersul în mijloace de transport în comun, interacțiunea cu celelalte persoane, locurile de joacă, și așa mai departe.

Însă pentru noi este foarte important să ne uităm ce fac celelalte țări în momentul acesta pot să vă spun că în țări precum Franța, Italia, Spania, Danemarca, peste 50% din copiii și tinerii adolescenți cu vârstă cuprinsă între 12 și 17 ani au primit cel puțin o doză de vaccin. De asemenea, personalul din învățământ în Italia, vă dau un exemplu, este vaccinat în proporție de peste 90%. Doar în felul acesta putem să oferim copiilor noștri posibilitatea reală de a se prezenta în format fizic la școală și de a beneficia de toate informațiile, dar și de celelalte aspecte sociale și psihologice extrem de importante pentru dezvoltarea lor viitoare. 

Trebuie să înțelegem că în momentul de față ne dorim foarte mult să aducem vaccinul cât mai aproape de cei care doresc să se vaccineze și ca atare. Strict pentru unitățile de învățământ, pentru demararea anului școlar, vom organiza o campanie de vaccinare dedicată elevilor eligibili, cu vârstă mai mare de peste 12 ani, în toate unitățile de învățământ prin trei modalități. Pe de o parte, prin echipe mobile acolo unde nu se poate organiza un cabinet propriu-zis de vaccinare sau acolo unde în proximitatea unității de învățământ nu se află un centru de vaccinare.

Acolo unde locația, unde cabinetul de medicină școlară permite organizarea unui punct de vaccinare sau unde școala este foarte mare, cu un număr foarte crescut de elevi, vom organiza un cabinet de vaccinare. Și de asemenea, în învățământul universitar ne dorim să organizăm cabinete sau centre de vaccinare în campusurile studențești. 

Un lucru foarte important este acela prin care vom da posibilitatea aparținătorilor, și aici mă refer la părinți, la bunici, cei care locuiesc cu copilul la aceeași adresă, să se poată vaccina împreună cu copilul în scoală, în unitatea de învățământ. De ce este important acest lucru, pentru că trebuie să protejăm sănătatea familiei. Cel mai mare risc este de transmitere inversă, de la copil la adulți, la cei vulnerabili din interiorul familiei și în felul acesta apar cazurile grave.

De altfel, toate datele științifice în momentul de față ne arată că rata de atac pe cazurile secundare este cea mai mare în cadrul familiei, practic la membrii aceleiași familii, practic acolo este cel mai mare risc de răspândire a infecției cu SARS-CoV-2, ca urmare a faptului că oamenii nu respectă, evident, regulile când sunt acasă. Interacționează foarte mult și petrec foarte mult timp împreună, ca atare, este important ca noi adulții, și acest mesaj se adresează în primul rând adulților, părinților și bunicilor, și mai puțin copiilor, să mergem să ne vaccinăm, de această dată să fim mai responsabili și să înțelegem că aceste eforturi le facem pentru copiii noștri, ca generațiile următoare să înțeleagă din gestul nostru cât de important este să fim solidari, să avem acest simț civic de implicare și să ne dorim, până la urmă, sănătatea întregii comunități din care facem parte.

În România sunt în momentul de față circa 35.000 de copii cu vârstă cuprinsă între 12-15 ani, care au primit cel puțin o doză de vaccin. Pot să vă spun că această rată este de circa 8 ori mai mică față de ceea ce se întâmplă în vestul Europei, unde rata de acoperire vaccinală la această grupă de vârstă este în jur de 40%. În România este de aproape 5%, iar pe grupa de vârstă 16-19 ani, rata de acoperire vaccinală este de circa 20%, practic de trei ori mai mică decât ceea ce înregistrează în celelalte țări europene, în vestul Europei, unde este de circa 60-65%.

Este important să ne uităm la ce fac celelalte țări. Nu știm dacă virusul este mai agresiv în momentul de față în rândul populației tinere, în rândul copiilor, dar știm sigur că odată cu creșterea, odată cu începerea activităților de învățământ în format fizic vom avea mult mai multe cazuri de îmbolnăvire în rândul copiilor. Tocmai de aceea, eu cred că în momentul de față, toleranța noastră sau nivelul de acceptare într-un caz grav la copii trebuie să fie zero.

Copii internați la secția de terapie intensivă, copii care sunt intubați cu insuficiență respiratorie (…) Vin oameni și ne spun: da, dar riscul este foarte mic. Îmi pare foarte rău, eu ca părinte pentru copilul meu îmi doresc ca acest risc să fie zero. Nu cred că putem accepta nici măcar un caz la un milion sau două cazuri la un milion de deces la un copil care este în floarea vârstei, care este la debutul vieții și care trebuie să fie protejat, iar această responsabilitate noi o avem: adulții, părinții, bunicii să ne protejăm copiii, respectând regulile și vaccinându-ne, pentru că în felul acesta reducem de a ne îmbolnăvi și de a ne îmbolnăvi copiii.

Faptul că acest program dedicat pentru vaccinarea în instituțiile de învățământ este prevăzut pentru o durată limitată, de circa două luni, iar după această perioadă, în funcție de intenția de vaccinare, vom vedea dacă se mai justifică prelungirea acestei perioade de a asigura vaccinarea în unitățile de învățământ.”

Context

Declarațiile au fost făcute la inaugurarea primului centru de vaccinare deschis într-o instituție de învățământ preuniversitar. Centrul de vaccinare va funcționa în cabinetele medicale existente în incinta școlii Laude – Reut. Vaccinarea va fi realizată de către cadre medicale specializate puse la dispoziție de DSP București, cu respectarea tuturor normelor de siguranță sanitară care se impun în acest sens.

Fondatoare și președintele Complexului Educațional Laude- Reut, Tova Ben Nun-Cherbis, aceasta a precizat că 70% din personalul instituției de învățământ este vaccinat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Doi directori de liceu din Constanța, despre formarea profesorilor să recunoască elevii care consumă droguri: Dacă polițistul nu poate să depisteze un consumator și are nevoie de un test pentru a face acest lucru, mă gândesc cum ar trebui să își dea seama profesorul doar uitându-se la el? / Nu am avut până acum cazuri care să dea o simptomatologie atât de evidentă

Directorul Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța, Anca Dragomir, nu crede că un curs de formare al profesorilor pentru a depista elevii care consumă droguri, ar rezolva problema…
Vezi articolul

BREAKING Niciun elev nu va primi cuantumul minim al burselor, altele decât cele sociale, stabilit de noua lege a Educației, cel puțin în acest an școlar, pentru că în fiecare lună sunt zile de vacanță – proiectul cu regulile de acordare

Niciun elev din țară nu va primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, din septembrie, pentru că bursele de merit, de excelență olimpică și tehnologice…
Vezi articolul