Vietăți marine nevertebrate, care în mod obișnuit trăiesc pe coasta de vest a Americilor, au fost găsite de cercetători pe marea insulă de gunoi din oceanul Pacific

375 de vizualizări
Foto: marinedebris.noaa.gov via npr.org
Oamenii de ştiinţă au descoperit pe marea insulă de gunoi din Pacific, situată între Hawaii şi statul american California, nevertebrate marine care populează în mod obişnuit regiunile costiere din vestul Oceanului Pacific, transmite agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Cercetătorii au identificat zeci de specii comune în habitatele costiere care trăiesc şi se înmulţesc pe deşeurile de plastic plutitoare, conform unui studiu publicat luni în Nature Ecology & Evolution.

Potrivit studiului, în timp ce încă din secolul al XIX-lea au existat dovezi referitoare la specii marine care “plutesc”, rolul plutelor naturale a fost limitat din cauza materialului care se descompunea în larg în câteva luni sau în câţiva ani. Însă, deşeurile de plastic reprezintă o suprafaţă mai persistentă, mai scrie sursa citată.

Cercetătorii au colectat 105 deşeuri de plastic plutitor din aşa-numitul “Marele petic de gunoi al Pacificului” identificând pe acestea resturi aparţinând unui număr de 484 de organisme nevertebrate marine – 80% dintre ele erau specii care se regăsesc în mod obişnuit în habitatele costiere.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că numărul artropodelor şi moluştelor observate pe deşeurile din plastic era de trei ori mai mare comparativ cu cel al speciilor pelagice care trăiesc în mod normal în largul oceanului, potrivit Agerpres.

“A fost surprinzător să vedem cât de frecvente erau speciile costiere. Erau prezente pe 70% dintre resturile pe care le-am găsit”, a declarat pentru CNN Linsey Haram, autoarea principală a studiului.

Plasele de pescuit erau cele care atrăgeau cea mai mare diversitate de specii costiere, în timp ce pe frânghii a fost identificată cea mai mare prezenţă a tuturor acestor organisme, s-a constatat în urma studiului.

S-a constatat, de asemenea, că specii precum hidrozoare – înrudite cu meduzele şi coralii -, dar şi amfipode şi izopode – tipuri de crustacee – trăiau şi se înmulţeau în acest mediu.

Oamenii de ştiinţă cred că rezultatul studiului poate constitui o dovadă a capacităţii acestor specii de a supravieţui şi de a se înmulţi în largul oceanului şi că un astfel de mediu poate reprezenta un nou tip de comunitate ecologică, mai scrie Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Klaus Iohannis: Nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare – atenție, bugetare – în anul 2021, până când ieșim din criză economică / Sunt convins că în cursul acestui an vom ieși din criza economică

Nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare – atenție, bugetare – în anul 2021, a declarat marți într-o conferință de presă, la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis. Acesta a…
Vezi articolul

Analiza datelor din septembrie nu arată probleme pentru plata utilităților școlilor, potrivit Ligiei Deca, dar aceasta spune că va cere actualizarea situației: “Nu încurajam trecerea în online a școlilor”

Analiza datelor de la inspectoratele școlare județene de la începutul lunii septembrie nu previzionează probleme pentru plata utilităților, după cum a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la videoconferința cu prefecții.…
Vezi articolul