Vietăți marine nevertebrate, care în mod obișnuit trăiesc pe coasta de vest a Americilor, au fost găsite de cercetători pe marea insulă de gunoi din oceanul Pacific

358 de vizualizări
Foto: marinedebris.noaa.gov via npr.org
Oamenii de ştiinţă au descoperit pe marea insulă de gunoi din Pacific, situată între Hawaii şi statul american California, nevertebrate marine care populează în mod obişnuit regiunile costiere din vestul Oceanului Pacific, transmite agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Cercetătorii au identificat zeci de specii comune în habitatele costiere care trăiesc şi se înmulţesc pe deşeurile de plastic plutitoare, conform unui studiu publicat luni în Nature Ecology & Evolution.

Potrivit studiului, în timp ce încă din secolul al XIX-lea au existat dovezi referitoare la specii marine care “plutesc”, rolul plutelor naturale a fost limitat din cauza materialului care se descompunea în larg în câteva luni sau în câţiva ani. Însă, deşeurile de plastic reprezintă o suprafaţă mai persistentă, mai scrie sursa citată.

Cercetătorii au colectat 105 deşeuri de plastic plutitor din aşa-numitul “Marele petic de gunoi al Pacificului” identificând pe acestea resturi aparţinând unui număr de 484 de organisme nevertebrate marine – 80% dintre ele erau specii care se regăsesc în mod obişnuit în habitatele costiere.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că numărul artropodelor şi moluştelor observate pe deşeurile din plastic era de trei ori mai mare comparativ cu cel al speciilor pelagice care trăiesc în mod normal în largul oceanului, potrivit Agerpres.

“A fost surprinzător să vedem cât de frecvente erau speciile costiere. Erau prezente pe 70% dintre resturile pe care le-am găsit”, a declarat pentru CNN Linsey Haram, autoarea principală a studiului.

Plasele de pescuit erau cele care atrăgeau cea mai mare diversitate de specii costiere, în timp ce pe frânghii a fost identificată cea mai mare prezenţă a tuturor acestor organisme, s-a constatat în urma studiului.

S-a constatat, de asemenea, că specii precum hidrozoare – înrudite cu meduzele şi coralii -, dar şi amfipode şi izopode – tipuri de crustacee – trăiau şi se înmulţeau în acest mediu.

Oamenii de ştiinţă cred că rezultatul studiului poate constitui o dovadă a capacităţii acestor specii de a supravieţui şi de a se înmulţi în largul oceanului şi că un astfel de mediu poate reprezenta un nou tip de comunitate ecologică, mai scrie Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
salarizare pe baza de performanță pentru profesori

Regulile după care se verifică și recunoaște valoarea științifică a unei cărți scrise în penitenciar de condamnații definitiv, aprobate după 5 ani: Verificarea de plagiat se face prin softuri recunoscute CNADTCU, lucrările pot fi pe 6 domenii

Un ordin semnat de fostul ministru al Cercetării, Ciprian Teleman, pe final de mandat, prin care e aprobată Metodologia de evaluare a caracterului științific al lucrărilor elaborate de persoane din…
Vezi articolul