Vom lua o decizie săptămâna aceasta față de persoanele care vor fi vaccinate în perioada următoare / Numărul de doze de la AstraZeneca este suficient de mare încât nu mai avem nevoie de o prioritizare strictă a personalului din Învățământ- Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

4.155 de vizualizări
Sursă foto: gov.ro
O decizie privind programarea profesorilor la vaccinare va fi luată în această săptămână, a anunțat astăzi Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. El a adăugat că din 15 februarie, pe măsură ce se vor deschide noi centre de vaccinare, „se pot vaccina cu prioritate, însă numărul de doze de la AstraZeneca este suficient de mare încât nu mai avem nevoie de o prioritizare strictă a personalului din Învățământ.”

Amintim că programările personalului esențial din care fac parte și angajații din Învățământ au fost amânate cu aproximativ două săptămâni, decizia luată de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la finalul săptămânii trecute în urma incendiului de la Spitalul „Matei Balș”. Astfel, au fost prioritizate la vaccinare în etapa a II-a doar persoanele cele mai vulnerabile, adică cele cu boli cronice, cele peste 65 de ani și persoanele cu handicap.

Reporter: În ce măsură au rămas locuri disponibile după reprogramarea celor peste 100 de mii de persoane?

Valeriu Gheorghiță: Locurile care au rămas disponibile nu pot să fie ocupate la acest moment având în vedere că acesta a fost motivul reprogramărilor și anume asigurarea dozei de rapel la care putem să adăugăm un număr de circa 8.000-9.000 de persoane noi pe zi pentru doza 1. În ceea ce privește persoanele cu boli cronice care s-au încadrat la grupa de vârstă de sub 65 de ani, vorbim de circa 66.000 de persoane care au fost reprogramate, alături de cele circa 35.000 de persoane care deservesc activități esențiale. A fost o decizie pe care am luat-o alături de colegii noștri din Comitetul Național tocmai pentru a nu pune în pericol doza de rapel, pentru a avea o continuitate zilnică a campaniei de vaccinare în care să asigurăm, pe lângă rapel, și vaccinarea celor mai vulnerabile categorii de persoane.

DSU: Vorbim de o amânare de 10 zile, respectiv două săptămâni a vaccinării, nu au fost anulate, ci doar amânate cu un anumit număr de zile.

Reporter: Ce se va întâmpla cu angajații din învățământ care nu s-au vaccinat și nu au reușit încă să se programeze în condițiile în care ministrul Săntății spunea că toate locurile noi care vor fi scoase în februarie vor fi numai pentru bătrâni, bolnavii cu afecțiuni cronice, persoanele cu handicap și familiile lor.

Valeriu Gheorghiță: În ceea ce privește programarea noilor persoane pentru luna februarie, pot să vă spun că dozele disponibile de la Pfizer și Moderna sunt alocate pentru asigurarea rapelului și pentru asigurarea persoanelor deja programate pentru doza 1. În ceea ce privește numărul de cabinete care vor fi deschise după data de 15 februarie sunt disponibile pentru vaccinări cu doze de la Astra Zeneca. (…) Vom lua o decizie în această săptămână vizavi de, repet, persoanele eligibile pentru vaccinare în perioada imediat următoare. În această categorie de grup de vârstă pot să fie programate, evident, persoane cu boli cronice și persoane care se cunosc cu diverse grade de handicap, dar pe lângă aceste persoane evident că se pot programa și celelalte care deservesc activități esențiale, inclusiv personalul din învățământ.

Reporter: La Palatul Cotroceni se decide chiar în aceste momente dacă și cum va fi redeschisă școala începând cu 8 februarie. Ministrul Sorin Cîmpeanu spunea că a discutat cu dumneavoastră pentru deschiderea unei linii dedicate persoanelor din Educație, doar că înființarea ei a fost amânată, în ce stadiu se află această linie, când va fi deschisă și cum va funcționa?

Valeriu Gheorghiță: Am avut într-adevăr mai multe discuții cu ministrul Educației legat de vaccinarea prioritară a personalului din Învățământ. Vă reamintesc că peste 110.000 de persoane au fost deja programate și circa 27.000 au fost vaccinate. Din numărul persoanelor eligibile, numărul celor care urmează să se programeze este de câteva zeci de mii, nu mai este un număr foarte mare și din 15 februarie, pe măsură ce vom deschide aceste noi centre de vaccinare, se pot vaccina cu prioritate, însă numărul de doze de la Astra Zeneca este suficient de mare încât nu mai avem nevoie de o prioritizare strictă a personalului din Învățământ.

Reporter: Așadar veți folosi vaccinul AstraZeneca strict în cele 180 de centre care vor fi deschise din 15 februarie?

Valeriu Gheorghiță: Da.

Reporter: Și strict pentru vaccinarea profesorilor?

Valeriu Gheoghiță: Nu. Pot să fie programate și alte categorii de persoane eligibile.

Sursă foto: gov.ro


2 comments
  1. Nu credeti ca s-a exagerat cu aceste domenii esentiale?Din cate vad..toata lumea lucreaza in domenii esentiale…ma intreb cine a mai ramas ,,neesential?,,.Din cauza acestor persoane, au ramas nevaccinati varstnicii si cadrele didactice.Anulati toate programarile pt aceste domenii esentiale…!!!Rusine celor care au acceptat aceste programari si nu se gandesc ca poarte au ramas neprotejati parinti, bunici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Transport gratuit pentru elevi

Cei aproape 1.000 de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 1 din Bolintin Vale, județul Giurgiu, vor învăța în 3 schimburi, cu ore scurtate la 40 de minute, pentru al treilea an școlar consecutiv. Lucrările de reabilitare nu sunt gata / Directoare: Reabilitarea ține de primărie, nu este un proiect al școlii

Elevii școlii Gimnaziale nr. 1 din Bolintin Vale, județul Giurgiu, vor învăța în 3 schimburi, în câte trei clădiri, pentru că lucrările de reabilitare, începute în ianuarie 2022, încă nu…
Vezi articolul

Rectorul Marilen Pirtea, legat de tăierea din finanțarea prin PNRR pentru universități: România va rata șansa de creștere și dezvoltare fără potențarea universităților, epicentrele ecosistemelor urbane mari / Tinerii din România vor susține piața muncii din vest

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, a atras atenția într-o postare pe Facebook că „România are acum o șansă mare de creștere și dezvoltare, pe care o va…
Vezi articolul

Eliminarea declarațiilor pe propria răspundere pentru părinți, prin care se obligă să nu înregistreze orele online, cerută Ministerului Educației de Federația Asociațiilor de Părinți: Încalcă dreptul la educație al elevilor

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți solicită Ministerului Educației eliminarea declarațiilor pe propria răspundere pentru părinți, cele introduse recent, prin care aceștia se obligă să nu înregistreze orele online. “Încalcă…
Vezi articolul

Săptămâna Matematicii în școlile din Franța. Explorarea orașului cu ajutorul calculelor, jocuri, întâlniri cu matematicieni pentru elevii de gimnaziu din Republică, conferințe și videoclipuri suport pentru profesori

Toți elevii din Franța au luat parte la activități speciale, între 6 și 15 martie, în programul național ”Săptămâna Matematicii” care s-a desfășurat în școlile din Franța, ca acțiune a…
Vezi articolul