Zeci de angajați ai Inspectoratului Școlar Hunedoara – inspectori, profesori și personal administrativ – nu au mai primit sporul de condiții vătămătoare după o decizie arbitrară a conducerii instituției, suspendată apoi în primă instanță doar pentru cele patru persoane care au reclamat abuzul

18.745 de vizualizări
Foto: © Aaron Amat | Dreamstime.com
Tribunalul Hunedoara a suspendat hotărârea Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara de a nu mai acorda sporul de condiții vătămătoare pentru angajații instituției. Concret, ISJ Hunedoara a decis, prin hotărârea Consiliului de Administrație nr. 1/29.08.2024, că nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea acestui spor de la 1 septembrie 2024.
  • Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara s-a adresat instanței în numele a 4 membri de sindicat.

Pe 7 noiembrie 2024, hotărârea inspectoratului școlar a fost suspendată de către Tribunalul Hunedoara: „Dispune suspendarea executării Hotărârii nr.1/29.08.2024 emisă de Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar al judeţului Hunedoara, până la pronunţarea instanţei de fond. Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 1500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.”

Foto: portal.just.ro
Ce prevedea hotărârea ISJ Hunedoara din 29 august 2024

Prin hotărârea nr. 1 din 29 august 2024, Consiliul de Administrație (CA) al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara a decis sistarea plății sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare începând cu data de 1 septembrie 2024. Această hotărâre are la bază un referat și un raport întocmite de către Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara.

Art. 1 – „Aprobă Raportul întocmit cu privire la asigurarea normalizării condițiilor de muncă pentru toate locurile de muncă din Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, raport din care rezultă că începând cu data de 01.09.2024 nu mai sunt îndeplinite criteriile de acordare a sporului de condiții periculoase sau vătămătoare”, se arată în hotărârea CA din 29 august 2024.

În raportul inspectoratului școlar este menționat că „a fost prezentată adresa de informare transmisă către Direcția de Sănătate Publică Hunedoara cu nr. 3221/28.08.2024 din care rezultă faptul că în urma realizării măsurilor nu mai sunt îndeplinite criteriile de acordare a sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare pentru locurile de muncă expertizate în cadrul instituției.”

Foto: Raportul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara – captură

În schimb, potrivit Tribunalului Hunedoara, inspectoratul școlar nu are atribuția de sistare/suprimare a plății sporului pentru condiții de muncă și de stabilire a faptului că factorii de risc nu se mai mențin.

„În baza simetriei și atribuțiilor legale, existența factorilor/unora dintre factori o poate realiza tot DSP Hunedoara în baza unor noi măsurători efectuate de o firmă de specialitate. Nici ISJ Hunedoara – și, în general, nicio altă persoană sau instituție, în afară de cele indicate anterior – nu are atribuții în a stabili dacă factorii de risc există ori nu sau dacă se mențin sau nu”, se arată în justificare instanței.

Singura instituție abilitată în acest sens este direcția de sănătate publică județeană.

Foto: Sentința de suspendare a Hotărârii CA nr nr. 1/29.08.2024 – Tribunalul Hunedoara / captură

Conform instanței, „la fel de nelegală și ilogică este și înștiințarea făcută de ISJ Hunedoara către D.S.P Hunedoara, în care aceasta din urmă instituție este anunțată că nu mai există factorii de risc, stabiliți chiar de D.S.P Hunedoara”. „Lucrurile ar trebui să stea tocmai invers: D.S.P. Hunedoara înștiințează angajatorul că, în baza unor noi măsurători efectuate și în baza atribuțiilor legale, a constatat că factorii inițiali nu mai subzistă, dispunând ca angajatorul să sisteze plata sporului.”

„În anii 2022, 2023 și 2024 s-au făcut achiziții substanțiale și cheltuieli cu dotări care au îmbunătățit condițiile de muncă prin diminuarea factorilor de risc consemnat în buletinul de determinare prin expertizare a locurilor de muncă numărul 99/2021, D.S.P. Hunedoara fiind înștiințat, însă nu s-a făcut o nouă expertizare până la această dată”, se arată în documentul emis de tribunal.

Firul cronologic al sporului pentru condiții vătămătoare

În luna martie 2024, Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației trebuie să deblocheze/actualizeze aplicația de salarizare a personalului din Învățământ, pentru calcularea şi plata lunară a sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, după cum decis joi, 14 martie, Tribunalul Hunedoara. Decizia este definitivă.

Apoi, reprezentanții Ministerului Educației au transmis sindicatelor profesorilor că aplicația de salarizare a personalului din Învățământ „a permis și permite și la momentul actual plata” sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

În luna mai 2024 a fost dat un ordin de ministru care stabilește că aplicația de salarizare a personalului din Învățământ va fi deblocată doar pentru salariații unde există sentințe. Este vorba de ordinul ministrului educației nr. 4517 din 30.05.2024, pentru punerea în executare a Deciziei civile nr. 81/A/2024 pronunțată de Tribunalul Hunedoara, în dosarul nr. 3.694/221/2022.

De menționat este că toți angajații din Ministerul Educației obțin sporul de condiții vătămătoare, potrivit unui document al instituției, în timp ce pentru angajații din școli și grădinițe a trebuit să decidă instanța plata acestui spor.

Ce stabilește Legea salarizării nr. 153/2017

Articolul 13 – „(1) În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

(2) Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum și condițiile de acordare a acestora se stabilesc de către ordonatorul de credite, cu consultarea partenerilor sociali, în limita prevederilor din Regulamentul prevăzut la art. 23 din prezenta lege, elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens.

(3) Personalul didactic care desfășoară activitate de predare – învățare – evaluare în sistemul penitenciar primește un spor de până la 15% din salariul de bază.”

Contractul colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ 2023 prevede următoarele:

Articolul 28 – „(12) Angajaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap, tinerii sub vârsta de 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de 6 zile lucrătoare, în condiţiile legii.”

Foto: © Aaron Amat | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENTE Inspectoratul școlar Argeș cere, abia după 4 luni, Ministerului Educației să deblocheze aplicația de salarizare pentru sporul de condiții vătămătoare / Pentru profesorii și angajații din școli, potrivit unui ordin de ministru, aplicația EduSal este deblocată doar unde există sentințe
Pentru sporul de condiții vătămătoare dat profesorilor, ministra Educației a decis ca aplicația de salarizare să fie deblocată doar unde există sentințe – document / În martie, reprezentanții Ministerului Educației susțineau în mod mincinos că aplicația de salarizare a permis mereu plata acestui spor
Ministerul Educației este obligat de instanță să actualizeze aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ, pentru calcularea sporului de condiții vătămătoare de 15%
Reprezentanții profesorilor, mințiți în față de reprezentanții Ministerului Educației că aplicația de salarizare EduSal ar fi permis mereu plata sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă / Luna trecută, Tribunalul Hunedoara a obligat Ministerul Educației să actualizeze aplicația exact pentru ca acest spor să poată fi calculat

9 comments
  1. George, doar să lucrezi cu acești șefi înseamnă condiții vătămătoare.
    Să faci ce spun acești șefi, înseamnă huliganism intelectual !

  2. De ce nu scrie in articol care sunt acele condiții periculoase SI vatamatoare?Oare battaturi in fund de tata stat pe scaun?Sau in varful degetelor de la tata tastat calculatorul,accesand Google Pentru a afla care mai e trendul in moda,?

  3. cei din scoli nu s veșnici că aia din minister….în minister sunt unii neclintiți de 30 de ani….acolo vor rămâne,pun pariu….că și cei cinci secretari de stat de la preuniversitar care se reduceau la trei,de ochii lumii….Bine era sa fie alții …nu tot aia!!! i a schimbat cineva?! nu!

  4. Asta înseamnă că șefii instituției au comis o infracțiune. Acest abuz de putere trebuie sancționat penal. Se sesizează cineva?
    A verificat cineva existența investițiilor care au dus la tăierea sporturilor? Mă tem ca nu. Despre ce vorbim aici?

  5. România a ajuns raiul mafioților cocoțați în funcții publice.

    Sunt unii directori din Minister (păun ica) care in loc sa aplice sentințele judecătorești definitive și irevocabile a pus școlile sa ceară. ,,lămuriri” de la instanța.
    Instanța i-a servit cu amenzi.

    Așadar acești oameni găunoși au ajuns să își permită sa ignore hotărâri judecătorești. Dar ne tot vorbesc de dreptate si stat de drept.

    Aceași dreptate cu care ei si-au acordat aceleași sporuri pe baza acelorași hotărâri judecătorești.

    Sindicatele joacă si ele pong.
    In loc sa ceară instanței executarea silită a ISJ urilor, si MEC și ,,obligația de a face” prin deblocarea Edusal pt aceste spețe ei trimit comunicate către membri si lamentări.

    Țara europeană începe să semene cu Congo.

    Fiecare face ce vrea, când vrea, cum vrea la minister si ISJ uri și NU se schimbă nimic.

    Au schimbat doar la vârf o politrucă cu alt politruc in timp ce restul dinozaurilor se plimba liniștiți pe General Berthelot.

  6. De ce unii primesc sporul,iar ceilalți nu? Ce condiții îndeplinesc cei de la minister ,iar cei din școli nu au putut si nu pot îndeplini condițiile?Sa fie ministerul transparent și să arate documentul oficial pentru a beneficia de acest spor .Concluzia,,,cine poate oase roade”,mizerii de oameni .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce declanșează comportamentul cyberstalkerilor. Diana Ioaneș, psiholog școlar: Stalker-ul, la încheierea unei relații, trăiește un sentiment de abandon exagerat de puternic, reiterat pe fondul unui atașament nesigur din copilărie. Care este forma corectă de parenting care poate proteja victimele

Părinții care doresc să-și protejeze copiii de cyberstalking și cyberbullying „ar trebui să încerce să creeze cu propriul copil o relație de încredere, de susținere, și mai ales în adolescență…
Vezi articolul

Religia, de fapt catehizare, îndoctrinare, rămâne parte a trunchiului comun și se studiază 13 ani – ceea ce nu se întâmplă nici măcar cu Limba română și Matematica, semnalează fostul președinte ARACIP Șerban Iosifescu: Oricum nimeni nu se pune cu BOR, cea mai mare putere în stat

Șerban Iosifescu, fost președinte al agenției care evaluează școlile – ARACIP, remarcă într-un articol publicat pe blogul său că „Religia (de fapt, catehizare, îndoctrinare) rămâne parte a trunchiului comun și…
Vezi articolul