Zi liberă pentru profesori și elevi, în mijlocul săptămânii: Ziua Educației – 5 octombrie pică, anul acesta, miercuri

101.016 vizualizări
Învățământul primar
Foto: Pexels.com
Ziua Internațională a Educației, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta în mijlocul săptămânii, mai precis într-o zi de miercuri. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.

Art. 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2022-2023 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

Aceeași zi este prevăzută și în contractul colectiv de muncă la nivel de sector:

Ziua liberă pentru profesori și elevi e cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 22-30 octombrie).

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”). 


8 comments
  1. Învățătoarea sau profesorul nu sunt bone, elevii vin la scoala ca să invețe, nu să stea in grija cuiva. Atâta îngrijorare! Este o zi, nu o eternitate.

  2. profesorii nu sunt bone, nu sunt obligati sa pazeasca sau sa distreze copiii. rolul lor este de a aduca. Nu cred ca vreun parinte real si ar incuia in casa copilul si alte pedepse ca sa pedepseasca profesorul care are zi libera

  3. Buna ziua! 5 octombrie ar trebui sa fie zi libera și pentru părinți. Copiii cu cine stau acasă? Este o decizie foarte proastă să dați liber elevilor și profesorilor in timpul săptămânii. Ce facem cu copiii? Cu cine stau? Găsiți alta metoda de a sărbători sau adoptați legea sa fie introdusă la zile legale libere pentru toată lumea din câmpul muncii.

  4. Puteti să dați câte zile libere aveți chef DAR în zilele libere copiii vor sta singuri, închiși în casă pentru că nu toți părinții fură ca să aibă bani să plătească bone.
    Din partea mea un mare HAI, SICTIR !

  5. această zi ar trebui să fie liberă și pentru părinți, măcar pentru cei ai copiilor de clase primare care nu pot lucra de acasă. ce să facă, oare, părinții care nu au bunici/bone? să-i închidă în case cu o enciclopedie în brațe sau să-i trimită singuri la un tur al muzeelor din oraș?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mai multe zile de școală pentru elevii din Franța, în special dacă au nevoie de recuperări – măsură propusă în dezbatere de președintele Macron: Avem prea multă vacanță și programul elevilor este încărcat. Să începem orele de pe 20 august

Numărul de zile de vacanță pentru elevii din Franța este prea mare și programul elevilor este încărcat în timpul anului școlar, așa că ar fi necesară o reformă a perioadelor…
Vezi articolul

DOCUMENT Programul de Guvernare pe Educație al PNL: Corectare încrucișată la Evaluarea Națională și BAC, anularea trimiterii elevilor cu medii sub 5 la profesională, masteratul didactic “în cele mai adecvate universităţi”, concurs de directori în 2020, curriculum nou pentru liceu, evaluarea institutelor de cercetare

Corectarea încrucișată a lucrărilor la Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureatul 2020, anularea trimiterii elevilor cu medii sub 5 la profesională, organizarea masteratului didactic “în cele mai adecvate universităţi”, demararea concursurilor…
Vezi articolul