Ziua autorilor europeni, 27 martie: Comisia Europeană lansează o inițiativă pentru promovarea autorilor europeni în rândul tinerilor și pentru a stimula interesul pentru citit

214 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Comisia Europeană va lansa în data de 27 martie, prima ediţie a Zilei autorilor europeni, ce are ca scop promovarea literaturii europene şi să stimuleze interesul tinerilor pentru lectură, anunță un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Anul acesta, 100 de autori europeni vor face vizite în şcoli pentru a citi din operele lor şi pentru a-i încuraja pe elevi să descopere scriitorii europeni.
  • Cu ocazia Zilei autorilor europeni, pe 27 martie, toată lumea este invitată să partajeze pe platformele de comunicare socială imaginea unei cărţi scrise de autorul european preferat, cu hashtagul #ReadWithEurope
  • Peste 1.000 de şcoli din Europa organizează sesiuni de lectură cu voce tare cu ocazia ediţiei 2023 a Zilei autorilor europeni.

Inițiativa Ziua autorilor europeni aparține comisarului pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, conform unui comunicat al Reprezentanţei CE în România.

“Această zi va oferi ocazia de a reconecta generaţiile mai tinere cu cititul şi de a le arăta că literatura poate fi un instrument de emancipare personală. Lectura îi poate ajuta pe elevi şi în special pe liceeni să facă faţă actualelor provocări sociale şi din viaţa personală. Acest nou eveniment anual urmăreşte totodată promovarea bogăţiei şi diversităţii literaturii europene şi reprezintă o ocazie de a scoate în evidenţă importanţa tuturor programelor şi iniţiativelor de promovare a lecturii desfăşurate de ţările europene la nivel naţional.

Obiectivul Zilei autorilor europeni este să pună în lumină tot ceea ce poate oferi literatura europeană unui public tânăr şi să stimuleze interesul tinerilor pentru lectură, într-un mod distractiv şi favorabil incluziunii. În acelaşi timp, iniţiativa urmăreşte să impulsioneze difuzarea literaturii în Europa şi să consolideze competitivitatea sectorului editorial”, se arată în comunicat.

Liceele din întreaga Europă au fost încurajate să organizeze sesiuni de lectură cu voce tare, cu participarea unui autor, a unei personalităţi cunoscute sau a unui reprezentant al sectorului editorial, pentru a le prezenta elevilor diferitele profesii implicate în producerea unei cărţi, de la autor la ilustrator, traducător, editor şi multe altele.

Peste 1.000 de şcoli din Europa organizează sesiuni de lectură cu voce tare cu ocazia ediţiei 2023 a Zilei autorilor europeni.

Anul acesta, 100 de autori europeni vor face vizite în şcoli pentru a citi din operele lor şi pentru a-i încuraja pe elevi să descopere scriitorii europeni. Comisia organizează acest turneu al autorilor europeni în colaborare cu Consiliul scriitorilor europeni şi cu consorţiul Premiului Uniunii Europene pentru literatură.

Tot pe 27 martie, la Sofia, în Bulgaria, are loc o conferinţă de o zi pentru promovarea lecturii, intitulată Conferinţa Zilei autorilor europeni. Conferinţa va reuni reprezentanţi ai ministerelor culturii şi educaţiei din ţările UE, instituţii publice şi ONG-uri naţionale active în acest domeniu, precum şi organizaţii care reprezintă sectorul editorial la nivel european. Cu acest prilej se vor împărtăşi exemple şi practici în legătură cu modalităţile de colaborare dintre sistemul de învăţământ şi sectorul editorial pentru promovarea lecturii în şcoli la nivel local, naţional şi european. Conferinţa va putea fi urmărită online.

Cu ocazia Zilei autorilor europeni, pe 27 martie, toată lumea este invitată să partajeze pe platformele de comunicare socială imaginea unei cărţi scrise de autorul european preferat, cu hashtagul #ReadWithEurope”, se mai precizează în comunicat.

Ziua autorilor europeni, organizată în premieră în acest an, este o iniţiativă a componentei ‘Cultură’ din cadrul programului ‘Europa creativă’ al Uniunii Europene, care sprijină literatura şi activitatea editorială. Componenta ‘Cultură’ a programului ‘Europa creativă’ organizează deja Premiul Uniunii Europene pentru literatură.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Ion, Ministerul Educației: Între 60% și 70% dintre angajații din școli participă la grevă, amplitudinea protestului este importantă. Nu luăm în calcul înghețarea anului școlar în niciunul dintre scenariile noastre. Tehnic, mediile elevilor se pot încheia cu notele acumulate până în luna mai

Înghețarea anului școlar nu este luată în calcul în niciun scenariu, spune secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a declarat la Radio România Actualități că sunt între…
Vezi articolul

Studenții cer reintroducerea în legea educației a incompatibilității rector-parlamentar, posibilitatea demiterii rectorului de către senatul universitar, eliminarea condamnaților din conducerea universităților și aplicarea masteratului didactic

Studenții cer reintroducerea în legea educației a incompatibilității dintre funcția de rector și cea de parlamentar sau lider de partid. În plus, orice condamnare definitivă trebuie să atragă încetarea imediată…
Vezi articolul