Termenul până la care pot fi introduse datele elevilor privind segregarea școlară în aplicația SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România) a fost extins cu peste o lună, până pe 17 martie, potrivit unei note a Ministerului Educației, consultate de Edupedu.ro. Documentul precizează că motivul extinderii termenului îl reprezintă problemele tehnice ale aplicației, despre care Edupedu.ro a scris luni, 3 februarie. Nota Ministerului Educației conține și clarificări privind completarea datelor în SIIIR.
A fost extins până pe 17 martie 2025, termenul până la care trebuie introduse datele elevilor privind segregarea școlară în SIIIR, din cauza problemelor tehnice pe care le are aplicația informatică, potrivit unei note a Ministerului Educației și Cercetării, consultată de Edupedu.ro.
„Având în vedere dificultățile întâmpinate de unităţile de învăţământ la încărcarea datelor în
Modulul SIIIR pentru Monitorizarea Segregării Școlare, vă informăm că perioada de raportare a fost extinsă până la data de 17 martie 2025. Această prelungire vizează fluidizarea procesului de colectare a datelor si asigurarea funcționalității platformei SIIIR. Totodată, monitorizarea de bază/restrânsă se va derula în paralel cu monitorizarea extinsă. Fisa elevului conține itemi atât din monitorizarea de bază, cât si din monitorizarea extinsă, astfel încât efortul pentru încărcarea datelor din monitorizarea extinsă va fi mult mai mic.
În cadrul monitorizării extinse se vor culege date doar la nivelul unității de învăţământ care acoperă un număr de 20 de indicatori care au rămas de completat din monitorizarea extinsă”.
Clarificări privind completarea datelor în Modulul SIIIR
„Având în vedere Adresa 12/MD/04.02.2025, revenim cu precizări referitoare la unele câmpuri de date din Modulul SIIIR — Fisa de monitorizare restrânsă a segregării — Date privind elevul.
Fisa de monitorizare restrânsă a segregării — Date privind elevul urmărește înregistrarea unor aspecte relevante doar pentru ciclul sau ciclurile de educatie acoperite de unitatea de învăţământ.
De exemplu, dacă un elev este înscris la Evaluarea Naţională este un aspect relevant doar pentru elevii de clasa a VIII-a.
La momentul lansării procesului de monitorizare a segregării scolare nu au fost introduse filtre de selecție, astfel că fișa elevului conține câmpuri pentru toate datele colectate în cadrul monitorizării restrânse și extinse.
Astfel, itemii de mai jos vor fi completați, ţinând cont de clarificările următoare, clarificări care vor fi incluse si în „etichetele” câmpurilor respective din Modulul SIIIR – Fișa de monitorizare restrânsă a segregării — Date privind elevul:
A. Înscris la Evaluarea Naţională
Acest item este relevant doar pentru elevii din clasa a VIII-a, el referindu-se la Evaluarea Naţională de la sfârșitul clasei a VIII-a. La acest item SE VA SELECTA, în acest an, IMPLICIT, răspunsul „NU” din cdmpul aferent.
4.1. A participat la Evaluarea Naţională
Acest item este relevant doar pentru elevii din clasa a VIII-a, el referindu-se la Evaluarea
Naţională de la sfarsitul clasei a VIII-a. La acest item SE VA SELECTA, în acest an, IMPLICIT,
răspunsul „NU” din câmpul aferent.
5. Înscris la examenul de Bacalaureat
Acest item este relevant doar pentru elevii din clasa a XII-a zi și a XIII-a seral, el referindu-se la examenul de Bacalaureat. La acest item SE VA SELECTA, în acest an, IMPLICIT, răspunsul „NU” din câmpul aferent.
20. Elevul a depus cerere pentru înscrierea la disciplina „limba maternă”?
Acest item este relevant doar pentru elevii „aparţinând minorităţilor nationale care frecventează unități de învăţământ cu predare în limba română sau în altă limbă decât cea maternă” conform Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, Art. 11 alin. (4) Nu constituie segregare scolară următoarele situații:
a) înfiinţarea și funcționarea, în conditiile legii, a unităților de învăţământ special;
b) constituirea de grupe/clase/unitati de invatdmant preuniversitar formate în aceeasi locatie sau în locaţii diferite preponderent sau doar cu anteprescolari, prescolari sau elevi apartindnd unei minorităţi nationale, în scopul predării în limba maternă a acelei minoritati nationale sau în sistem bilingv;
c) constituirea grupelor de acomodare prevăzute la art. 61 alin. (8). În cadrul rețelei scolare se pot înființa grupe de acomodare pentru elevii români reîntorși în țară după perioade îndelungate petrecute în afara granițelor României. Acest item nu este relevant pentru elevii aparţinând minorităților nționale care învaţă în unităţi de învăţământ cu limba de predare în limba minorității respective (e.g. itemul nu este relevant pentru elevii maghiari care învață într-o unitate de învăţământ cu limba de predare maghiară etc.).
- pentru elevii aparţinând unei minorități naționale care învaţă într-o unitate de învăţământ cu predare în limba minorităţii respective, SE VA SELECTA, IMPLICIT răspunsul „NU” din câmpul aferent itemului.
- pentru elevii aparţinând unei minoritéti nationale care învaţă în unitati de invatimant cu predare în limba română sau în altă limbă decât cea maternă, dacă elevul NU a depus cerere de înscriere la disciplina „limba maternă”, SE VA SELECTA răspunsul „NU” din câmpul aferent itemului.
- pentru elevii apartinand unei minorităţi nationale care învaţă in unitati de învăţământ cu predare în limba română sau în altă limbă decât cea maternă, dacă elevul a depus cerere de înscriere la disciplina „limba maternă”, SE VA SELECTA răspunsul „DA” din câmpul aferent itemului.
21. Elevul a făcut cerere să studieze disciplina „Istoria si traditiile minorităţilor nationale”?
Itemul 21 a fost eliminat si nu va mai figura în lista de întrebări.
Ca precizare generală, logica construcției modulului a fost că acolo unde informația nu este
relevantă pentru un elev (de ex.: cazul unui copil din grupa mare de la grădiniță în raport cu
informatia privitoare la Evaluarea Naţională de la sfârșitul clasei a VIII-a SAU cazul unui elev
apartinând unei minorități naționale care învață într-o unitate de învăţământ cu limba de predare în limba maternă care, evident, nu face cerere de înscriere la disciplina „limba maternă”), atunci răspunsul care va fi selectat este „NU”. O astfel de selecție nu va prejudicia în niciun fel unitatea de învăţământ în procesul de monitorizare a segregării scolare sau în privinţa scorurilor privind segregarea şcolară care vor fi calculate”.


Noul Calendar al activităților cuprinse în procesul de monitorizare a segregării școlare în anul școlar 2024-2025

Informații de context
Inițial, responsabililor pentru prevenirea și eliminarea violenței și discriminării din școli li s-a precizat că vor colecta și încărca în SIIIR datele referitoare la segregarea școlară, în perioada 20 ianuarie – 10 februarie 2025, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației și Cercetării nr. 02/MD/13.01.2025.
Edupedu.ro a scris luni, 3 februarie că aplicația informatică SIIIR a Ministerului Educației funcționează cu dificultăți. Aplicația e folosită în toate școlile din România pentru ca angajații, în special secretarii, să introducă diverse date ale elevilor legate de burse, tichete educaționale, promovare, sau mai nou, segregarea școlară.
Ordinul nr. 7.701 din 6 decembrie 2024 prevede la articolul 3 că „în învățământul preuniversitar este interzisă segregarea școlară la toate nivelurile, pe criteriul etnic, al dizabilității sau al cerințelor educaționale speciale, denumite în continuare CES, pe criteriul statutului socioeconomic al familiilor, al apartenenței la o categorie defavorizată, al mediului de rezidență sau al performanțelor școlare ale beneficiarilor primari ai educației.”
Segregarea școlară pe criterul etnic este definită la art. 9 alin. din ordinul precizat anterior:
Art. 9 – „(1) Constituie segregare școlară pe criteriul etnic separarea fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor aparținând unui grup etnic în unitățile de învățământ preuniversitar, astfel încât procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor aparținând grupului etnic respectiv din totalul elevilor din unitatea de învățământ preuniversitar este disproporționat în raport cu procentul pe care copiii aparținând grupului etnic respectiv îl reprezintă în totalul populației din respectiva unitate administrativ-teritorială de vârstă corespunzătoare ciclurilor de educație școlarizate în respectiva unitate de învățământ
(2) Constituie segregare școlară pe criteriul etnic separarea fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor aparținând unui grup etnic în grupe/ clase/ clădiri/ ultimele două bănci/ altele, astfel încât procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor aparținând unui grup etnic dintr-o grupă/ clasă/ clădire/ ultimele două bănci/ altele a unei unități de învățământ preuniversitar este disproporționat în raport cu procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor aparținând acelui grup etnic dintr-o altă grupă/ clasă / clădire/ ultimele două bănci/ altele din aceeași unitate de învățământ preuniversitar, la același nivel educațional.”
Ordinul nr. 7.701 din 6 decembrie 2024 pentru aprobarea Metodologiei pentru monitorizarea, evaluarea, identificarea, prevenirea și combaterea segregării școlare în învățământul preuniversitar stabilește că unitățile de învățământ au obligația de a colecta și raporta toate datele necesare calculării indicatorilor cuprinși în anexele metodologiei.
Art. 20 – „(1) La nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar se înființează Comisia şcolară pentru prevenirea şi eliminarea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii organizată în acord cu prevederile art. 72 alin. (16) – (22) din Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar aprobat prin ordinul ministrului educației nr. 5726/2024. În cazul în care o unitate de învățământ cu personalitate juridică are una sau mai multe structuri arondate, se desemnează câte un membru al Comisiei ca persoană responsabilă pentru colectarea datelor la nivelul fiecărei structuri școlare arondate.
(2) Responsabilitatea privind datele care trebuie colectate și încărcate în SIIIR pentru fiecare structură revine directorului unității de învățământ.
(3) Încărcarea datelor necesare calculării indicatorilor și a scorurilor școlare se va realiza pe platforma SIIIR.
(4) Modalitatea de evaluare a segregării școlare și de calcul a scorurilor privind segregarea şcolară pentru unităţile de învăţământ preuniversitar sunt detaliate în Anexa nr.4 a prezentei metodologii.
(5) La nivelul inspectoratului școlar județean/al Municipiului București, responsabilitatea privind centralizarea datelor revine inspectorului școlar general.
(6) La nivel național, responsabilitatea privind centralizarea datelor, precum elaborarea raportului final anual privind desegregarea școlară, aparține președintelui CNDS. Președintele CNDS poate delega această responsabilitate unuia sau mai multor membri ai CNDS.
(7) Structura raportului anual privind desegregarea școlară este propusă și adoptată de CNDS. Raportul anual este aprobat în ședința CNDS.”
Monitorizarea segregării școlare
Art. 23 – „(1) Activitățile de monitorizare a segregării școlare se realizează în două etape: monitorizarea de bază sau restrânsă și monitorizarea extinsă.
(2) Pentru a avea o imagine completă privind incluziunea sau segregarea școlară unitățile de învățământ preuniversitar pot urma întregul proces de monitorizare a segregării școlare, atât monitorizarea de bază, cât și monitorizarea extinsă.
(3) Colectarea și raportarea datelor privind monitorizarea extinsă este obligatorie doar pentru acele unități de învățământ preuniversitar care au obținut scoruri peste pragul de risc în cadrul monitorizării restrânse; scorul de risc este orice scor mai mare de 1, adică un scor care indică o abatere de la distribuția echitabilă a copiilor/elevilor mai mare de 10 puncte procentuale.”
Modalitatea de evaluare a segregării școlare și calculul scorurilor unităților de învățământ
Art. 26 – „(1) Unitățile de învățământ calculează pentru fiecare structură, în baza datelor raportate în SIIIR, un scor de segregare școlară.
(2) Scorul reprezintă un indicator de cuantificare a nivelului de segregare școlară manifestat în raport cu criteriul etnic, criteriul dizabilității/CES, criteriul statutului socio-economic al familiilor, criteriul performanțelor școlare sau criteriul mediului de rezidență al elevilor.
(3) Calcularea scorului de segregare școlară pornește de la ponderea existentă a fiecărei categorii de elevi, definiți de criteriile menționate, la nivelul clădirilor unității de învățământ, dacă activitatea didactică din aceleași cicluri de educație este organizată în mai multe clădiri, la nivelul grupelor/claselor, acolo unde sunt cel puțin două grupe/clase pe același an de studiu și la nivelul ultimelor două bănci, dacă, în mod cumulativ, este păstrată organizarea spațială tradițională a claselor pe șiruri paralele de bănci, elevii nu sunt rotiți periodic în bănci și efectivele de elevi sunt mai mari de 24 de elevi.
Art. 27 – Pentru criteriul etnic, la nivelul unității de învățământ preuniversitar, vor fi analizate disparitățile prin compararea procentului populației școlare care aparține fiecărei minorități etnice cu procentul populației aparținând fiecărei minorități naționale la nivelul unității administrativ-teritoriale, pentru fiecare nivel educațional, fără a se acorda un scor privind segregarea școlară în această privință.”
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
Segregare? Pe bune? Adica admitem ca poate exista asa ceva in Romania 2025? Discriminare nu era suficient? Alt termen nu se gasea? Nu mai zic ca in ce am primit de completat nu reiese nimic legat de asta. Nu ma pune sa ii dau exemple, sa scriu daca a experimentat copilul meu asa ceva sau daca am cunostinta de asa ceva. Ma pune sa bifez in niste casute daca are dizabilitati copilul, cati ani de scoala am facut eu si taica-su si ce ciclu de educatie am absolvit, daca are bursa sociala, e institutionalizat, provine din familie monoparentala, se afla in intretinerea bunicilor, repeta clasa, a fost la gradinita si a participat la activitati extrascolare. Fix nimic legat de o discriminare atat de grava incat sa poata fi numita segregare.
A, iar la etnie, nu spune ca trebuie completat doar daca ai alta etnie decat romana, cam ciudat sa scrii ROMANA. Asta si apropo de baze de date interconectate care nu exista, parca am avut recensamant, acolo am scris mare parte din informatiile astea, degeaba dupa cum se vede.
Va dura un pic mai mult.
Mulți părinți refuză să mai dea datele. Nu înțeleg la ce ii trebuie Ministerului ,, măsura de la izmenele străbunicului și ce mânca străbunica la grădiniță.
Si ce legătură are asta cu educația de calitate si cu segregarea.
Birocrația transformată in biropatie.
Sau cineva mai are de scris vreo teză de doctorat ca a lui Deca si nu are date inutile cu care să o umple???
nu voi da asa ceva nu vreau control declar ca nu sunt de acord,Ciolacu ne a arătat notele,nici eu nu le mai stiu sau la obligație voi bifa ce e mai bun
Membrii acelei comisii sunt cadre didactice care au alte preocupări decât colectarea și introducerea de date în SIIIR. Când vin cu tot felul de aberații de ce nu creează și contextul potrivit pentru rezolvarea acestor aspecte?! Nici secretarii nu sunt roboti să răspundă tuturor situațiilor cerute de minister și inspectorate, toate cu termene de azi pe ieri daca se poate. Angajați personal pentru toate câte le inventați peste noapte!