A început Summit-ul tinerilor și organizațiilor din protecția drepturilor copilului și adopție – SOPCA 2020, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului

76 de vizualizări
Alexandra / Foto: UNICEF.org Romania
Summitul tinerilor și organizațiilor din protecția drepturilor copilului și adopție – SOPCA 2020 are loc în perioada 18 – 20 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, sărbătorită anual pe 20 noiembrie, anunță UNICEF într-un comunicat de presă.

La Summit, care se desfășoară exclusiv în mediul virtual, sunt așteptați să participe copii și tineri, beneficiari ai serviciilor de protecție specială din toate județele tării, alături de profesioniști din sistemul de protecție specială a copilului și al organizațiilor neguvernamentale, precum și invitați din partea Parlamentul European, Parlamentul României, Guvernul României și UNICEF.

Summit-ul își propune să creeze un forum de discuție și participare a copiilor, tinerilor, profesioniștilor din serviciile publice și private, alături de reprezentanți ai autorităților naționale și județene, ai organizațiilor neguvernamentale și internaționale, care să:

  • abordeze posibile direcții de acțiune în sprijinul tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială;
  • susțină participarea copiilor și tinerilor la dialogul constant și structurat cu instituțiile și organizații de profil naționale și internaționale;
  • promoveze modelele de reușită a tinerilor care au crescut în sistemul de protecție specială;
  • mobilizeze participarea și angajamentul tuturor participanților prin semnarea unui memorandum SOPCA 2020 privind implementarea soluțiilor identificate;
  • comemoreze copiii și tinerii care au decedat în centrele de plasament din România.

Potrivit datelor oficiale ale ANDPDCA, la 30 iunie 2020, 14.865 de copii erau beneficiari ai serviciilor de tip rezidențial. Dintre aceștia, 11.741 sunt copii aflați în centre rezidențiale publice, iar 3.124 în centre private. Cei mai mulți, 6.194 de copii, au între 14 și 17 ani. 3.819 au între 10 și 13 ani, iar 2.537 au peste 18 ani. În cursul anului 2019 au părăsit sistemul de protecție specială 5.097 copii și tineri, iar în primul semestru al anului 2020, 1.675.

Summit-ul este organizat de Consiliul Tinerilor Instituționalizați (CTI), în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), și Reprezentanța UNICEF în România.

„Participarea este unul din drepturile fundamentale ale fiecărui copil și, de multe ori, este dreptul copilului cel mai greu pus în aplicare. Decizii care îi privesc pe copii sunt luate adesea de către adulți, fără a mai cere sau ține cont de opiniile copiilor. Evenimentul care se desfășoară în aceste zile în România este unul în spiritul Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, bazată pe valorizarea fiecărui copil. De altfel, încă de la Declarația Copiilor din 2019, copii și tinerii sunt susținuți de UNICEF să reclame dreptul la participare și să promoveze canale diverse de consultare cu partenerii lor și factorii de decizie”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Sursă foto: UNICEF


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

România își face Comitet pentru Inteligență Artificială, cu două consilii și grupuri de lucru tematice. Ministrul Burduja: Vizăm să conectăm specialiștii români din lume cu mediul de acasă

Guvernul a adoptat, vineri, un memorandum privind înființarea unui Comitet Român pentru Inteligență Artificială, prezentat de ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, drept un “cadru-umbrelă care, practic, va concentra toate forțele din…
Vezi articolul

Planurile-cadru și programele școlare pentru calificarea „Electrician sisteme fotovoltaice”, publicate în Monitorul Oficial la peste două luni după ce ordinul de ministru a fost semnat

Planurile de învățământ și programele școlare pentru calificarea profesională „Electrician sisteme fotovoltaice” au fost publicate în Monitorul Oficial, la peste două luni după ce ordinul de ministru pentru aprobarea acestora…
Vezi articolul

Ligia Deca a ajuns la Liceul Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, unde un elev a murit luni, și alte trei eleve sunt internate în spital / Marcel Ciolacu: Nu știu dacă se confirmă că s-au făcut anumite lucrări de curând în zonă, categoric că cei vinovați vor plăti fără nicio excepție

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți, că ministra Educației, Ligia Deca, va merge la internatul din Odorheiul Secuiesc. Oficialul a spus că așteapta datele din anchetă pentru a putea lua…
Vezi articolul