Accesul în universități să se facă doar pe baza certificatului verde digital, solicită Consiliul Național al Rectorilor Guvernului și Parlamentului / Rectorii mai cer și creșterea finanțării pentru că s-au scumpit utilitățile

5.723 de vizualizări
Zilele Educației Sexuale
Foto: UBB – Facebook.com
Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) solicită Guvernului și Parlamentului modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepţia celor care au contraindicaţii medicale, potrivit G4Media.ro.

Propunerea a fost făcută după o întâlnire a CNR la Brașov, întâlnire care a avut loc în perioada 8 – 9 octombrie 2021, la Universitatea Transilvania din Brașov, și la care au participat și ministrul Educației și secretarul de stat Gigel Paraschiv, potrivit comunicatului dat de Ministerul Educației.

Deciziile luate de CNR au fost următoarele:

“Având în vedere agenda reuniunii şi subiectele complexe supuse dezbaterii, Consiliul Naţional al Rectorilor a adoptat următoarele măsuri privind creşterea performanţei şi competitivităţii sistemului naţional de învăţământ superior şi cercetare ştiinţifică, precum şi structura, respectiv modul de desfăşurare a reuniunilor CNR:

        1. CNR solicită Guvernului/Parlamentului României modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepţia celor care au contraindicaţii medicale.

        2. CNR solicită ARACIS ca până la data de 31.12.2021 să finalizeze evaluarea tuturor IOSUD-urilor care au depus dosarele de evaluare, inclusiv prin suplimentarea listei membrilor echipelor de evaluare.

        3. CNR solicită Guvernului/Parlamentului suplimentarea finanţării instituţionale, având în vedere impactul creşterii salariului minim de la data 01.01.2022 şi creşterea preţurilor la utilităţi.

        4. CNR solicită Guvernului/Parlamentului suplimentarea finanţării destinate susţinerii activităţii de cercetare în universităţile româneşti.

        5. CNR propune Ministerului Educaţiei constituirea unui grup de lucru care să actualizeze  Metodologia de finanţare a cercetării ştiinţifice universitare în instituţiile de învăţământ superior de stat.

        6. CNR solicită Ministerului Educaţiei transparentizarea tuturor datelor raportate de universităţi pe baza cărora se face finanţarea acestora.

        7. CNR solicită organizaţiilor studenţeşti să contribuie la actualizarea periodică a situaţiei studenţilor vaccinaţi din universităţi.

        8. În viitor, şedinţele CNR se vor desfăşura, astfel: (a) în prima zi/parte, la şedinţe vor participa doar rectorii/împuterniciţii acestora (dacă va fi cazul,  în funcţie de tematicile incluse în agenda reuniunii, pot fi invitaţi pentru prezentări şi reprezentanţi ai instituţiilor, agenţiilor, consiliilor sau altor entităţi relevante); (b) în a doua zi/parte a reuniunii vor participa şi invitaţii permanenţi, după cum urmează:

        * Ministerul Educaţiei

        * Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării

        * Consilierul prezidenţial pentru Educaţie

        * Consilierul Primului Ministru pentru Educaţie

        * Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS)

        * Consiliul Naţional al Finanţării din Învăţământul Superior (CNFIS)

        * Agenţia Naţională a Calificărilor (ANC)

        * Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI)

        * Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU)

        * Consiliul Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior (CNSPIS)

        * Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor ţi Certificatelor Universitare (CNATDCU)

        * Federaţia Naţională Sindicală – ALMA MATER

        * Asociaţiile studenţeşti (cu reprezentativitate la nivel naţional)

        * Un reprezentant al Consiliului Naţional al Elevilor.

În funcţie de temele propuse pe agenda reuniunii pot fi invitaţi şi alţi reprezentanţi.”


8 comentarii
 1. Opțiunea de vaccccinare sau nevaccinare este, sau așa ar fi normal să fie, dreptul fiecăruia. Informația despre vaccinarea sau nevaccinarea unei persoane ar trebui să fie confidențială, ca orice act medical, și nicidecum subiect de dispută sau instrument utilizat pentru îngrădirea drepturilor. Nu mai am nicio speranță, că vom mai reveni vreodată la viața de dinaintea acestui circ planetar, dacă pănă și “mințile luminate” din universități au asemenea propuneri.

 2. Asta este Romania normala unde in fiecare zi mai pierdem cate un drept?
  Credeam ca dreptul la educatie este garantat de constitutie la carciuma sa faca ce vor!

 3. CNR ar trebui sa-si bata capul cu calitatea actului pedagogic si cu integritatea academica, nu cu jocurile politice… “modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepţia celor care au contraindicaţii medicale.” reprezinta o discriminare si o instigare la segregare, lucru nedemn de spatiul academic unde se presupune ca domnesc principiile democratice. Rusine!

 4. Prima masura de crestere a performantei si competitivității sistemului national de invatamant superior si cercetare stiintifica este
  INGRADIREA ACCESULUI LA INVATAMANT ASTFEL INCAT ACCESUL IN SPATIUL UNIVERSITAR SA SE FACA PE BAZA CERTIFICATULUI VERDE DIGITAL!
  Argumentare de tip ceausist, aidoma afirmatiei de pa vremea aceea, cand pentru constientizarea proprietatii intregului popor asupra mijloacelor de productie a fost introdusa cumpararea obligatorie de “parti sociale”.
  Or fi rectorii aia intregi la cap?

 5. Fiecare se intrece sa impuna restrictii care incalca legea mai bine traiam in dictatura, macar nu trebuia sa ne facem griji de bani, facturi si mancare.

 6. Dreptul la educatie este garantat de constitutie. Mai intai sa introduca certificat verde la toate activitatiile si dupa mai vedem, precum: mers la magazin, mers la mall, mers la cinema, etc.

 7. Certificatul verde cand a fost introdus si votat in parlamentul european a avut ca scop libera circulatie nu sa ingradeasca dreptul la educatie. Asta inseamna discriminare, daca vor ore fizice sa faca testare studentiilor. Isi cam pun piedica singuri dupa ce duc lipsa de studenti, probabil acele facultati care nu introduc certificatul verde vor avea de castigat.

  1. O decizie minunata. In primul rand ca nu poti deveni intelectual scolit in studii universitare daca esti antivaccinist. Nu poti face apoi educatie, cercetare etc si sa nu crezi in aportul medicinei. Nu poti deveni medic si sa fii antivaccinist. Atunci, fa-te vraci, vrajitoare sau tamaduitor in vreo pestera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

SRI anunță că Politehnica București formează din toamna aceasta ingineri care vor lucra în Serviciul Român de Informații. Costoiu, rectorul Politehnica: Sunt în jur de 10 locuri, la Automatică și la Telecomunicații

Serviciul Român de Informații anunță că, “din această toamnă, Universitatea Politehnică București formează ingineri care la finalul studiilor vor lucra în SRI”. Contactat de Edupedu.ro, rectorul Politehnica București a declarat…
Vezi articolul

Marian Preda, rectorul Universității București: 70% din studenții la master lucrează și la fel 30% din studenții la licență / Adaptare pentru viitor – În loc să dăm diplome de licență, de master, o să putem să construim diplome pentru micro-competențe

„La Universitatea din București, 70% din studenții la master lucrează și 30% din studenții la licență. Avem domenii în care procentele sunt și mai mari”, a declarat Marian Preda, rectorul…
Vezi articolul

Fostul ministru PSD al Sănătății, Florian Bodog, care și-a pierdut titlul de doctor pentru că a plagiat aproape integral teza de doctorat, conform CNATDCU, a devenit cadru didactic asociat la UMF Cluj

Fostul ministru al Sănătății și actual senator PSD Florian Bodog a devenit cadru didactic asociat al Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, potrivit ebihoreanul.ro. Bodog a rămas…
Vezi articolul