“Acolo unde statul nu poate asigura grădinițe, e firesc să apară privatul să suplinească lipsa”, spune ministrul Educației despre faptul că sunt cu 34% mai multe grădinițe private în București decât cele de stat

411 vizualizări
Calendarul de înscriere pentru clasa pregătitoare
Foto: Pixabay.com
Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost întrebată despre faptul că sunt mai multe grădinițe private în București decât cele de stat. Aceasta a răspuns că: “Cererea mare de educație timpurie e un motiv de bucurie. Faptul că primăriile de sector și Primăria Generală vor să asigure locuri în unitățile de stat si să construiască noi astfel de unități este lăudabil”. De precizat, în ultimii 3 ani nu s-a înființat nicio grădiniță nouă de stat, potrivit raportului privind starea învățământului din București 2021-2022.

În prezent, sunt 124 de grădinițe de stat în toate cele 6 sectoare și 168 de grădinițe private, arată raportul privind starea învățământului din București pe anul școlar 2021-2022. Ministrul Educației, Ligia Deca, întrebată în cadrul conferinței despre cum vede această situație, a spus: “Cererea mare de educație timpurie e un motiv de bucurie. Faptul că primăriile de sector și Primăria Generală vor să asigure locuri în unitățile de stat și să construiască noi astfel de unități este lăudabil. Acolo unde statul nu poate asigura grădinițe, e firesc să apară privatul și să suplinească lipsa. Pe termen lung, îmi doresc ca toate cererile pentru educație timpurie să poată fi onorate decent fie privat sau stat, aș sublinia acreditate. Îmi doresc ca toate unitățile de învățământ preșcolar să respecte standardele și să nu mai fie situații în care ele sunt ocolite din diverse motive. Acolo noi toți, inclusiv noi, părinții, sunt mama unui băiețel preșcolar, trebuie să fim exigenți”.

Întrebată dacă membrii familiei sale extinse sunt înscriși la unități de învățământ de stat sau privat, Ligia Deca a spus că nu vede relevanța: “Nu aș vrea să iau în discuție membrii familiei mele”.

De precizat, în ultimii 3 ani nu s-a înființat nicio grădiniță de stat, potrivit raportului privind starea învățământului din București 2021-2022. Dacă în anul școlar 2019-2021 erau 140 de grădinițe private în Capitală, în 2021-2022 sunt 168, în timp ce numărul grădinițelor de la stat este neschimbat, 140.


1 comment
  1. Statul nu va mai ridica gradinite ca nu are bani si muncitori. In privat preturile sunt prea mari. Iar daca o educatoare are peste 10 copii la o grupa, nu mai face educatie ci supravegherea copiilor. Toti functionarii publici cu bani se duc in privat la gradinite scumpe, cu conditii cat mai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Programul „Joc, respect și bucurie” pentru copiii din grădinițe și creșe, trimis inspectoratelor școlare de Ministerul Educației, fără să fie anunțat înainte. În ce activități pot fi implicați copiii / Lista celor 36 de valori sociale, morale și etice

Activitățile social-umanitare pentru promovarea unor valori și cele artistice pentru o cauză umanitară se regăsesc în cadrul Programului Național de Educație pentru Valori „Joc, respect și bucurie”, program ce a…
Vezi articolul

Dezbatere aprinsă Ecaterina Andronescu-Oana Moraru. Ministrul vrea ca profesorii să treacă din nou în universități, pentru reîmprospătarea cunoștințelor / Moraru: Inspectorii școlari, metodiștii fac parte din nomenclatura de partid. Sper că în mandatul al IV-lea salvați niște aparențe

Copiii trebuie să poată fi din nou lăsați repetenți începând din clasa I, iar profesorii trebuie să treacă în procesul de formare “din nou în universități” pentru “reîmprospătarea cunoștințelor”, a…
Vezi articolul