Admitere 2022. Părinții reclamă că sunt puși pe drumuri după acte la înscrierea la liceu / Unele licee cer documente inexistente în regulamentele de înscriere, cum ar fi „adeverința pentru bilingv” sau copii legalizate după acte

4.949 de vizualizări
Foto: © Nirat Srisongmuang | Dreamstime.com
Mai mulți părinți ne-au scris pe adresa redacției Edupedu.ro că secretariatele unor licee le cer adeverințe în plus despre care nu au fost informați până acum, atunci când merg alături de copii să se înscrie la liceul la care au fost repartizați. Astfel, părinții sunt puși pe drumuri, între școală și liceu, cu dosarul în brațe sunt nevoiți să își ia zile libere de la muncă pentru a face înscrierea. Legal, este nevoie de 5 acte pentru dosarul de înscriere. Alți părinți se plâng pe un grup de Facebook că li s-au cerut copii legalizate după aceste acte, lucru care nu este prevăzut în nicio lege. Ba chiar din noiembrie anul trecut, legea 267/2021 interzice instituțiilor publice să ceară acte legalizate dacă documentele originale sunt eliberate tot de stat.
  • Am stat de vorbă cu părinți și apoi am încercat să aflăm la secretariatele altor școli dacă și acolo se cer acte în plus față de ce a transmis inspectoratul școlar în broșura de admitere. 

Potrivit calendarului oficial al ministerului Educației, părinții și elevii care au fost repartizați în prima etapă în data de 14 iulie, au timp între 15-20 iulie să depună dosarele de înscriere la liceele unde au intrat.

Potrivit legii, actele necesare sunt trecute în broșura de admitere București pe care fiecare părinte o consultă înainte să facă opțiunile pentru licee. Când ajung însă la înscrierea la liceu cu dosarul, părinților li se cer și alte acte doveditoare, de exemplu o adeverință care să confirme că elevul în cauză poate intra la o clasă de bilingv.    

“La școală mergi ca să introduci opțiunile de liceu. A doua zi te cheamă să le verifici să semnezi că au fost introduse corect în calculator. Se semnează un act de către diriginte, părinte și elev, dar foaia aceasta rămâne la școală. Tot de la școală ți se dă dosarul pentru înscriere: foaia matricolă, foaia medicală, adeverință cu notele la Evaluarea Națională“, povestește părintele unui elev care a fost repartizat în prima etapă la liceu.

De altfel, documentele sunt precizate clar în Broșura de admitere 2022-2023 în București.  

“M-am dus la liceul la care a fost repartizat, să depun dosarul cu actele necesare pe care le aveam de la școală. Copilul meu a intrat la o clasă de bilingv. Mi s-a spus la secretariatul Colegiului Cantemir-Vodă că am nevoie de o adeverință de la școală care să ateste faptul că fiul meu a echivalat cunoștințele printr-un examen. Însă, pe lângă faptul că școala nu mi-a spus că e nevoie de această adeverință, nu îi văd rostul. Pentru că, școala ca să poată înscrie copilul la un liceu la opțiunea bilingv, trebuie să introducă în calculator, atunci când a făcut opțiunile de liceu, un cod pe baza certificatului de limbă străină. Altfel nu le permitea să înscrie copilul la o clasă de bilingv. Această adeverință este una inutilă”, consideră mama elevului. 

Pe site-ul liceului este trecută această anexă ca fiind necesară: 

Foto: Captură – site-ul Colegiului Cantemir-Vodă din București

Am sunat la secretariatul liceului Cantemir Vodă, unde ni s-a comunicat faptul că “nu e obligatorie anexa, dar ar fi bine dacă părintele ar avea totuși o copie”. Secretara liceului nu a putut să ne spună dacă scrie undeva, într-o lege faptul că această anexă e necesară.  

De precizat că, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial și al metodologiei privind organizarea Evaluării Naționale, între 16-17 mai 2022, unii elevi fie au dat probe pentru verificarea cunoștințelor într-o limbă modernă, fie li s-a echivalat acest examen cu o diplomă obținută anterior, recunoscută de minister. Apoi, pe 27 mai, școlile transmit către comisia de admitere a municipiului București listele cu rezultatele finale și numele elevilor pentru a fi trecute în aplicația centralizată.

Alte licee precum Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” din București nu cer această anexă în cazul elevilor care au intrat la clasă bilingv, așa cum reiese de pe site-ul Colegiului.

Foto: Captură – site-ul Colegiului Gheorghe Lazăr

Nici secretariatul Colegiului Național “George Coșbuc” nu cere adeverință de la școală în cazul elevilor care au intrat la clase bilingv, iar motivul este cel enunțat și de mama elevului. Potrivit secretarei, “anexa nu este necesară cât timp elevul nu putea fi introdus în calculator cu opțiune de bilingv dacă nu avea diploma de echivalare”. 

Alte situații în care părinții sunt puși pe drumuri după acte

Într-un grup de părinți pe Facebook, unii spun că secretariatele liceelor confundă copia legalizată a unui document cu a scrie “conform cu originalul”, sau cer explicit copii legalizate. 

De precizat, de la 1 ianuarie anul acesta a intrat în vigoare legea 267/2021 care vizează debirocratizarea sistemului administrativ și nu mai permite ca instituțiile publice să ceară între ele, copii legalizate. Este vorba despre Legea completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Foto: © Nirat Srisongmuang | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


6 comments
  1. si nu orice dosar plic,ci doar cel comunist din carton! mi-au fost “respinse” alte doua variante actuale!

  2. Pe așa-numita ”Fișa elevului” se cer, printre altele, datele privind funcția și locul de muncă al părinților. Ca să fie și mai clar traficul de influență urmărit de către conducerile comunistoide, în subsolul cererii, evident cu scriere scriere minusculă, se precizează:
    ”*Colectarea / prelucrarea datelor este necesară pentru realizarea scopului determinat, explicit și legitim prin care M.E., în vederea îndeplinirii obligației legale ce îi revine în calitate de operator, a investit ierarhic unitățile din subordine, astfel încât să se realizeze/actualizeze baza de date pentru prelucrările ulterioare, în vederea întocmirii actelor și documentelor școlare și în cadrul examenelor naționale.”
    Nu doar că scopul nu este nici explicit, nici legitim, dar este total ilegal/nelegitim; doar dacă avem în vedere că nu există niciun document emis elevului (pentru elev) de către școală în care să fie menționate funcția și locul de muncă ale părinților. Politrucii din conducerile școlilor, liceelor și inspectoratelor urmăresc doar să aibă la îndemână sistemul ilegal al pârghiilor de influență și sforării rămase de la înaintașii lor roșii. Inspectoratul nu mi-a răspuns la cererea prin care ceream lămurirea legalității privind solicitarea acelor informații.

  3. Fișa medicală stă la medicul de familie. Cred că este vorba de copia xerox a fișei medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluarea Națională și admiterea la liceu 2023, explicate pe înțelesul elevilor de către Inspectoratul Școlar Iași. Ce meserii pot alege tinerii în funcție de liceul la care merg – document

Broșura admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024 a fost publicată de Inspectoratul Școlar Județean Iași. Documentul cuprinde atât recomandări pentru elevii care vor susține Evaluarea Națională 2023, cât…
Vezi articolul

INTERVIU Se va ști cu un an înainte cine face subiectele pentru admiterea la colegiile naționale, iar profesorii își pot pierde titulatura dacă fac meditații în acest sens, spune secretarul de stat Bogdan Cristescu, despre modificările propuse în noua lege a Educației

Admiterea la colegiile naționale va fi stabilită concret în proiectul de lege, dar dacă va rămâne ca aceasta să fie organizată “responsabil” de către fiecare colegiu, atunci se va ști…
Vezi articolul