Adresele Ministerului Educației sunt „acte de informare, nu acte administrative tipice sau asimilate, producătoare de efecte juridice” – hotărâre a Tribunalului București într-un proces în care un elev a cerut și obținut anularea unui document de acest tip

4.472 de vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
Tribunalul București a stabilit că adresele emise de Ministerul Educației, chiar dacă sunt contestate în instanță, sunt considerate „acte de informare” și nu „acte administrative tipice sau asimilate, producătoare de efecte juridice”. Această concluzie a fost exprimată într-o hotărâre recentă, într-un proces în care un elev de clasa a VIII-a, descalificat anul trecut de la Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC), a solicitat anularea unei astfel de adrese.

Elevul și familia sa au contestat în instanță adresa nr. 646DGÎ/140LIF/22.04.2024 emisă de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației Florian Lixandru. Ministerul a considerat-o drept act administrativ care a produs efecte juridice prin excluderea elevului din competiție. Tribunalul a acceptat cererea familiei de anulare a adresei, reținând că adresa emisă de minister „nu este act administrativ tipic sau asimilat, producător de efecte juridice” în sensul Legii nr. 554/2004, legea contenciosului administrativ.

În motivarea sa, consultată de Edupedu.ro, instanța a precizat: „Relativ la excepția inadmisibilității cererii privind anularea adresei nr. 646DGÎ/140LIF/22.04.2024, Tribunalul notează că adresa, fiind un act de informare, nu este un act administrativ tipic sau asimilat, producător de efecte juridice conform art. 2 alin. 1 lit. c din Legea nr. 554/2004, motiv pentru care instanța va admite excepția inadmisibilității cererii de anulare a adresei nr. 646DGÎ/140LIF/22.04.2024 și va respinge acest capăt de cerere ca inadmisibil”.

Decizia instanței este importantă în contextul în care există o practică în ministerul Educației și în instituțiile adiacente (CNPEE, inspectoratele școlare) de a trimite adrese peste adrese în școli pe care profesorii și directorii le consideră obligatorii, drept directive.

După cum a prezentat Edupedu.ro, elevul a contestat în instanță decizia de descalificare de la Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC) 2024, cerând anularea adresei Ministerului Educației care a comunicat această hotărâre. Instanța a admis cererea de anulare a adresei semnată de secretarul de stat pentru învățământ Florian Lixandru, dispunând recunoașterea oficială a rezultatelor elevului la competiție.

  • Hotărârea clarifică statutul juridic al acestor documente oficiale, subliniind că adresele emise de Ministerul Educației sunt doar instrumente de informare care nu creează raporturi juridice și, prin urmare, nu sunt acte administrative.

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ministerul Educației a pierdut pe fond procesul în care s-a luptat cu elevul de gimnaziu descalificat ilegal de la Olimpiada de Securitate Cibernetică 2024

2 comments
  1. Ce ar trebui sa înțeleagă de aici un cadru didactic din comisiile de organizare a concursurilor și competițiilor școlare? Ca ar fi de dorit sa analizeze fiecare adresa a ministerului ( organul de control superior) dacă se încadrează în termenii legii organice? Și dacă se observa incongruente cum probabil s-a întâmplat în cazul de față, de la înscrierea elevului în competiție, participarea acestuia la etapa județeană și ulterior descalificarea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii vin în clasa a V-a și se vede această modalitate de a-l pune într-un fel pe celălalt într-o inferioritate, spune directoarea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București: Se uită de unde sunt adidașii tăi, ce fel de telefon ai. Lucrăm cu părinții la aspectul acesta

Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, a declarat pentru Euronews.ro că elevii vin în clasa a V-a și „se vede această modalitate de a-l pune într-un fel…
Vezi articolul

Ioan Aurel Pop a demisionat din conducerea Consiliului responsabil cu atestarea titlurilor universitare, CNATDCU, Mircea Dumitru devine președinte până la expirarea actualului mandat, în 2024 / Pop, autosuspendat, spunea în 2022 că aceasta este o instituție „anacronică”, dar a păstrat până acum titlul de președinte

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și-a dat demisia din Consiliul general al CNATDCU, forul care până recent era cunoscut cel mai bine pentru verificarea doctoratelor plagiate, iar președinte CNATDCU…
Vezi articolul

Fosta directoare a Centrului de Asistență Educațională CJRAE Mehedinți, Andreea Florentina Bădescu, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Contractul individul de muncă de la Grădinița cu program prelungit nr. 7 din Drobeta Turnu Severin, pe postul de educatoare, a fost încetat

Fosta directoare a Centrului de Asistență Educațională CJRAE Mehedinți, Andreea Florentina Bădescu, prinsă în flagrant de DNA când lua mită de la o persoana angajată pe post de consilier școlar…
Vezi articolul