(Advertorial EduApps) Psihologia și tehnologia – testimonial student

1.526 de vizualizări
Cine spune că nu te poți întoarce la facultate la aproape 30 de ani? Și cine spune că varianta de a face facultatea la ID (învățământ la distanță) este mai prejos de varianta de a urma cursurile la zi? Tehnologia facilitează trăirea acestor experiențe. Pe mine, tehnologia m-a ajutat să rămân conectată la facultate, chiar și atunci când locuiam la 500 de km distanță.

Sunt Cristina Glomnicu, iar experiența mea de studentă în anul II la Facultatea de Psihologie și Științele Comunicării din cadrul UBB Cluj-Napoca este strâns legată de tehnologie prin folosirea platformelor Google Docs și Google Classroom. Cursuri actualizate încărcate pe aceste platforme, bibliografie, exemple de grile și subiecte de examen din anii trecuți, modele de proiecte de semestru, conspecte realizate în cadrul cursurilor și consultațiilor sunt doar la un click distanță, maximum două. Tot prin Google Classroom pot adăuga comentarii, întrebări la o anumită materie la care îmi poate răspunde profesorul și/sau un coleg student. Tot aici sunt încărcate și anunțuri de la secretariatul facultății privind aspectele organizatorice.

Desigur, pentru a putea beneficia de aceste intrumente este nevoie de deschidere din partea cadrelor didactice și interes și implicare din partea colegilor studenți care încarcă o parte din aceste materiale. Dar acest lucru se întâmplă și este o rețetă foarte funcțională.

Google classroom UBB

Pe lângă folosirea acestor instrumente, am acces și la propriul catalog virtual prin AcademicInfo. Aici îmi regăsesc situația universitară la zi: contracte, note provizorii și finale, situația taxelor de achitat și anunțuri despre ultimele evaluări pentru profesori și facultate sau universitate.

În plus, există și un portal online cu planificarea cursurilor din timpul săptămânii (pentru studenții care urmează cursurile la zi) și planificarea consultațiilor pentru cei de la ID, care sunt numai în weekend-uri. Și e bine să știi din timp pentru a-ți putea organiza deplasările; am colegi care vin din București, Baia-Mare, Bistrița, Satu-Mare, Timiș. Tot pe acest portal este postat calendarul examenelor dintr-o sesiune și sala unde se va susține fiecare examen.

AcademicInfo UBB

Cu instrumentele Google mă mai întâlnisem în trecut, în cadrul unui proiect național pe educație, implementat cu Edu Apps. Reușisem să surprind aplicabilitatea lor în sistemul educațional, însă beneficiile directe le-am simțit din momentul în care am redevenit studentă.

Desigur, mâna umană din spatele folosirii tehnologiei în educație rămâne necesară, la fel și efortul pentru a încărca și facilita accesul pe aceste platforme. În cazul meu, studentă la ID, platformele suplinesc prezența zilnică a profesorului, dar sunt dublate de autodisciplina necesară în această formă de studiu.

Și grupurile informale de pe platformele de socializare au rostul lor: grupul de Messenger și grupul de Facebook pentru anul meu sunt locuri unde dezbatem de la egal la egal situații, teme, rezultate. Și aceste grupuri au rolul de a te face să te simți integrat, că aparții de ceva mai mare.

Folosită cu scop, tehnologia oferă șanse egale la studiu, aceleași resurse tuturor și o bază de la care să pleci în organizarea timpului pentru studiu individual. E loc de îmbunătățire? Da, ca oriunde, ca în orice domeniu. Se mai întâmplă și erori? Da, și e firesc să apară din întâlnirea factorului uman cu cel digital. Însă rezultatul este unul funcțional, ba chiar în continuă perfecționare și adaptare.

Autor: Cristina Glomnicu

Biografie:
Cristina Glomnicu este studentă în anul II la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Este absolventă de studii de licență (2009 – 2012) și master (2012 – 2014) în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu.

De-a lungul timpului, s-a implicat în proiecte naționale și internaționale în domenii esențiale pentru dezvoltarea unei societăți, precum educație, justiție, sănătate.

Edu Apps a acordat asistență tehnică pentru implementarea G Suite for Education la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – UBB Cluj-Napoca în 2014.

Edu Apps este partener Google și Microsoft și gestionează proiecte implementate în peste 300 de instituții educaționale din România. Licența gratuită G Suite for Education, dar și licența gratuită Office 365 A1 pot fi activate gratuit la www.clasaviitorului.ro pentru orice instituție educațională.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

USR acuză PNL pentru calitatea consilierilor ministrului Educației și cere: “Fără pile de partid, doar oameni integri” / Niciun cuvânt despre prezența Danielei Vișoianu la Minister, cu proiect pe fonduri europene în derulare și legături cu băieții deștepți din energie

USR face bilanțul guvernării PNL pe Educație, la aproape o lună de când liberalii au preluat guvernarea, și nominalizează fiecare consilier sau secretar de stat considerat “cu probleme” din perspectiva…
Vezi articolul

Legea privind educația pentru sănătate începând cu clasa a VIII-a, ce prevede programe pentru prevenirea “contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, cu acordul părinților – promulgată de președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea ce prevede ca în școli să se deruleze, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al părinților, „programe de educaţie pentru sănătate,…
Vezi articolul

Sindicatele FSE “Spiru Haret”: Propunerea Guvernului seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, când cadrelor didactice li s-a mai refuzat o majorare salarială stabilită printr-o lege

Implementarea oricărui scenariu pentru începerea noului an școlar va fi sub semnul întrebării dacă Guvernul amână majorarea salariilor profesorilor din septembrie, atrage atenția Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“. Situația…
Vezi articolul