Agenția Națională pentru Sport (ANS) propune dublarea numărului de ore de educație fizică în licee, de la una la două pe săptămână, ca parte a unui set de măsuri pentru promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor. Proiectul, alături de alte inițiative legate de educația nutrițională și facilități fiscale pentru cluburile sportive private, este în așteptarea avizului ministerelor de resort, a declarat vicepreședintele ANS, Gabriel Toncean, pentru Radio Târgu Mureș.
„Dacă e să ne luăm după Organizația Mondială a Sănătății, adolescenții au nevoie de cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe zi. Noi, după cum bine știm, în momentul de față la liceu avem o oră de educație fizică iar, uneori, și acea oră se trece cu vederea. Chiar în momentul de față, lucrăm la un proiect de a mări, cel puțin, numărul la două ore pe săptămână”, a explicat Toncean.
„Al doilea proiect, este unul pe care doresc neapărat să-l duc la îndeplinire, și anume mediul privat care sprijină sportul pentru copii, să beneficieze de anumite facilități fiscale din partea statului român. Am pus personal pe flux aceste două proiecte care, exact ca și cel cu educația nutrițională, este la fel de important și împreună cu care vom putea crea un mediu propice pentru a crește niște generații sănătoase”, a mai spus președintele ANS la postul de radio.
- De menționat că mai multe detalii despre proiecte sau documentele acestora nu sunt disponibile pe site-ul Agenției Naționale pentru Sport (ANS) și nici nu este clar dacă vin în contextul schimbării planurilor-cadru de liceu după care ar trebui să învețe elevii de clasa a IX-a din 2026. Acestea prevăd, în actualul stadiu de proiect în consultare publică până pe 6 martie, o oră de sport pe săptămână la clasele IX-XII.
Într-o postare pe Facebook, acesta a evidențiat diferențele dintre România și alte țări europene în privința educației fizice. Potrivit datelor prezentate, liceenii din Finlanda au între 3 și 4 ore de sport pe săptămână, în Franța și Germania acest interval este similar, iar în Marea Britanie sunt impuse cel puțin două ore obligatorii, la care se adaugă numeroase activități extracurriculare. „România? Doar 1 oră. Este clar că trebuie să schimbăm ceva!”, a subliniat oficialul ANS.
Pe lângă creșterea numărului de ore de sport, ANS propune și facilități fiscale pentru cluburile private care sprijină accesul copiilor la activități sportive. De asemenea, instituția pregătește lansarea unui program de educație nutrițională pentru elevii din clasele primare, menit să contribuie la prevenirea obezității și a altor probleme de sănătate asociate sedentarismului.
Foto: © Matimix | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
5 comments
Așa este Rada.
Gușații din parlament și cei care urăsc mișcarea mereu vor spune ca sportul nu are rost.Ei se gândesc doar cum să învârtă “cașcavalul” în buzunare și conturi.Companiile farmaceutice cum ar mai face venituri de miliarde dacă am avea o națiune sănătoasă?Uitați-vă cum arătau oamenii înainte de revoluție și cum au ajuns acum.Primul loc in UE la obezitate infantila.”Lăsați copiii in pace sa nu-i stresați cu sportul sa nu transpire ca răcește copilul saracul”.Stau toată ziua la calculator si teme si nu se mai dezlipesc de telefoane,si ne miram ca au imunitatea scăzută când stau in casa la 24 de grade in loc de 16-18 ca in occident.La scoala ii aduc părinții nu cumva sa facă 1 km pe jos ca o sa slăbească săracii și vor obosi.Pe vremuri cine ii ducea pe copii la scoala,picioarele.Oricum pentru cei care au o ura față de mișcare nu vor înțelege niciodată rolul ei.Interesant e faptul când ajungeți la medici in ultimul moment cu sute de kilograme pe voi sau cu arterele înfundate de la colesterol din cauza sedentarismului atunci ce va zice “faceți mișcare și țineți regim” deci?Cum e cu importanța sportului gușaților leneși?
Nu generalizați! La liceul unde învață fata mea chiar se face! Faceți sesizări la școală și inspectorat și se rezolvă. Cu siguranță! Adolescenții chiar au nevoie…spun toți specialiștii. Nu au teme la ed. fizică și nici de învățat. Pleacă din școală cu doza făcută. Cel mai bun tratament pentru depresie este mișcarea. Prin noile măsuri sunt închiși în școală și este extrem de important să se alterneze lecțiile teoretice cu mișcarea…
Agenția Națională pentru Sport sa se preocupe, mai bine, de reclamele la pariuri si in general de pariurile sportive care au distrus toate sporturile din tara asta, si pe iubitorii lor
Dublezi degeaba dacă nu se fac orele.