Agenția Spațială Americană a început să deschidă capsula Osiris-Rex cu mostre de pe asteroid. Prima descoperire: „praf negru și resturi”

15.913 vizualizări
Foto: NASA / Keegan Barber via nasa.gov
NASA a început să deschidă capsula misiunii Osiris-Rex, care a colectat bucăţi de asteroid, şi a anunţat marţi că a găsit în interior “praf negru şi resturi”, chiar înainte de a ajunge la grosul eşantionului, informează AFP, potrivit Agerpres.

La şapte ani de la decolare, capsula a aterizat duminică pe Pământ, în deşertul american, după o manevră de mare risc.

NASA estimează că a reuşit să colecteze în 2020 circa 250 de grame de materie de pe asteroidul Bennu – cel mai mare eşantion de asteroid colectat vreodată.

La momentul efectuării acelei operaţiuni, agenţia spaţială şi-a dat seama că clapeta compartimentului de colectare nu se putea închide. Dar încărcătura a reuşit în cele din urmă să fie securizată, fiind transferată în capsulă, aşa cum era prevăzut.

Totuşi, din cauza acestei scăpări, oamenii de ştiinţă se aşteptau ca reziduuri să fie descoperite în afara compartimentului de colectare, în cutia în care a fost plasat.

Un prim capac a fost deschis marţi, într-o cameră ermetică de la Centrul Spaţial Johnson, din Houston, Texas.

Apoi imediat echipele NASA au “găsit praf negru şi resturi”, a anunţat NASA, fără a preciza dacă este vorba într-adevăr de bucăţi de asteroid.

Această materie va fi analizată, iar “procesul minuţios de dezasamblare” a compartimentului de colectare va avea loc “pentru a avea acces la eşantionul principal din interiorul” acestuia, a scris agenţia spaţială.

O conferinţă de presă este programată la data de 11 octombrie pentru “dezvăluirea eşantionului”.

Analiza compoziţiei asteroidului Bennu ar trebui să le permită oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine formarea sistemului solar şi cum a devenit locuibil Pământul.

Citește și:
Capsula NASA cu mostre din asteroidul Bennu a aterizat în deşertul din Utah. Interes imens printre oamenii de ştiinţă
O ”mână de praf și pietricele” în centrul atenției tuturor: O navă spațială a Agenției Spațiale Americane va aduce pe Pământ cea mai mare mostră colectată până acum de pe suprafața unui asteroid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali solicită Ministerului Educației ca săptămâna 10-14 ianuarie, în care se încheie mediile, să fie de școală online pentru toți elevii: Scopul e „încetinirea pe cât posibil a valului 5 și pregătirea eficientă a școlii cu prezență fizică”, în condițiile în care nu există teste și nici măsuri suplimentare de siguranță sanitară

Încetinirea pe cât posibil a valului 5 și pregătirea eficientă a școlii cu prezență fizică astfel încât etapele de predare și consolidare ale procesului educațional din semestrului 2 să nu…
Vezi articolul

Ce se poate întâmpla cu titlul de doctor al lui Lucian Bode, după decizia de plagiat: Reprezentantul CNATDCU Mircea Dumitru face trimitere la rolul instanței, deoarece Consiliul care se ocupa în mod normal de doctoratele plagiate “nu are posibilitatea să mai facă nimic”

“Aici este decizia unui judecător”, a răspunsa miercuri, la Euronews, Mircea Dumitru, vicepreședintele Consiliului care avea în mod normal în atribuții verificarea acuzațiilor de plagiat în tezele de doctorat, atunci…
Vezi articolul