Alegeri în universități: Universitatea Babeș-Bolyai își va alege rectorul prin vot direct

206 vizualizări
Predare exclusiv online
Predare exclusiv online la facultati Foto: Facebook UBB
Cadrele didactice și cercetătorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor să aleagă rectorul universității prin vot direct, potrivit unui referendum intern al instituției, care a avut loc joi, 20 iunie. Rezultatele referendumului vor fi supuse validării Senatului UBB la următoarea ședință, se arată într-un comunicat de presă.

Peste 87% din persoanele care s-au prezentat la vot au optat pentru alegerea viitorului rector prin vot direct, universal, în timp ce restul de aproximativ 12,4% s-au pronunțat pentru alegerea rectorului printr-un concurs public.

„La referendumul organizat în cadrul Universității Babeș-Bolyai s-au prezentat 1.062 din cele 1.581 de persoane cu drept de vot, dintre care 928 au votat pentru alegerea rectorului pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret și egal, 132 de persoane au optat pentru alegerea rectorului pe bază de concurs public, în timp ce 2 voturi au fost declarate nule”, se mai arată în comunicat.

Alegerea viitorului rector al Universității Babeș-Bolyai va avea loc la începutul lunii martie 2020, când va înceta cel de-al doilea mandat al actualului rector, Ioan-Aurel Pop, ales pentru prima dată la conducerea UBB în luna martie 2012. În prezent, el cumulează și funcția de președinte al Academiei Române.

Contactat de Edupedu.ro în urmă cu o săptămână, profesorul Daniel David, actual prorector al UBB, a declarat că este posibil să candideze la alegerile pentru funcția de rector.

Da, e posibil să candidez. Dar dacă posibilitatea se va transforma în probabilitate vom vedea în toamnă, pentru că vom vedea dacă există o deschidere a colegilor către ceea ce propun eu pentru universitate și, în toamnă, o să spun clar dacă candidez sau nu”, a spus David.

Legea educației prevede că rectorul universităților de stat și particulare se desemnează:
  • pe baza unui concurs public, în baza unei metodologii aprobate de senatul universitar nou-ales, sau
  • prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul universității și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din consiliile facultăților

Modalitatea de alegere a rectorului se stabilește cu minimum 6 luni înainte de fiecare desemnare a rectorului, prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul universității și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din consiliile facultăților, prevede Legea educației, la articolul 209.

Alegeri prin vot direct și la Universitatea București

Universitatea din București a ales desemnarea noului rector tot prin vot direct. Astfel, în urma Referendumului desfășurat în data de 15 mai, cadrele didactice și de cercetare titulare din cadrul Universității, alături de toți reprezentanții studenților în Senatul UB și în consiliile facultăților, au stabilit ca Rectorul Universității din București să fie desemnat „pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct și secret”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 al pandemiei / E esențial ca ministerele Educației și Sănătății să ia măsuri ca să nu se blocheze din nou sistemul educațional după sărbători, spun elevii

Este absolut esențial ca ministerele Educației și Sănătății să ia măsuri ca să nu se blocheze din nou sistemul educațional, spun reprezentanții elevilor într-un comunicat primit sâmbătă de Edupedu.ro. Consiliul…
Vezi articolul

O hartă considerată pierdută aduce dovezi ale vieții din Cretacic în Țara Hațegului / Documentul, pe care sunt marcate situri cu fosile de dinozauri, a fost descoperit în arhivele Institutului de Geologie de la Budapesta

O hartă veche de mai bine de 100 de ani, considerată pierdută și pe care sunt marcate situri cu fosile de dinozauri de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului,…
Vezi articolul

Cursurile online vor fi monitorizate de minister, iar profesorii vor avea ghiduri de predare pe net, după ce ministrul „a agreat” aceasta „necesitate” cu partenerii educaționali la o lună de la închiderea școlilor

Cursurile făcute în mediul online vor fi monitorizate de minister, iar profesorii vor avea ghiduri de predare pe internet, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Documentul, de tip proces-verbal, enumeră…
Vezi articolul

La o școală din Municipiul Bacău, ziua unui elev a fost sărbătorită cu o cântăreață de muzică populară, cameramani și animatori / Inspectoratul Școlar Bacău: Mama elevului solicitase accesul  în școală, pentru a-i face o surpriză fiului / Directorul școlii a precizat că nu avea cunoștință de prezența altor persoane

Un scandal a izbucnit pe rețelele de socializare, după ce la Școala Miron Costin din Municipiul Bacău, la ziua unui elev de clasa a II-a au venit fotografi, animatori și…
Vezi articolul
Cei cu medii sub 5, școli profesionale

Ministerul Educației vine cu precizări despre cum va continua școala, după ce noul secretar de stat a spus că speră ca în semestrul II să se facă ore față în față: În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom stabili modalitățile de continuare a activităților din învățământ

Ministerul Educației vine cu precizări oficiale cu privire la modul în care va continua școala în România, după ce noul secretar de stat responsabil cu preuniversitar a spus că speră…
Vezi articolul