Limitarea la strict două mandate pentru rectorii universităţilor, indiferent dacă au fost întrerupte sau nu, votată în unanimitate de Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor

992 de vizualizări
Limitarea la strict două mandate pentru rectorii universităţilor
Foto: Pixabay.com
Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților a votat marţi, în unanimitate, un raport favorabil pentru propunerea legislativă de a limita mandatele rectorilor la maximum două, indiferent de întreruperi. Anunţul a fost făcut de deputatul USR Cristina Iurisniti, unul dintre iniţiatorii documentului.

Este vorba despre proiectul de modificare a Legii educaţiei nr 1/2011, iniţiativa Pl-x nr. 233/2019, care prevede că mandatul de 4 ani al unui rector poate fi înnoit cel mult o dată în urma unui nou proces de desemnare. “O persoană nu poate fi rector al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi întreruperile acestora”, prevede proiectul de act legislativ care modifică art 213, alin 7 al Legii 1 din 2011.

Limitarea la strict două mandate pentru rectorii universităţilor

În prezent articolul respectiv prevede că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.”

Articolul a fost modificat de Guvernul Victor Ponta în anul 2014 prin Ordonanţa de Urgenţă nr 49/2014 din 26 iunie. Ministrul Educaţiei era la vremea respectivă Remus Pricopie, iar ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare Mihnea Costoiu.

La vremea respectivă Consiliul Naţional al Rectorilor a dat un comunicat de presă în care saluta în termeni elogioşi această modificare, potrivit Hotnews.ro. “Schimbarile aduse legii educatiei “reprezinta o abordare modernă, capabilă să permită o dezvoltare graduală a sistemului de educaţie”, arătau rectorii.

Forma iniţială a acestui articol:

“Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs, conform prevederilor Cartei universitare. O persoană nu poate fi rector al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora.”

Practic, iniţiativa actuală a USR (două mandate pentru rectorii universităţilor) readuce articolul 2013, alin 7 la forma iniţială a sa, aprobată în 2011, potrivit formei trimise la promulgare.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, modificarea din 2014 a creat o serie de controverse. Astfel că noţiunea de “mandate succesive, complete” a putut fi interpretată în sensul că orice suspendare din funcţia de rector reprezintă un temei pentru a nu considera mandatul respectiv complet, fapt care poate duce la o nouă candidatură din partea rectorului pentru un al treilea mandat. Mai mult, termenul “succesive” sugerează că în situaţia în care cele două mandate ale rectorilor nu sunt succesive, atunci există posibilitatea unor candidaturi ulterioare pentru obţinerea aceluiaşi post, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

Pe 28 mai Comisia pentru Drepturilor Omului a dat aviz favorabil cu majoritate de voturi.

Tot pe 28 mai Comisia Juridică a dat aviz favorabil cu unanimitate de voturi.

Proiectul legislativ are ca termen de dezbatere şi vot final data de 26.06.2019. Se află acum la celelalte comisiile Camerei Deputaţilor pentru avize şi raport. Camera decizională este Senatul.

FOTO by carmen murray from Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Raluca Negulescu-Balaci la Dezbaterea Reforma digitală a educației, marți 8 iunie

Dezbaterea online Reforma digitală a Educației

Digitalizarea școlilor și acces la educație online pentru copiii din comunitățile vulnerabile din România – care sunt premisele și oportunitățile? Raluca Negulescu-Balaci, director executiv UiPath Foundation, discută online marți, 8 iunie, de la 16:40

Copiii din familiile și comunitățile vulnerabile pot avea acces la o educație digitală de calitate? Care sunt soluțiile pentru ca elevii aflați în cel mai mare risc școlar să reușească…
Vezi articolul