Alegeri prezidențiale 2025: TikTok promovează în România de trei ori mai mult conținut de extremă dreaptă decât alte curente politice, cu câteva zile înainte de turul doi – analiză Global Witness / Rețeaua socială respinge acuzațiile

232 de vizualizări
Foto: © Boumenjapet | Dreamstime.com
Algoritmul TikTok direcționează utilizatorii din România către conținut de extremă dreaptă în proporție de trei ori mai mare decât către alte curente politice, arată o investigație realizată de organizația internațională Global Witness cu doar câteva zile înaintea turului II al alegerilor prezidențiale, scrie Europa Liberă România.
  • Experimentul a fost efectuat între 7 și 8 mai 2025, în București, cu trei conturi TikTok „politic echilibrate”, care au urmărit în mod egal conturile oficiale ale celor doi candidați rămași în cursă: George Simion (extrema dreaptă) și Nicușor Dan (centru).

În decursul a 30 de minute cumulat pe pagina „For You”, conturile au primit 65 de postări politice, dintre care 74% promovau sau prezentau favorabil viziuni ale extremei drepte.

Proporția a rămas constantă în toate cele trei repetări ale experimentului, potrivit Global Witness, care a precizat că algoritmul TikTok tinde să favorizeze conținutul mai provocator și viral – trăsături frecvente în mesajele politice extremiste.

Platforma TikTok a respins concluziile investigației, catalogând-o drept „neștiințifică și înșelătoare”, dar a susținut că rămâne „ferm angajată” în protejarea integrității alegerilor și colaborează cu autoritățile europene, mai notează Europa Liberă.

  • Global Witness nu acuză intenționalitatea favorizării extremei drepte, însă atrage atenția că dezechilibrele generate de algoritm pot afecta procesul democratic.

Investigația vine în contextul în care Comisia Europeană a deschis deja, în decembrie 2024, o anchetă oficială asupra TikTok, în baza Digital Services Act, privind manipularea electorală în România.

ONG-ul cere acum extinderea acestei anchete, avertizând că platformele sociale trebuie trase la răspundere pentru influența pe care o au în procesul electoral.

Foto: © Boumenjapet | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Alegeri prezidențiale 2025: manipulare online, imagini generate de AI și rețele false de influență. O cercetare europeană arată cum s-a răspândit discursul extremist în România pe Facebook și TikTok

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lucrările de licență ar putea să fie eliminate și la facultățile de Drept din Craiova și Sibiu, după modelul Cluj și București / Argumente pro și contra acestei măsuri – analiză Europa Liberă

Două facultăți de Drept – de la Universitatea din Craiova, respectiv de la Universitatea din Sibiu – intenționează să renunțe la lucrările de licență de anul viitor, după modelul anunțat…
Vezi articolul

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: Avem la dispoziţie un an să pregătim profesori pentru a preda „Educaţia pentru sănătate” / De 21 de ani a rămas facultativ şi doar 5% dintre părinţi îşi trimit copiii la acest opțional

Disciplina ‘Educaţie pentru sănătate’ va fi predată, într-un an, de profesori de biologie şi de diriginţi care vor fi pregătiţi în acest sens. În acest moment, doar 5% dintre părinţi…
Vezi articolul

Majorarea salariilor din Educație nu există în programul guvernului Ciolacu. În replică, Ligia Deca susține că „față de decembrie 2016, salariul brut al unui profesor s-a triplat” / Ministrul nu precizează că brutul a crescut mult mai rapid ca netul, în 2018, prin mutarea contribuțiilor angajatorului la angajat, sau că profesorii ar fi trebuit să aibă încă din ianuarie 2020 salariul primit abia în 2023

Ministrul Educației a declarat că salariul brut al unui profesor debutant s-a triplat, față de nivelul din decembrie 2016. Afirmația a fost făcută de Ligia Deca la audierile din Parlament,…
Vezi articolul

Profesorul Cătălin Ciupală, despre planurile-cadru 2025: Am remarcat și eu că elevii vor avea un cuvânt mai mare de spus. De multe ori, elevii au nevoi de a fi mai ușor totul. Ei merg, de multe ori, nu pe ideea de a învăța, ori a învăța înseamnă efort individual chiar foarte mare

Cătălin Ciupală, profesor de Matematică la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre planurile-cadru de liceu 2025: „Am remarcat și eu că…
Vezi articolul