Alexandru Rafila: Din păcate, prevederile din actele normative nu reglementează explicit posibilitatea adaptării scenariului în mod strict la condițiile din școli. Este normal să mergi pe verde în localitățile încadrate în scenariul galben, dar unde numărul de elevi din clase este mic

3.714 vizualizări
Alexandru Rafila / Foto: caspa.ro
Chestiunea scenariilor “trebuie să fie adaptată fiecărei școli”, atrage atenția doctorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Acesta a avertizat că “este normal” ca, în localitățile încadrate de Ministerul Sănătății ca fiind în scenariu galben din punct de vedere epidemiologic [care ar presupune învățare hibridă], în școlile “unde numărul de elevi din clase este mai mic să mergi pe verde”, deci pe învățare 100% la clase.

Explicația acestuia vine după ce Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență au respins orice solicitare de scenariu în verde, în Capitală.

Reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila a atras atenția că aceste chestiuni “trebuie foarte bine reglate, dar din păcate prevederile din actele normative nu reglementează explicit posibilitatea adaptării scenariului în mod strict la condițiile din școli și lucrul ăsta generează imposibilitatea asumării unor măsuri de către conducerea școlii“.

Nu contează numai numărul de cazuri care se înregistrează într-o localitate, contează cum este școala din punct de vedere al spațiilor, al condițiilor igienico-sanitare și al numărului de elvi. E normal ca în zonele unde înghesuiala este prea mare să aplici pentru un scenariu hibrid, iar în zonele galbene unde numărul de elevi din clase este mai mic să mergi pe verde. Mi se pare că această aplicare nediscriminatorie [a scenariului anunțat de Ministerul Sănătății] ținând cont doar de scenariul ministerului nu este cea mai fericită și ar putea fi reevaluată în următoarele săptămâni, ținând cont de numărul de elevi din fiecare școală“, a declarat la Digi 24 președintele Societății Române de Microbiologie.

Citește și:
Apelul părinților, către Guvernul Orban: Nu mimați descentralizarea! Sunt școli care vor să înceapă în verde, respectă regulile și nu sunt lăsate / Plus: Cum începe o școală în scenariul roșu, pentru că ministerele au întârziat emiterea unui ordin


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevi din 20 de țări au ținut lecții la clasă despre schimbările climatice, într-o mișcare de conștientizare a schimbărilor din natură / Producția de dioxid de carbon s-ar putea reduce cu 19 gigatone în 30 de ani și dacă 16% din elevi ar avea acces la informație relevantă despre mediu

Elevii au devenit profesori într-o mișcare internațională legată de importanța educației pentru schimbările climatice. În 20 de țări, elevii și-au înlocuit profesorii, recent, și au ținut lecții bazate pe informații…
Vezi articolul

Premii și distincții la “cel mai important concurs STEM la care elevii pot participa internațional” pentru echipele de liceeni români, explicate de Dana Lica, profesor de informatică și robotică. First Tech Challenge 2022, Houston, SUA

Reprezentare de succes a echipelor românești la cel mai prestigios concurs internațional de robotică. În cadrul mai multor categorii, elevi pasionați de robotică din România (din Arad, Hunedoara, Ploiești, Târgu…
Vezi articolul