Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Câteva mii de copii cu vârsta între 5 și 11 ani s-au vaccinat împotriva COVID. Important e să trecem de acest val care cred eu că va fi ultimul important din punct de vedere al sănătății publice

2.172 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Sănătății a anunțat sâmbătă dimineață că sunt “câteva mii de copii din toată țara” cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care s-au vaccinat deja, în primele zile de la începerea imunizării pentru această categorie de vârstă. “Sfatul meu personal ca medic, nu ca ministru al sănătății neapărat, este să vină părinții să se informeze înainte, să facă lucrul ăsta în cunoștință de cauză”, nu din auzite, a spus Alexandru Rafila, într-o declarație susținută la un centru de vaccinare din Sectorul 4.

Ministrul Sănătății a apreciat modul în care este organizată vaccinarea copiilor și a afirmat: “Mă bucur că și la nivelul CNCAV (Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 – N.Red.) s-a luat această decizie de a schimba strategia campaniei de vaccinare cu încercarea de a ajunge la categoriile defavorizate, mă refer la adulți. Era bine ca acest lucru să se întâmple cu mai mult timp în urmă”.

“Important e să trecem de acest val, care cred eu că va fi ultimul important din punct de vedere al sănătății publice”, a continuat ministrul Rafila.

Informații de background

Miercuri, 26 ianuarie 2022, în prima zi de vaccinare a copiilor de 5-11 ani, s-au imunizat cu prima doză, 390 de copii.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie dacă au cerut doze pediatrice. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare.

  • Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/
  • Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.
  • Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.

Vaccinul pediatric Comirnaty este produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech și era deja aprobat pentru administrarea la populaţia de peste 12 ani.

Ministerul sănătății a realizat un document cu cele mai frecvente întrebări ale părinților despre vaccinarea copiilor de 5-11 ani, la care au răspuns Prof. univ. dr. Doina Anca Pleșca, Departamentul de Pediatrie, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București și Dr. Anca Drăgănescu, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, București.

Mai jos, toate întrebările la care au răspuns specialiștii ministerului sănătății legate de temerile părinților privind vaccinarea copiilor de 5-11 ani:

Întrebari-privind-vaccinarea-copiilor-5-11-ani_10-ianuarie-2022-FINAL

Citește și:
Răspunsuri de la specialiști pentru părinți, despre vaccinarea copiilor de 5-11 ani / Care sunt fricile părinților?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii cercetați pentru violență fizică sau verbală împotriva elevilor sau colegilor din cancelarie nu vor mai putea să intre la clasă în timpul anchetei disciplinare, dar vor primi salariu – proiectul legii Educației / Profesorii sancționați nu vor mai putea profesa timp de 10 ani în nici o altă școală

Profesorii care sunt cercetați pentru violență verbală sau fizică împotriva elevilor sau colegilor nu vor mai putea preda pe perioada desfășurării cercetării disciplinare, dar vor primi salariu, potrivit proiectului legii…
Vezi articolul