Alianța europeană de universități CIVIS – poziție comună, la inițiativa Universității din București, de condamnare a agresiunii și solidaritate cu Ucraina

127 de vizualizări
CIVIS Open Lab
Uni-Buc / Foto: Universitatea din București
Alianța CIVIS, ce reunește mai multe instituții europene de învățământ superior, inclusiv Universitatea din București, condamnă “orice formă de agresiune militară” și își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean, printr-o declarație comună care, potrivit unui comunicat de presă, a fost emisă la inițiativa UB. Aceasta luase la rândul său poziție față de situația din Ucraina, în urma invaziei ruse lansate joi.

Declarația CIVIS se referă la invazia din Ucraina cu sintagma “atacul militar”, dar menționează că e condamnată “orice formă de agresiune militară și de abuz asupra națiunilor, societăților și oamenilor”. Organizația se declară “solidară cu poporul ucrainean, victimele conflictelor militare și cu întreaga comunitate educațională și de cercetare a statului ucrainean”.

  • Universitatea Civică Europeană CIVIS reunește zece universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universität Tübingen, University of Glasgow și Paris Lodron Universität Salzburg.
Declarația integrală:

“Declarația publică a Alianței CIVIS cu privire la atacul militar asupra Ucrainei

Rămânând fideli misiunii noaste de a susține și proteja valorile democratice și libertatea indivizilor și a statelor naționale, Alianța Universitară CIVIS condamnă public orice formă de agresiune militară și de abuz asupra națiunilor, societăților și oamenilor.

Atunci când democrația și chiar viața sunt amenințate, comunitatea academică transnațională – ca indivizi, instituții și societăți – solicită acțiuni concrete pentru protejarea vieții și a păcii, atât pe continentul nostru, cât și în afara lui. Doar prin promovarea drepturilor omului, a libertății, a dialogului constant și a justiției sociale omenirea poate evita efectele devastatoare pe care conflictele militare le aduc asupra umanității și a evoluției ei.

Întreaga comunitate a Alianței CIVIS este zilele acestea solidară cu poporul ucrainean, victimele conflictelor militare și cu întreaga comunitate educațională și de cercetare a statului ucrainean.

Reafirmăm cu putere angajamentul nostru față de promovarea educației umaniste care plasează ființa umană, viața și protejarea drepturilor omului în centrul acțiunilor ei și respectă suveranitatea și integritatea tuturor statelor.

24 februarie 2022″

Citește și:
Universitatea din București se oferă să sprijine inclusiv prin cazare și hrană refugiații din Ucraina, să susțină protejarea patrimoniului universitar din această țară / Vor fi discuții cu MAE – rectorul Marian Preda
Universitatea din București, despre situația din Ucraina: instituția “condamnă ferm orice formă a războiului”, anunță că va sprijini studenții și profesorii “care fug din calea atacului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David: Ordinul ce obligă universitățile să verifice toate tezele de doctorat de după 1990 nu oferă “un câștig clar” / Tezele persoanelor cu funcții publice “ar trebui verificate cu prioritate”

Ordinul de ministru ca universitățile din România să verifice toate tezele de doctorat susținute după 1990 “nu are cum să ajute” și chiar poate afecta imaginea internațională a universităților de…
Vezi articolul

Universitățile din consorțiul Universitaria, în contradicție cu declarațiile ministrului Educației: Susținem proiectul România educată, dar nu actualul proiect de lege pentru învățământul superior / Criticile prezentate la Guvern

Într-un comunicat de presă de marți, 26 iulie, după întâlnirea de luni cu premierul Ciucă și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Guvern, Consorțiul Universitaria critică mai multe aspecte legate de…
Vezi articolul