Alianța organizațiilor studențești solicită un cuantum minim național de 838 de lei pentru burse

712 vizualizări
Sursa: ANOSR
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită stabilirea cuantumului minim național al burselor la 838 de lei, în condițiile în care recalcularea acestuia va fi discutată în Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior. ANOSR arată, într-un comunicat, faptul că din 2017 nu a mai fost actualizat cuantumul minim actual de 580 de lei, în pofida evoluției economiei.

ANOSR amintește, în context, că 38% dintre studenții români au probleme financiare moderate, peste media europeană de 29%. Această situație “poate periclita finalizarea studiilor (conform datelor furnizate prin Eurostudent), în contextul în care la nivelul UE, cea mai mare pondere de studenți ale căror familii au o situație financiară medie, bună sau foarte bună se regăsește în România, Slovacia și Lituania”. 

Alianța arată că “ținând cont de asumările României în cadrul Declarației Ministeriale de la Roma (2020) privind viitorul Spațiului European al Învățământului Superior, dar și de provocările generate de contextul pandemic, solicită prioritizarea sistemului național de acordare a burselor în vederea asigurării unei incluziuni reale în sistem, în beneficiul întregii societăți”.

Principalele cerințe ANOSR:
  • Pe termen scurt, în baza modului de calcul actual, stabilirea cuantumului minim al bursei la 838 de lei și creșterea corelativă a fondului de burse;
  • Calcularea cuantumului minim al burselor în baza coșului minim al studentului 1172.34 lei în 2020 și corelarea lui ulterioară cu creșterea salariul minim brut;
  • Creșterea burselor etnicilor români de pretutindeni prin raportare la cuantumul minim al bursei stabilit de CNFIS și asigurarea cumulării acesteia cu bursele acordate în baza OMEN 3392/2017.

Organizația lansează, cu aceeași ocazie, și un studiu pe tema:Creșterea cuantumului minim al burselor, politică de echitate necesară în învățământul superior românesc”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Eliminarea tezelor și înlocuirea lor cu mijloace de evaluare sumativă la începutul și sfârșitul anului școlar este agreată la nivelul Ministerului Educației, spun reprezentanții elevilor, care au înaintat această propunere

Introducerea unei evaluări sumative cu subiect unic la nivel național, la începutul și respectiv sfârșitul anului școlar, care să nu afecteze media școlară, în locul tezelor, este propunerea înaintată de…
Vezi articolul

Un elev care ar urma să primească un calificativ „nesatisfăcător” la sport, muzică sau desen, potrivit propunerii din proiectul legii învățământului, ar urma să treacă clasa pentru că acestea „nu vor intra în calculul mediei”, conform ministrului Educației

Calificativele obținute de elevi la Educație Fizică, Muzică și Desen ar urma să nu fie luate în „calculul mediei”, după cum a declarat ministrul Educației, la DCNews.ro. Cîmpeanu a făcut…
Vezi articolul