OFICIAL Înscrierea în clasa pregătitoare 2020: Luni va fi afișat programul de evaluare psihosomatică. Copiii născuți după 1 ianuarie 2015 trebuie să aștepte o “procedură excepțională” de la Inspectorate. Înscrierile încep pe 4 martie

18.361 de vizualizări
Școli particulare - copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală
Școala după școală – copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală
Înscrierile în clasa pregătitoare încep pe 4 martie 2020, însă încă de luni vor fi afișate circumscripțiile școlare și programul evaluărilor psihosomatice, a decis ministrul Educației, care a semnat calendarul și metodologia finale de înscriere în clasa pregătitoare 2020. Părinții ai căror copii împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 inclusiv și urmează o grădiniță particulară vor afla luni, 24 februarie, de pe site-urile CMBRAE/CJRAE, care sunt numerele de telefon la care pot suna ca să programeze evaluarea copiilor.

Formarea claselor pregătitoare – în ordinea alfabetică a numelor copiilor înscriși sau prin tragerea la sorți a numelor copiilor, în ședință publică – va fi stabilită de fiecare Inspectorat Școlar Județean, așa cum Edupedu.ro a scris în premieră în urmă cu o săptămână. În varianta inițială a metodologiei, care fusese pusă în dezbatere de Minister, procedura aleatorie de repartizare a copiilor pe clase ar fi trebuit stabilită de școli, nu de ISJ-uri.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a semnat pe 17 februarie 2020 ordinul care conține calendarul și metodologia de înscriere în clasa pregătitoare în anul școlar 2020-2021.

Cum pot fi înscriși copiii care împlinesc 6 ani după 1 ianuarie 20201

În cazul copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani după 1 ianuarie 2021, ordinul aprobat de ministrul Monica Anisie prevede că “situațiile excepționale ale copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie vor fi analizate și soluționate de Comisiile județene [comisii județene de înscriere la școală, constituite de inspectorate – n.red.]/Comisia municipiului București, în baza unor proceduri proprii“.

Aurelia Stanculescu / Foto: CMBRAE.ro

Contactată de Edupedu.ro, psihopedagogul Aurelia Stănculescu, directoarea Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE – instituția din Capitală care realizează evaluarea psihosomatică a copiilor), a declarat că, potrivit metodologiei, “copiii care vin la evaluare sunt născuți până în 31 decembrie. Dacă părintele copilului născut după 1 ianuarie 2015 are argumente pentru situația excepțională în care se află copilul și acesta se încadrează în procedura comisiei județene de înscriere, atunci va veni la evaluare”.

Dar părinții aflați în aceste cazuri trebuie să aștepte procedurile care vor fi anunțate de Inspectoratele Școlare Județene.

“Eu îi îndrum pe părinți, în momentul acesta, la puțină prudență, în sensul că este bine să aștepte să apară procedurile interne ale inspectoratelor școlare, ale comisiilor județene de înscriere, să vadă în aceste proceduri cum sunt definite situațiile excepționale și doar comisia județeană poate să stabilească ce este caz excepțional. Noi, la CJRAE/CMBRAE, facem doar evaluarea copiilor, dar excepționalitatea cazului nu este stabilită de noi. Noi putem stabili dacă copilul are achizițiile necezare pentru a începe școala”, a explicat, pentru Edupedu.ro, directoarea CMBRAE, Aurelia Stănculescu.

Aurelia Stănculescu, directoarea CMBRAE, a declarat pentru Edupedu.ro că, în acest moment, în grădinițele private și de stat sunt înscriși 3.394 de copii născuți între 1 ianuarie și 31 martie 2015. “De aici vor veni cazurile excepționale”, a precizat aceasta.

  • Oficialul a adăugat pentru Edupedu.ro că “anul trecut au venit la evaluare și au primit recomandare să meargă în clasa pregătitoare 3.288 de copii, dintre care 2.871 născuți până în 31 decembrie și 191 copii născuți de la 1 ianuarie încolo”.

“Este foarte important să remarcăm că anul trecut s-au prezentat mult mai puțini copii la evaluare dintre cei născuți după 1 ianuarie, decât în anii precedenți, asta pentru că părinții au înțeles că nu e foarte sănătos pentru ei să îi dea foarte devreme la școală. Dacă din punct de vedere al achizițiilor academice ei dețin mare parte dintre cele necesare intrării la școală, sub aspectul dezvoltării socio-emoționale putem să înregistrăm faptul că acești copii încă nu sunt pregătiți. Riscul este ca comportamentul socio-afectiv să nu fie la fel de dezvoltat ca cel cognitiv, să nu poată să relaționeze relaxat cu colegi mai mari decât ei, pentru că cu cât îi dăm mai mici la școală, cu atât este mai mare diferența de vârstă față de copilul cel mai mare din clasă”, a declarat Stănculescu.

Aceasta a precizat că “fiecare caz este unic, nu putem pune un șablon și să spunem că toți copiii născuți în ianuarie sunt total diferiți de cei născuți în decembrie, de aceea facem evaluarea individuală. Deciza este pentru fiecare copil în parte”.

Când și unde sunt evaluați copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020

În cazul copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 inclusiv și urmează o grădiniță particulară, “părinții vor putea începe să sune la CMBRAE de luni, după prânz, când afișăm graficul de evaluare a dezvoltării psihosomatice și facem precizările pentru părinți. Conform calendarului Ministerului Educației, luni afișăm și graficul de evaluare pe unități de învățământ, cu intervale orare”, a precizat oficialul.

Părinții copiilor din grădinițele private trebuie să facă programare telefonică la CMBRAE/CJRAE “și vor veni aici conform programărilor” telefonice.

În cazul grădinițelor de stat, evaluarea psihosomatică se realizează chiar la grădiniță.

  • În prezent, în București în grădinițele de stat sunt înscriși 4.081 de copii născuți în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, iar în grădinițele private sunt 848 de copii născuți în această perioadă.
Calendarul de înscrieri în clasa pregătitoare 2020 – final

În perioada 4 martie – 23 martie 2020, părinții trebuie să completeze, online sau la școala pe care o doresc pentru copii, cererile-tip de înscriere. Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul orar 8,00-18,00 (luni-vineri).

Listele cu copiii înscriși în clasa pregătitoare vor fi afișate, la școli, pe 1 aprilie 2020, când se încheie și prima etapă de înscriere în învățământul primar în anul școlar 2020-2021.

Descarcă de aici Metodologia și calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2020 – act oficial aprobat de ministrul Educației pe 17.02.2020

Ordinul Ministerului Educatiei care aproba calendarul si metodologia finale de înscriere în clasa pregătito…

Citește și:

 


1 comment
  1. Poate ar trebui sa se ia in considerare ca elevul “cel mai mare din clasa” poate ar fi mai bine sa se afle intr-o clasa superioara, nu sa dea BAC-ul la 20 de ani. Imi amintesc cand era copilul meu clasa 0 era un baietel, cel mai mare de varsta, stia sa scrie, sa citeasca, se plictisea si bineinteles facea tot felul de nazbatii in timpul orei. Invatatoarea chiar i-a zis mamicai ca i-ar fi fost mai bine daca il dadea cu un an mai devreme la scoala, poate nu s-ar fi plictisit asa.
    Era mai bine cu clasa 1 la 6 ani, macar terminau liceul la 18 ani. Pe urma ne miram ca stau la 30 de ani cu parintii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Deschiderea școlilor și grădinițelor se face indiferent de incidența la nivel de localitate, când cel puțin 60% din angajații școlii sunt vaccinați. Cîmpeanu: Singurul criteriu care se adaugă ordinului comun e rata de vaccinare din școală

Luni se deschid fizic școlile și grădinițele de stat și private cu cel puțin 60% dintre angajați vaccinați, fără să mai conteze rata de infectare din localitate. Ministrul Educației a…
Vezi articolul