Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie cu 5,1%. Majoritatea copiilor vor primi 12 lei în plus, lunar, echivalentul a 6-8 covrigi

77.111 vizualizări
Foto: © Ghenadii Boico | Dreamstime.com
De la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu, co-președinte al coaliției de guvernare, după ședința conducerii acesteia. În același timp liderii coaliției au anunțat că pensiile vor crește cu 12,5%, la care se adaugă ajutoare pentru cei cu pensii de până la 3.000 de lei.

Creșterea este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se face cu un procent calculat pe baza inflației.

Potrivit OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. 

Rata inflației în 2021 a fost de 5,1%, potrivit INS. Dacă s-ar aplica acest procent de creștere, alocațiile noi ar fi de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani.

Majoritatea copiilor, adică cei din grupa 2-18 ani, vor primi de fapt 12 lei în plus, pe lună, echivalentul a 8 covrigi de 1,5 lei bucata, sau a 6 covrigi de 2 lei bucata.

Alocația de stat a fost majorată la 600 de lei pentru copiii de pana la 2 ani, începând cu ianuarie 2022, iar pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani este de 243 de lei.

Prevederea legală în vigoare: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

  • a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);
  • c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Potrivit Ministerului Muncii, în septembrie 2022 alocația de stat pentru copii a fost încasată de 3.521.936 de persoane. Raportarea pe județe a sumelor și a numărului de beneficiari este în tabelul de mai jos:

Articol în curs de actualizare

Foto: © Ghenadii Boico | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


30 comments
  1. Vedeti putin mai incolo de granitele acestei tari si identificati grija acordata de state populatiei.Au bani pentru refugiati,dar nu au pentru romani?..Probabil sunteti dintre ei, “elita” plagiatoare,care,desi sunt bugetari,sunt milionari in euro!Daca e munca cinstita, n ar trebui ca toti bugetarii sa fie bogati?!Abandonul scolar nu va spune nimic cu privire la lipsa posibilitatilor financiare cu care se confrunta f.multe familii de romani?243 lei ajung lunar pentru pachetelul zilnic cu mancare, rechizitele si alte cheltuieli cu scoala??As vrea sa i vad si pe politicieni descurcandu se cu astfel de sume…

  2. Nu toți părinți așteaptă alocația copilului eu sm crescut fetița de la trei ani singură a mers la grădiniță și la școală am plătit cheltuielile din salariul meu și alocația am investit-o în copil

  3. Toți comentează că dea la asta sunt buni , dară să meargă cineva să le de-a o bătăiță la guvernanții … ce face ? nu mai zice nimeni nimic ? aaaaa 😅 s-au băgat cu capul sub plapână 😅 cu români din ăștia n-am nicio speranță 😒

  4. Să vă fie rușine! Dați bătrânilor cu nemiluita și ajutor de facturi și suplimente pe lângă pensie în funcție de pensie de sute de lei, dar copiilor? ce le dați? 243 de lei mănâncă un copil într o luna ? ce sa luam copiilor pe 243 de lei?
    dar noua, angajaților? de ce nu ne dați și noua ajutoare de facturi și ajutoare pentru minim pe economie? dacă omul are o rata și ii mai vine și factura la electricitate 2000 de lei ce mai mănâncă restul lunii? ca dacă nu plătește ii taie curentu repede . urat !
    anunțați copii și tinerii nu bătrânii!
    cine va votează?!
    știi cati copii sunt în tara noastră care nu merg la școală ca nu au posibilități?
    Sa va fie rusineeee!

    1. Batranii traiesc doar din pensie, nu mai pot munci sa castige un ban in plus. Ei ce mananca din pensia (minima) de 1000 de lei daca nici facturile nu si le permit sa le achite din banii acestia? Numai copiii dvs si tinerii mananca, batranii nu? Pe langa acestea, au de platit medicamente, consultatii si analize suplimentare. Sa vedem dvs cand veti fi batrana cum va veti descurca.
      Dvs ati ales sa faceti copii si stiati ca odata ce ii aduceti pe lume veti avea si cheltuieli. Este de datoria dvs sa ii cresteri si ingrijiti, nu a statului. Alocatia este doar un ajutor in plus pentru parinti. Si eu am copii si nu stau cu mana intinsa la stat sa mi-i creasca, poate poate mai creste alocatia sa imi platesc rata. Legat de mersul la scoala, cred ca orice copil se poate pregati si merge la scoala din cei 243 de lei acordati lunar. Cartile sunt gratuite, si daca s-ar economisi alocatia pe 2 luni, ar putea lua rechizite si 3-4 randuri de haine pentru scoala dedicate fiecarui sezon, nu sunt asa scumpe. Dar cand parintii asteapta alocatia ca pe mana lui Dumnezeu ca sa traiasca doar din ea, cu mancare si utilitati si nu merg nici macar cu ziua la lucru, sigur ca nu te ajungi. Haideti sa alocam banii aceia doar pentru nevoile copiilor, nu si ale parintilor. Nu sunt o iubitoare a politicilor statului roman, dar nici a lenevitului sau complacutului in situatii in care doar ne plangem fara sa actionam, asteptand sa vina altcineva sa ne rezolve problemele si sa ne ofere gratis. Statul nu ne creeaza noua confort, confortul si stabilitatea financiara ni le asiguram singuri, altfel nimeni nu ar mai munci.

  5. Bine ca plătim alocații de 3700 lei, pentru copiii din Ucraina, iar pe ntru copiii din România nu se găsesc bani ca să fie crescuți și educați frumos.

  6. Pt.copiii “refugiatilor” se gasesc 3700 lei/luna/copil,dar pentru viitorul acestei tari, praf in ochi si mai vreti sa va si voteze de la varsta de 16 ani!O sa va voteze asa cum va votam noi,parintii, anuland buletinele de vot unde apar numele voastre!Intr o familie cu 2 salariati si 1 copil, prin munca cinstita, nu se ajunge la sumele frumoase la care ajung lunar asistatii sociali!Se pare ca e mai bine sa stai acasa si sa munceasca altii pentru tine!Ce faci stat roman,iti bati joc de cei care aduc bani la bugetul statului?Ceilalti angajati,cand mai vad si ei majorari salariale,caci se vorbeste numai de salatiul minim, pensia minima?…Iar, copiii nostri, cand vor beneficia de ceea ce e bun in afara, ca doar vrem o tara ca afara?!Educatie,nu, adica nici invatamant gratuit si nici pregatire, sustinere din partea statului (aceasta alocatie), de mizerie, activitati extra scolare gratuite, nu!!Dar ce faceti voi, capuse din fruntea statului, pentru copiii acestei tari,caci pentru voi faceti cu 10 maini?!

  7. Și noi trăim din 1700 cu banii de bonuri și cu un copil cu probleme din naștere este marginalizata de colegii din clasă discriminare totală în școlile din România

  8. Să vă fie rușine când a-ți făcut celor de la 0-2 ani 600 trebuia să faceți și celor de la 2-18 ani 300 cine credeți că vă mai votează la pensionari dați mereu dar copiilor de ce nu le dați ? Noi cu copiii care iau alocatie nu o să vă mai votam, să vă voteze pensionarii că pe ei îi țineți în brațe. Huooo rușine să vă fie, îmi este rușine că sunt româncă

  9. Eu am mai lăsat un comentariu ptr alocațiile copiilor știți ce răspuns am primit. Dar ce ați făcut copilul ptr alocație??Fetița mea este orfana o cresc de la 6 ani singură acum este în clasa a 7 a alții știu sa comenteze dar nu știe ce greu este cu un copil

    1. Știu și te înțeleg.Se mai trezesc și alții să judece dar nu se uita in curtea lor.Este foarte greu pentru toată lumea dar mai ales sa fii părinte singur.Multa sănătate!

  10. Avem cel putin 2 milioane de putori in rural si peste 2 milioane de rromi care refuza sa munceasca. Vecinii mei rromi cu 6 copii primesc ajutor social, alocatii si suplimente financiare in valoare de 1315 lei lunar (fara cardurile saraciei). Au casa, dar nu e a lor. E a nimanui. Pur si simplu au facut-o si basta. Terenul nu e al lor. Cele 3 masini Audi nu sunt trecute pe numele lor ci pe al unei batrane. Neavand venituri declarate, studii si loc de munca, statul pompeaza bani in ei. Nu folosesc niciodata cardul bancar decat ca sa primeasca pomenile de la stat. Conturile se golesc imediat ca sa nu apara in sistem ce tranzactii fac. Foarte multi au si certificate de handicap, uneori cate 2 sau 3 in familie, adica si mai multi bani. Se racordeaza ilegal la reteaua de electricitate si firmele cu pricina nu ii debranseaza. Ce consuma ei se trece la pierderi si intra in facturile cetatenilor onesti. E strigator la cer. S-ar merita o cercetare jurnalistica Recorder pe subiectul asta. Avem cel putin 2 milioane de familii aflate intr-o astfel de situatie. Refuza total munca si traiesc boiereste din ajutoare sociale, cu ajutorul fatis al primarilor. Cum te iei putin de ei cand iti fura ceva, urla ca sunt discriminati.

    1. Corectez:
      Vecinii mei rromi cu 6 copii primesc ajutor social, alocatii si suplimente financiare in valoare de 13.150 lei lunar (fara cardurile saraciei).
      Uitasem un zero.

    2. Se formează electoratul 2024, nu sunt de condamnat masurile sociale, sunt practicate în toată lumea, organismele fiscale și instituțiile ar trebui sa lucreze lângă fiecare caz în parte, domnul ministru nu ar avea timp oricât și-ar da silința!

    3. Bine punctat!👌👏Adevărat grăiți, altul muncește și altul stă acasă și trage foloase,zile proști!!!🙄🥴😊

  11. Ăștia 12 lei, mai bine ii țineți pentru voi, sa aveti de lumânări. Zic si eu, poate o sa aveti nevoie. Dar așa sunt eu, câteodată gândesc cu voce tare!

  12. bine că da la pensionari cate 1000 de lei “mită electorală”dar la copii nu sunt in stare sa dubleze alocațiile așa cum au promis

  13. pentru Ciolacu rata inflatiei este mai mare pentru pensionari decat pentru copii, deoarece doar primii voteaza PSD. Era corect sa fie la fel pentru toata lumea, asa maresc leafa minima si celelalte lefuri raman neschimbate, ca patronul nu este obligat sa le dea si celorlalti ceva. Pana la urma o sa avem toti leafa minima.

  14. Astfel își arata statul roman “grija ” și “pretuirea” fata de copii.In schimb,nu se mai opresc din a acorda pomeni electorale,discriminand și acolo categorii diferite de pensionari.Copiii nu votează,deci…Ma întristam cand copiii mei ,elevi eminenți, îmi spuneau ca nu vor sa rămână în tara.Ii voi sprijini,prin toate mijloacele de care dispun,sa plece.Bursa sociala pentru elevii din mediul rural,un real ajutor pentru mulți copii și părinți au taiat- o,hoteste,pe considerentul ca o încasează și cei din familii înstărite,un procent infim,dealtfel. Romania educata este o gluma a unor demagogi ,cu pretenții de conducători.Oricum,nu ii mai crede nimeni,oamenii sunt sătui de minciuna ,hoția corupțiea și mediocritatea care tronează,a,la cel mai înalt nivel!

  15. Dar se poate creste un copil cu 243 de lei???Mai ales ca sunt părinți care trebuie sa lase copilul pana la ora 16 greu de mai ales din salar minim pe economie și ptr plata utilităților foarte greu și strigător la cer

  16. La Sibiu 12 lei e echivalentul a 3- 4 covrigi Brașoveni, fiind 3 lei bucata la magazinele de cartier sau 3.5 lei la cele de pe lângă scoli.

  17. buna seara! Dumnezeu să ne ierte dar un copil poate trăi cu 255 lei??????Ei își pot mari pensiile speciale și salariile dar copii care sunt viitorul țării primesc doar 12 lei in plus.Urat din partea lor.Parca ne promiteau că o vor face 300 de lei dar asta e o alta promisiune care cine știe când o vor îndeplini.Sa ne ajute Dumnezeu că ne-am cam saturat de promisiuni.Ce sa mai zic de cardurile pentru rechizite care la școala Buciumeni judetul Galați nici în ziua de azi nu le-am primit,nici măcar prima tranșă sau sa vedem culoarea cardurilor,ca sa nu mai zic de bani.Asta e Romania noastră și cam ăsta e viitorul care îi așteaptă pe copiii noștri!

    1. Niste porci..pt buzunarul lor au..ei asa cred ca iau averile cu ei pe lumea cealaltă…ce oferi aia primesti..ce cumperi cu 12 lei..la cat squ scimpit toate vai mama noastră..Dumnezeu cu mila..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Se pregătesc tăieri masive de clase la iniţiativa inspectoratelor şcolare sau a unităţilor de învăţământ, pe fondul scăderii populaţiei de vârstă şcolară / Solicităm realizarea unei anchete în rândul inspectorilor şcolari generali” – Consiliul Național al Elevilor

În întreaga ţară se pregătesc tăieri masive de clase din diferite unităţi de învăţământ preuniversitar, la iniţiativa inspectoratelor şcolare sau a unităţilor de învăţământ, pe fondul scăderii populaţiei de vârstă…
Vezi articolul
Patriarhul Daniel / Foto: Basilica.ro

Cerințele cultelor religioase privind eliminarea principiului “diversității” din proiectele legii Educației, Religia opțională la Bac și înscrierea la ora de Religie au fost preluate de mai multe partide politice prin amendamente

Principalele solicitări ale cultelor religioase privind eliminarea principiului “diversității” din proiectele legii educației sau a promovării “diversității” de către profesori, dar și Religia ca materie opțională la BAC, au fost…
Vezi articolul
Inspecția specială

Ministerul Educaţiei reia, după o întrerupere de doi ani, cauzată de pandemia de COVID-19, competiţia pentru obţinerea certificatului “Şcoală Europeană” în anul şcolar 2021 – 2022. Ce trebuie să conțină dosarul

Școlile care au fost sau sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale se pot înscrie la Competiţia Națională „Școală Europeană” 2022, până la data de 20…
Vezi articolul

Cristian Ghinea, USR, după o primă analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode: Este o rușine pe obrazul Guvernului dar și al mediului academic, vorbim despre Universitatea Babeș-Bolyai care a acordat un doctorat pe această bază

USR a depus o solicitare la Universitatea Babeș-Bolyai prin care cere informații legate de întregul dosar privind teza de doctorat a lui Lucian Bode: “Teza de doctorat este doar un…
Vezi articolul