UPDATE Amendamentul care i-ar amnistia pe plagiatori a primit vot pozitiv în ședința de luni a Comisiei de Învățământ a Camerei Deputaților. USR a încercat întoarcerea la Comisie, dar propunerea a fost respinsă / Pălărie: Dacă trece de plen, vom sesiza CCR

2.476 de vizualizări
Sursa: Facebook – Camera Deputatilor
Al doilea amendament-surpriză care i-ar amnistia pe plagiatori, după cum a avertizat USR, a trecut, luni, de Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, cu 11 voturi pentru și 6 împotrivă. Mai exact, USR a atras atenția că, într-un proiect de lege despre cu totul altceva, deputatul PSD Adrian Solomon a introdus săptămâna trecută, la Comisia de Muncă, un amendament care „amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011” și care face din asta „o urgenţă”, adică în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Senatorul Ștefan Pălărie a precizat pentru Edupedu.ro că, mai departe, USR va cere reîntoarcerea la comisie, iar dacă amendamentul trece totuși de plenul Camerei, care este final, atunci USR va sesiza Curtea Constituțională. La ședința de la Comisia de Învățământ de luni, care a avut loc la ora 13:30, transmisia în direct din sală a avut întreruperi multiple și probleme de sunet.
 • UPDATE Cererea USR de retrimitere înapoi la Comisie a fost respinsă, iar proiectul de lege cu amendamentul propus de Adrian Solomon va intra în plen luni după-amiază, potrivit lui Ștefan Pălărie.

Senatorul PSD care a inițiat amendamentul, Adrian Solomon, a declarat la începutul ședinței că „Nimic nu prescrie dreptul de proprietate intelectuală, dar orice în țara asta are limită, iar vendetele politice pe metode securistice ar trebui să nu se întâmple și în mediul academic unde probabil fiecare a trecut printr-un examen cât se poate de riguros pentru a obține o diplomă. Nu facem decât să oprim acest tăvălug care încalcă constituția”.

Contactat de Edupedu.ro, senatorul Ștefan Pălărie a declarat că „după acest vot rușinos dat de către 11 membri ai Comisiei de Educație, votând un amendament care nu are nici o legătură cu proiectul de lege, va urma votul în plenul Camerei Deputaților. Colegii noștri vor cere reîntoarcerea la comisie pe același principiu. Dacă totuși acest amendament va primi voturile majorității din plen, grupul USR va face sesizare CCR invocând încălcarea principiului de bicameralism”.

Întrebat de ce a apărut pentru a doua oară un astfel de amendament depus într-un proiect de lege despre cu totul altceva, Pălărie a răspuns: „Este simplu: sesizările deja realizate la CNATDCU în această perioadă (inclusiv sesizarea împotriva lucrării domnului premier Ciucă) dar și cu plagiatele politicienilor din aceste două partide preocupă decidenții din aceste două partide (PSD și PNL) mai mult decât numeroasele crize suprapuse pe care le traversează România. Dimpotrivă, cred că acești politicieni profită de perioada aceasta pentru ca sub zgomotul făcut de aceste crize, pentru a forța albirea acestor plagiate.”

Amintim că un nou amendament care încearcă să-i scape pe plagiatorii care au obținut titlul de doctor înainte de 2011 a apărut într-un proiect de lege din Parlament, semnalat de USR. Este pentru a doua oară în ultimele zile când o încercare de a-i proteja pe plagiatorii cu doctorate obținute înainte de 2011 se concretizează într-un amendat la un proiect de modificare a Legii Educației, a precizat formațiunea politică. Concret, de această dată în PLx 95/2020, un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de la începutul anului 2020, au apărut într-o şedinţă a Comisiei pentru Muncă două amendamente fără nicio legătură cu obiectul ordonanţei, spune USR.

Unul dintre amendamente amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011, iar al doilea amendament face din asta o urgenţă: în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, acuză USR. Modificările au fost aduse de deputatul PSD Adrian Solomon, cunoscut pentru scandalul făcut într-o șaormerie din Centrul Vechi.

Ce spune amendamentul adus de Adrian Solomon (PSD):

„La articolul 170, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1.1), u următorul curpins: Măsura prevăzută la alin, (1) lit.b) se aplică doar pentru titlurile elaborate și acordate în baza standardelor de calitate și etică profesională stabilite în actele normative emise pentru punerea în aplicare a prezentei legi”

La motivare, Adrian Solomon a scris: „Aplicarea fără echivoc a principiului neretroactivității legii, reglementat de Constituție prin art.15 alin (1) și (2) care consacră faptul că legea dispune numai pentru viitor.

„(1) Cetățenii beneficiază de drepturile și de libertățile consacrate prin Constituție și prin alte legi și au obligațiile prevăzute de acestea.

(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”.

Ce prevede în prezent articolul din Legea educației vizat de această completare:

Art. 170 – (1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei,Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

Cu o oră înainte de începerea ședinței de luni, senatorul Ștefan Pălărie a postat pe Facebook:

„Insistența cu care plagiatorii își apără doctoratele furate ar fi demnă de o cauză mai bună. Atâta energie, atâtea strategii, atâta disponibilitate de a-și sacrifica toate cozile de topor pe care le au în Parlament. Doar pentru a-și salva reciproc pielea.Metoda calului troian sau „băgăm amendamente” pe ascuns, în legi care nu au nici o legătură cu subiectul, revine. Încă un amendament „fantomă” a fost descoperit într-o inițiativă legislativă, de data asta avansat de un deputat PSD, domnul Adrian Solomon. Și mai șocant este că amendamentul este 100% identic cu cel descoperit acum o săptămână, cel introdus de deputatul Manea, de la Partida Romilor.

Un mic copy-paste bine plasat (nu-i așa?) pentru plagiatorii copy-paste. Nu au nici un fel de rușine, pur și simplu. Scopul e același: să îi scape pe cei care au obținut doctorate prin plagiat înainte de 2011.V-am zis de atunci că este suspect că au retrimis rapid legea din plen, încercând să acopere ceva și că probabil, undeva, este o altă șmecherie. Acum vedem de ce: aveau pregătit un „back-up plan”, o soluție de avarie, crezând că ne relaxăm și nu mai suntem cu ochii pe ei. Ghinion.PS. Infamul amendament fantomă – pentru cei care au curiozitatea:„Sancțiunea retragerii titlului de doctor prevăzută la alin. (1) lit. b) se aplică pentru titlurile de doctor elaborate și acordate în baza standardelor de calitate și etică profesională stabilite în actele normative emise pentru punerea în aplicare a Legii educației naționale nr. 1/2011”.”

Comunicatul integral al USR în care sesiza public a doua încercare de amnistiere a plagiatorilor

„Ascunși în mod cinic după paravanul războiului din Ucraina, războinicii din armata plagiatorilor duc și ei lupta lor de a-și salva generalii doctori în copy-paste, prin tertipuri legislative.

„Nu au trecut șapte zile de când deputatul Manea a încercat o fumigenă prin inserarea unor amendamente fără nicio legătură cu întregul unei propuneri legislative. Protectorii plagiatorilor recidivează rapid: o tentativă similară de furt legislativ bazat pe speranța de neatenție apare și la deputatul Solomon, de la PSD, care inserează în OUG-uri neutre amendamente menite să îi scape pe doctorii plagiatori de brațul legii.”, declară Irineu Darău, senator USR PLUS.

„Insistența pentru amnistie este revoltătoare și ridică întrebarea firească: cine sunt acei doctori care au obținut doctoratul înainte de anul 2011 și cărora le este atât de teamă de consecințele legii, încât caută cu disperare să o schimbe, prin subterfugii săptămânale?”, potrivit lui Andrei Miftode, deputat USR PLUS.

Concret, în PLx 95/2020 – un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de la începutul anului 2020 – au apărut într-o şedinţă a Comisiei pentru Muncă două amendamente fără legătură cu obiectul ordonanţei: unul care amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011, al doilea care face din asta o urgenţă, în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 

Ordonanţa nu are la origine nicio legătură cu titlurile ştiinţifice, ci doar aducea Legea Educaţiei în acord cu decizii ale CCR prin prevederea ca, în învăţământ, femeile să poată ieşi la pensie, dacă îşi doresc, la aceeaşi vârstă standard cu bărbaţii.

Între aceste articole, deputatul PSD Adrian Solomon a infiltrat un amendament prin care sancţiunea retragerii titlului de doctor nu se mai aplică celor care au obţinut acest titlu după alte norme decât cele realizate în baza legii din 2011.

Luni, legea va fi dezbătută şi în Comisia pentru Învăţământ. E nevoie de atenție maximă din partea societății civile și a parlamentarilor cu coloană vertebrală. De data aceasta, Camera Deputaților este cameră decizională, așa că românii riscă să vadă legea votată în plen, chiar luni (deși încă nu este oficial pe ordinea de zi), și să asiste deci la amnistia plagiatorilor cu state vechi. ”

Deputatul Cătălin Manea a depus un amendament similar pe care l-a și retras între timp

Prima încercare de acest fel a fost a deputatului Cătălin Zamfir Manea de la minorități, care și-a retras între timp amendamentul adus de el pe tema retragerii titlurilor de doctor. Mai exact, USR a sesizat pe 7 martie că un amendament ar fi fost introdus în mod fraudulos într-un raport final al Comisiei de Învățământ care viza o lege discutată anterior, despre un cu totul alt subiect, privind „educația copiilor defavorizați”. Scopul introducerii acestui amendament este acela de a-i „amnistia” pe plagiatorii cu doctorate, potrivit celor din Opoziție. Reprezentanții USR au spus și atunci că amendamentul l-ar viza pe premierul Ciucă și pe alți demnitari plagiatori, și că în cadrul dezbterii inițiale privind aproiect de lege în ansamblul său, acest amendament nu a fost deloc adus în discuție.

Pe 8 martie, Cătălin Zamfir Manea, reprezentant al Romilor în Camera Deputatților, a declarat pentru Edupedu.ro că a retras amendamentul pentru că „fost interpretat eronat”.

Întrebat de ce a propus un amendament despre retargerea titlurilor de doctor într-un proiect de lege despre mediatorii școlari și copiii din comunitățile dezavantajate, Manea a răspuns că „nu este nimic în neregulă” cu asta.

De ce nu a fost dezbătut amendamentul separat și votat, așa cum spune procedura? Manea a răspuns: „există două proceduri, adică există posibilitatea să dezbați fiecare amendament sau să fie depus un raport de adoptare sau de respingere cu toate amendamentele formulate”. El susține că a depus amendamentul în scris pe 1 martie și că putea fi văzut pe ecranul pe care era afișat proiectul de lege în timpul ședinței.

Citește și:
O nouă tentativă de amnistiere a plagiatorilor dinainte de 2011, strecurată într-un proiect de lege privind pensionarea profesorilor – avertizează USR
Amendamentul care ar fi blocat retragerea titlului de doctor plagiatorilor dinainte de 2011 a fost retras de deputatul care l-a introdus. Cătălin Manea: A fost interpretat eronat, nu am vizat nimic / Cum a trecut amendamentul de Comisia de Învățământ fără să fie dezbătut și votat
Amnistie pentru plagiatori? / Un amendament care ar bloca retragerea titlului de doctor plagiatorilor dinainte de 2011 ar fi fost introdus „fraudulos” într-un proiect de lege la Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, susține USR

4 comments
 1. Comunistul de Câmpeanu care a creat și creează haos în învățământ, decide după cum îi convine, nu are o strategie, nu are o logică în ceea ce hotărăște, este dezechilibrat psihic a fost și este apărătorul fabricilor de diplome, al plagiatelor. Este singurul renume pe care și l a făurit cu obstinație, nimeni nu îl mai ascultă, doar școlile private ale securiștilor care în continuare ne fac viața amară cu abuzurile și sfidarea bunăstării. Ne am săturat de voi!!!

 2. Vrem un site cu toate lucrarile de licenta, master si doctorat ale USR-istilor si votantilor lor!
  Mai ales cele de dinainte de 2011!
  Vrem sa le citim si noi si sa invatam cum se scrie o astfel de lucrare!
  Daca s-ar face publice toate lucrarile USR-istilor Romania va progresa mult in toate domeniile: medicina, inginerie, matematica, fizica, etc!

  1. De ce doar al usr istilor? Nu sunteți voi cei deștepți, conduceți totul pentru că nu suportați să colaborați, să lucrați în echipă, sunteți mărginiți în dorințele voastre materiale, doar banii contează pentru voi! Oare chiar veți înțelege lucrările de diplomă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Cercetării susține că „Educația ca prioritate națională” a fost „subiect principal de discuție al românilor cu ION” în prima săptămână de funcționare. Mesajul vine în plin scandal al trucării oglinzii vorbitoare a premierului Ciucă

Oglinda pe care era scris ION, cu care premierul Ciucă a lăsat impresia că a discutat în debutul ședinței de guvern de miercuri, 1 martie, era doar un afișaj, iar…
Vezi articolul

Protocolul de testare rapidă a elevilor și profesorilor, trimis școlilor la 10 zile de la reluarea cursurilor în format fizic. Documentul oficial prevede două scenarii, pentru elevi și profesori / Sunt exceptați de la testare cei vaccinați complet și cei care au trecut prin boală în urmă cu maximum 3 luni

Protocolul de testare rapidă a elevilor a fost trimis de Ministerul Sănătății școlilor abia vineri, 18 februarie, la 10 zile de la reluarea cursurilor în format fizic, potrivit documentului obținut…
Vezi articolul

Noua lege a minorităților naționale din Ucraina – prevederile privind educația: Este declarat dreptul la studiu în limba minorităților, dar articolele detaliate fac trimitere la Legea ucraineană a educației și produc nemulțumiri

Noua lege ucraineană a minorităților naționale, adoptată cu câteva zile în urmă și primită pe un ton critic la București, abordează chestiunile legate de educație, în contextul drepturilor minorităților, însă…
Vezi articolul