ANALIZĂ CTR: Statul a investit 1,49 lei/an, cât un covrig, pentru fiecare tânăr din România în perioada 2013-2018

1.213 vizualizări
SURSA: pixabay.com
Statul investește pentru activitățile destinate tinerilor echivalentul a un covrig pe fiecare tânăr pe an, respectiv 1,49 lei. Investiția totală în componenta de tineret a Ministerului Tineretului și Sportului (incluzând atât activitățile pentru tineret cât și cheltuielile cu salarii, centre de tineret și de agrement și realizarea unor cercetări) ajunge abia la 20 de lei/tânăr/an, scrie Consiliul Tineretului din România într-o analiză trimisă Edupedu.ro.

În total, Ministerul Tineretului și Sportului a avut în 2018 o alocare de 0,037% din PIB, din care în jur de 30%, adică 0,01% din PIB, fiind fonduri alocate pentru componenta de tineret (102,65 milioane lei), potrivit documentului citat.

În contrast cu finanțarea alocată de Guvern pentru tineri, alocările programelor UE, pentru România, cum ar fi prin Erasmus+ (componenta tineret) și prin Corpul European de Solidaritate, este de 11 milioane de euro în 2018, respectiv 12,5 milioane de euro în 2019 – adică depășește de peste șase ori finanțarea alocată de Guvern pentru susținerea acțiunilor de tineret.

Dacă ne raportăm la toți tinerii și nu doar la câteva mii sau zeci de mii, ne dăm seama că statul doar se face că face ceva în acest domeniu, la nivelul actual de finanțare,”  a spus Mihai Dragoș, Președinte CTR.

SURSA: CTR

Pentru 2019, Consiliul Tineretului din România propune ca Guvernul României să găsească resursele financiare necesare pentru a aloca măcar suma de 10 euro (46,4 lei) pentru fiecare tânăr din țara noastră în anul 2019. Acest lucru ar conduce la o creștere de 129,7% a bugetului alocat pentru acest sector, de la 102,6 milioane lei, la 235,79 milioane lei. Desigur, și acest buget ar fi neadecvat în raport cu nevoile tinerilor, dar ar reprezenta un prim pas în îndreptarea situației actuale și ar fi un semnal pozitiv dat de guvern în Anul Centenar referitor la nivelul de prioritate acordat acestui sector.

FOTO: pixabay.com


1 comment
  1. Si cand te gandesti ca asa numita vanzare de diferiti etnici romani nu era decat recuperarea investitiei facuta de stat in procesul educational al individului ca invatamantul era gratuit pe baza de contract : STAI IN SITEMUL NOSTRU ATATIA ANI DACA RENUNTI PLATESTI SCOLARIZAREA pentru ca statele care-i “cumparau” aveau educatia pe banii educatului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Autoritățile să spună dacă au existat interferențe străine în alegerile prezidențiale din România și ce măsuri au luat pentru prevenirea lor – cererea Federației studenților în Drept către Președinție, Guvern, servicii de informații

Președinția, guvernul, serviciile de informații, dar și CNA sunt chemate să spună „ferm și clar” dacă au identificat „interferențe străine” în alegerile prezidențiale din România, într-o serie de solicitări transmise…
Vezi articolul

130 de elevi din Bistrița-Năsăud au rămas cu situația neîncheiată pentru că nu au mai venit la ore / Aproape jumătate sunt de la școli postliceale și au preferat să se angajeze sau să plece la muncă în străinătate, potrivit Inspectoratului școlar județean

La sfârşitul anului şcolar 2021-2022, numărul elevilor cu media finală neîncheiată era de 319, dar dintre aceştia 193 s-au reînscris pentru continuarea studiilor. Aceștia sunt în risc de abandon școlar:…
Vezi articolul