Anchetă despre favorurile acordate de Universitatea Harvard copiilor unor foşti absolvenți

3.405 vizualizări
Universitatea Harvard / Foto: news.harvard.edu
Guvernul american a deschis o anchetă ce vizează prestigioasa Universitate Harvard şi practicile sale, care le-au permis copiilor unor foşti absolvenţi să fie favorizaţi în procesul de admitere, o tradiţie acuzată că i-ar avantaja pe studenţii albi, informează AFP, citată de Agerpres.

Avocaţii asociaţiilor aflate la originea unei plângeri depuse în instanţă au publicat marţi o scrisoare primită de la Departamentul federal al Educaţiei, care îi informează că divizia sa însărcinată cu respectarea drepturilor civile desfăşoară o anchetă – informaţie confirmată de minister şi pentru cotidianul The New York Times.

Harvard, la fel ca numeroase universităţi americane, facilitează admiterea copiilor unor foşti absolvenţi ai cursurilor sale. Potrivit asociaţiilor care au formulat această plângere, 28% dintre absolvenţii Universităţii Harvard din 2019 aveau un părinte sau un alt membru al familiei care deţineau o diplomă emisă de Harvard. Aceleaşi asociaţii mai spun că 70% dintre studenţii candidaţi care beneficiază de un astfel de avantaj sunt albi.

Or, printr-o decizie majoră pronunţată la sfârşitul lunii iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a cerut anularea programelor de discriminare pozitivă în cadrul procedurilor de admitere la universităţi, unul dintre acquis-urile luptei pentru drepturi civile din anii 1960, care a permis consolidarea diversităţii în campusurile universitare.

Fără această măsură, ‘este cu atât mai importantă eliminarea practicilor care îi dezavantajează într-o manieră sistematică pe studenţii de culoare’, au scris avocaţii de la Lawyers for Civil Rights Boston în plângerea lor depusă alături de trei asociaţii, care acuză Universitatea Harvard de discriminare.

Universitatea Harvard a precizat marţi într-un comunicat transmis jurnaliştilor de la AFP că va trece în revistă întregul său proces de admitere pentru a se conforma deciziei pronunţate de Curtea Supremă, ‘consolidându-şi totodată capacitatea de a atrage şi de a susţine o comunitate intelectuală diversă, care este fundamentală pentru demersul nostru de căutare a excelenţei academice’.

Citește și:
Bogații sunt favorizați pentru admiterea la universitățile de elită din SUA – primul studiu care măsoară direct efectele avuției asupra admiterii în învățământul superior de top

2 comments
  1. Am înțeles. Dacă nu era cu BLM nu interesa pe nimeni.De fapt albii au fondat USA e normal sa aibă și ei niște avantaje pentru toată munca și sacrificiul lor,nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest și consilier onorific al premierului Ciucă: Voi pleda pentru ceea ce susțin profesorii / Cu o oră înainte de ședința de Guvern în care a fost aprobată legea educației, ministrul Finanțelor împreună cu alții au scos capitolul de salarizare unde salariul minim trebuia să fie mediu brut pe economie. Dacă eliminăm această piatră de temelie, restul rămâne suspendat în aer și se știa acest lucru

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, lider PNL și consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, susține revendicările profesorilor în această grevă generală declanșată în sistemul de învățământ. Pirtea…
Vezi articolul

Noul regulament pentru conducerile școlilor a fost aprobat. Numărul membrilor din consiliul de administrație este condiționat de cel al elevilor / Nimeni nu are voie să prezinte altor persoane documentele din CA

Noul regulament al consiliilor de administrație din școli a fost aprobat printr-un ordin al ministrului Educației. Este vorba despre ordinul nr. 6.223 din 3 septembrie 2023, document trimis spre publicare…
Vezi articolul

Sistem de monitorizare a prezenței la școală a elevilor și asistență la orele profesorilor, printre cele 13 măsuri trimise de Ligia Deca, după ce în premieră au fost făcute rapoartele de cercetare cu neparticiparea copiilor la Evaluarea Națională și BAC

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis inspectoratelor școlare, printr-o scrisoare, 13 măsuri pentru susținerea școlilor și liceelor cu rate mari de neparticipare la Evaluarea Națională și la examenul național de…
Vezi articolul