Andrea Ghez, a patra femeie din istorie laureată a Premiului Nobel pentru Fizică: Astăzi simt o mai mare pasiune pentru partea didactică a muncii mele. E atât de important să convingem generațiile mai tinere în privința capacității lor de a pune întrebări și de a gândi

2.546 de vizualizări
Andrea Ghez, laureata Nobel pentru Fizica 2020 / Sursa: Ucla.edu
Andrea Ghez, unul dintre cei trei câștigători ai Premiului Nobel pentru Fizică pe 2020 anunțați marți, a spus în scurtele declarații oferite în cadrul ceremoniei de la Stockholm că “astăzi simt o mai mare pasiune pentru partea didactică a muncii mele, pentru că este atât de important să convingem generațiile mai tinere în privința capacității lor de a pune întrebări și de a gândi, capacitate crucială pentru viitorul lumii.”

Andrea Ghez a arătat, totodată, că ia foarte în serios responsabilitate asociată cu faptul că este a patra femeie care câștigă Nobelul pentru fizică: “Sper să inspir alte tinere femei active în acest domeniu”.

  • Ea și Reinhard Genzel au împărțit jumătate din premiul de anul acesta, pentru cercetările lor privind un obiect invizibil și foarte greu aflat în centrul Căii Lactee, munca lor “oferind cea mai convingătoare dovadă de până acum în privința existenței unei găuri negre supermasive în centrul” galaxiei.
  • Andrea Ghez s-a născut în 1965, la New York. Doctoratul l-a obținut în 1992, la California Institute of Technology. Este profesor la University of California.
  • Ea este a patra femeie din istorie laureată cu Premiul Nobel pentru Fizică. 114 premii Nobel în Fizică au fost acordate între 1901 și 2020.
Principalele declarații oferite de Andrea Ghez, în cadrul ceremoniei de marți:
  • Știința este încă importantă. Să căutăm realitatea lumii noastre fizice este un proces critic pentru noi ca oameni. Astăzi simt o mai mare pasiune pentru partea didactică a muncii mele, pentru că este atât de important să convingem generațiile mai tinere în privința capacității lor de a pune întrebări și de a gândi, capacitate crucială pentru viitorul lumii.
  • Sunt încântată să primesc premiul. Iau foarte în serios responsabilitatea asociată faptului că sunt a patra femeie care îl obține. Sper să inspir alte tinere femei active în acest domeniu, un domeniu care oferă atât de multe plăceri, dacă ești pasionat de știință. Sunt atât de multe lucruri de făcut.
  • Să răspund la întrebarea mai ușoară: ce este gaura neagră? Răspunsul este: nu știm. Nu știm ce se află în interiorul găurii negre, ceea ce te face să te gândești că astfel de obiecte “exotice” reprezintă punctul unde se oprește înțelegerea noastră fizică a legilor fizicii. Asta e parte din intrigă: în continuare nu știm.
  • Întrebată cum a schimbat descoperirea ei viața pe pământ: Este fundamentul cercetării – nu știi cum afectează viața noastră pe pământ, dar împinge mai departe frontierele cunoștințelor noastre. Din punct de vedere al fizicii pure, [ajută la] înțelegerea găurilor negre și a lumii astrofizicii, cum se formează și evoluează galaxiile. Astăzi acceptăm că astfel de obiecte sunt critice pentru pilonii universului nostru.
Citește și:
Premiul Nobel pentru Fizică 2020 a fost câștigat de cercetătorii Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez, pentru “cele mai întunecate secrete ale universului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Ligia Deca i-a dat alte atribuții secretarului de stat Florian Lixandru (PSD): sport, activități cu refugiații ucraineni și extracurriculare / Lixandru a refuzat ordinul de ministru, iar Deca a revenit cu un nou act cu aproape toate atribuțiile inițiale

Situație extrem de tensionată în Ministerul Educației, între ministrul Ligia Deca și secretarul de stat Florian Lixandru (PSD). Joi seara Ligia Deca, ministra Educației, a semnat un nou ordin de…
Vezi articolul

DOCUMENT Perioada de transferuri la alte școli va avea loc în ianuarie. Sorin Ion: Neavând vacanță intersemestrială anul acesta, poate fi considerată o situație excepțională, prin urmare sunt permise transferurile la final de semestru. Cum se vor face acestea

Perioada de transferuri între școli, care în mod normal avea loc în vacanța intersemestrială, se va putea face în luna ianuarie fiind o „situație excepțională, prin urmare sunt permise transferurile…
Vezi articolul