Andronescu: 10.000 de medici au plecat din ţară în ultimii doi ani, cu educaţia lor statul a cheltuit un miliard de euro

10.675 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Ministrul Educaţiei a declarat că a făcut o evaluare în 2018 a numărului de medici plecaţi din ţară pentru a munci peste hotare şi că a descoperit că “plecaseră din ţară, la acel moment, 10.000 de medici în doi ani”. Într-un interviu pentru Evenimentul Zilei Ecaterina Andronescu a mai spus că cea mai mare pierdere este plecarea medicilor care ar fi trebuit să aibă grijă de pacienţi.

Dacă România poate găsi mijloacele să-i determine pe români să se reîntoarcă acasă, ar fi extraordinar. Am făcut anul trecut o evaluare. Plecaseră din ţară, la acel moment, 10.000 de medici în doi ani“, a declarat Ecaterina Andronescu în publicaţia citată.

În analiza menţionată, Andronescu a dat de înţeles că a fost calculat şi costul cu Educaţia pentru fiecare dintre aceşti specialişti, de la grădiniţă până când au finalizat facultatea.

România a cheltuit un miliard de euro cu procesul lor de educaţie, de la grădiniţă până la finalizarea studiilor. Cea mai mare pierdere este plecarea medicilor în sine, care ar fi trebuit să aibă grijă de pacienţi“, potrivit ministrului.

Concret, un miliard de euro pentru 10 mii de medici înseamnă o investiţie de 100.000 de euro pentru fiecare persoană. În lei, ar însemna aproximativ 460.000 de lei (la un curs mediu pentru cei doi ani).

Dacă luăm în calcul, în medie, trei ani de grădiniţă, 4 ani de şcoală primară, 8 ani de şcoală gimnazială şi liceu, plus 5-6 ani de facultate, înseamnă un cost mediu de 4.760 de euro pe an, de persoană, adica 21.900 de lei (la un curs mediu de 4,6 lei/euro).

Migraţia medicilor – cifrele de la colegiul medicilor

Oficial în perioada 2010-2016 peste 16.000 de cadre medicale au cerut eliberarea certificatelor profesioanele de la Colegiul Medicilor din România, potrivit digi24.ro. Numai în 2017 peste 1.300 de medici români au ales să plece să muncească în spitalele din străinătate, mai arată site-ul citat. Dintre aceştia cei mai mulţi au ales Franţa, Marea Britanie, Germania, Irlanda şi Belgia. Şi spitalele din Suedia, Emiratele Arabe, Austria, Italia şi Spania au fost în topul preferinţelor medicilor români în detrimentul celor de la noi din ţară, mai arată analiza

Experții Băncii Mondiale au scris în cel mai recent raport de ţară că numărul medicilor care lucrează în afara țării depășea 14.000 în 2013, reprezentând 26% din numărul total al medicilor de la acea dată, potrivit raportului. Între 1991 și 2013 plecările medicilor au crecut de nouă ori în intensitate, cu cel mai mare val înregistrat după anii 2000. Cifrele arată un deficit de specialiști în sănătate care devine tot mai evident dacă e să luăm în calcul că numărul medicilor care lucrează în România a crescut cu 18%, în timp ce numărul celor care lucrează peste hotare a crescut cu mai mult de 650%.

BM: PESTE 50% DINTRE MEDICII ROMÂNI CARE LUCREAZĂ ÎN STRĂINĂTATE SUNT MAI TINERI DE 40 DE ANI

*Rata migrației persoanelor cu educație/specializare/calificare înaltă este definită ca procentul de migranți înalt-educați din numărul total de persoane înalt educate și înalt calificate care trăiesc în România, inclusiv cei care au emigrat.

Pe de altă parte cifrele din Baza de Date a Profesiilor Reglementate, a Comisiei Europene, arată că cei mai mulți specialiști plecați să lucreze în străinătate sunt asistentele medicale, urmate de medici, iar după profesori urmează dentiștii, fizioterapeuții, electricienii, farmaciștii, chirurgii veterinari și lucrătorii sociali.

NOTĂ: Este posibil ca numărul specialiștilor plecați să fie mult mai mare, datele prezentate aici sunt doar cele oferite de către Comisia Europeană pentru profesiile reglementate, pentru care în unele state este necesară înscrierea în registre speciale, obținerea autorizației de practică, recunoașterea profesiei sau echivalarea calificării.

Câţi medici mai sunt în România

Institutul Naţional de Statistică arăta că în 2017 în România erau 58.583 de medici şi 15.653 de dentişti. Pentru anul 2016 numărul medicilor a fost 57.304, potrivit cercetării INS. Dentiştii au fost în număr de 16.442 de persoane. În 2015, numărul medicilor a fost de 56.110, arată datele oficiale.

Aşadar pe cifrele INS, numărul medicilor a crescut în România cu circa 1.200 de persoane din 2016 până în 2017 şi cu 2.473 de persoane între 2015 şi 2017.

FOTO: pixabay.com


15 comments
  1. Nu sunt posturi in tara pentru toate specialitatile,doar pe upu, ati, pediatrie.Rar se scoate un post pe alta specialitate!Foarte multi medici profeseaza doar in mediul privat din acest motiv si este mai avantajos sa pleci.In privat salariile/veniturile sunt mai mici!

  2. Dar câți bani au cheltuit părinții de la grădiniță și până în ultimul an de facultate ca mai apoi sa ne chinuim prin tari straine pentru ca la noi in tara nu se poate … se pun banii aceia ?
    Dar efortul depus de la grădiniță și până în ultimul an de facultate cat valorează!? Valorează fix 0! …….
    …………………..

  3. Banii de la creșă nu-i calculează? Că le-a pus pe răboj de la Adam si Eva…parcă le scăzuse numărul, se bucura dna Olguța Vasilescu, zicea ca mărirea salariilor a avut rezultatul scontat, acum nu mai e așa?

  4. Bravo Androneasco!!! Poate va vina si voua mintea la cap sa investiti in invatamant si sanatate!!! Si sa lasati draq investitiile in fermele de porci ale lui Draqnea

  5. Eu aș intreba-o pe d-na Andronescu cât mită a luat in viata ei sub formă de cadouri sau altceva ? La detectorul de minciuni nu așa pe vorbe.

  6. D-na Andronescu cel mai slab și incompetent ministru.A mai fost și tot nimic.
    Femeia asta nu știe pe ce lume trăiește.
    1. De ce nu spune câți bani am dat la școli in fiecare an ? Zugravit, vopsit,mobilier cadouri .
    2.Adevarul nespus este că nu se asigură locuri de munca in spitale. Inveti 6 ani de inebunesti și iti ofera Petroșani sau alte zone moarte.
    Până când nu dispar acești incompetenți ca Andronache învățământul nostru va fi tot mai rau.

  7. Invatamantul universitar ar trebui sa fie subventionat de stat doar acelora care se angajeaza in economia tarii la terminarea studiilor pentru un anumit nr. de ani. La decizia de a pleca inainte de nr de ani stabilit prin contract sa fie obligati la plata taxei de scolarizare.

    1. Dacă ai fi făcut o facultate ca medicina tu ai fi fost primul care pleca din țară.Nu te supăra dar habar nu ai cât este de greu și după 6 ani să fi șomer.Ce spui de asta ?

    2. Sunt destui la cu taxă. Cei la fără sunt însă mai buni. Asa le trebuie dacă vor să învețe, să vină unii sa-i lege de glie…Statul nu vrea să găsească metode să-i țină în țară, deci cum merită, așa are. Orice prost poate da o astfel de lege, corectă sau nu. Să găsești o soluție e însă greu, greu…Când ești prost.

  8. Dacă ti-ai facut studiile pe banii tăi, poti să pleci unde vrei să lucrezi…dar dacă ai facut la buget, nu e corect!!!

  9. Atata timp cat guvernul 1) blocheaza posturile in spitale, 2) nu recunoaste munca din garda ca vechime si 3) obliga medicii sa se pensioneze la 70 ani, nu vom putea niciodata integra toti medicii tineri. Am zeci de colegi care au parasit Romania, nu pentru ca ar fi vrut salarii mari, ci pentru ca nu aveau unde profesa sau pentru ca managerii de spitale numiti politic, le au cerut spaga

    1. punct pe i. cum sa nu pleci daca nu ai unde lucra în țară, nu se scot posturi? chiar nimeni la un interviu nu poate spune asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii pot începe de luna aceasta să completeze declarația de integritate pe 2024, că nu dau meditații pe bani elevilor de la clasă / Directorii școlilor trebuie să informeze profesorii, iar aceștia semnează o notă de informare – documente

Pe 1 februarie a intrat în vigoare Ordinul nr. 3.051 din 2024 care stabileşte obligaţiile profesorilor de a completa declaraţiile de interese că nu meditează elevii de la clasă. Directorii…
Vezi articolul

Marile noutăți din pachetul de reformă ”România Educată”: examen de admitere înainte de Evaluarea Națională la liceele unde cererea depășește oferta, teze unice, reorganizarea inspectoratelor județene. Dan Barna: noua strategie va fi adoptată printr-un memorandum al guvernului

Una dintre modificările în sistemul de educație preuniversitar prevăzute de proiectul ”România Educată” discutat luni la Cotroceni de președintele Iohannis cu liderii coaliției este că liceele vor putea să își…
Vezi articolul