“Anéantir – A anihila” cea mai recentă carte a controversatului romancier francez Michel Houellebecq – o carte în care obișnuitele provocări aproape au dispărut, mai merită citită?

236 de vizualizări
Foto: Pixabay.com – Klimkin
Așa cum a făcut și în 2015 cu cea mai de succes carte a sa Soumission – Supunere, Houellebecq și-a lansat al optulea roman al său pe data de 7 ianuarie. Atunci coincidența a făcut ca lansarea să se facă în chiar ziua atentatelor islamiste de la Charlie Hebdo și Hyper Cachère, ceea ce, dat fiind subiectul acelei cărți – câștigarea alegerilor prezidențiale din Franța din 2022 de un candidat islamist – a dat apă la moară conspiraționiștilor, potrivit G4Media.ro.

De data aceasta singurul lucru în comun al romanului Anéantir cu Soumission este faptul că acțiunea se petrece în an de alegeri prezidențiale – 2027 – dar altfel cele două romane au puțin în comun.

Anéantir este extrem de lung – 730 de pagini – și începe înșelător, pe lângă campania electorală – cu un președinte în exercițiu la capătul a două mandate care nu mai poate candida (modelat foarte străveziu după Emmanuel Macron) și care-și pregătește un succesor paiață în ideea de a candida din nou peste cinci ani (potrivit unei constituții inventate de autor).

Personajul principal se dovedește până la urmă a fi un înalt funcționar public, Paul Raison, pe lângă ministrul economiei și finanțelor – Brune Juge (și el modelat după actualul ministru al economiei, Bruno Le Maire, prieten cu Houellebecq), un bărbat de aproape 50 de ani pe tipicul (anti) eroilor săi – toți albi, din clasa de mijloc cu existențe confortabile din punct de vedere material și inconfortabile din punct de vedere sentimental, depresivi și fără încredere de sine.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ateliere de creație plastică, dans și limba engleză pentru copiii refugiați din Ucraina, oferite gratuit de Grădinița nr. 4 din București. Directoarea Mihaela Velicu: Copiii comunică prin limbajul jocului foarte bine cu ceilalți copii

Grădinița nr. 4 din București desfășoară pe parcursul anului școlar 2022-2023 programul „Și ei sunt copiii noștri!”, prin care se urmărește integrarea copiilor refugiați în sistemul de învățământ din România.…
Vezi articolul

Material susținut de ViewSonic

Digitalizarea oferă oportunitatea de a combate inechitatea în educație. Profesorii trebuie să fie instruiți pentru utilizarea noilor tehnologii și echipamente, pentru ca acestea să își îndeplinească funcția, spune Valentin Spătaru, reprezentant pentru România și Bulgaria al unei companii din domeniul EdTech

Întârzierea majoră pe care România o marchează la capitolul digitalizare în Educație și în dezvoltarea competențelor digitale pentru copii și profesori este privită ca o oportunitate de investiții de către…
Vezi articolul

Cum arată vacanța elevilor la Dino Tabăra Râșnov / Idei pentru profesori de implicare a copiilor în activități educative și distractive, care să le stimuleze curiozitatea, creativitatea și spiritul de aventură (P)

În perioada vacanțelor școlare, taberele de grup sunt o alegere excelentă pentru ca cei mici să aibă parte de o experiență memorabilă, împreună cu colegii și profesorii sau învățătorii alături…
Vezi articolul

Înscrierea la clasa pregătitoare 2019: Școala de circumscripție trebuie respectată și întreruptă ideea de rezidență la un prieten – Ecaterina Andronescu

“Școala de cartier este școala de cartier, copilul acolo trebuie să meargă, în circumscripția lui de domiciliu”, a declarat ministrul Educației. Ecaterina Andronescu a anunțat, într-o emisiune la Digi 24,…
Vezi articolul