Angajații din inspectoratele școlare ar putea să nu primească salariul la timp, spune Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație / Majoritatea angajaților din sistemul de învățământ va primi salariul marți, 14 februarie

4.520 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, spune pentru Edupedu.ro că angajații din inspectoratele școlare ar putea să primească salariul cu întârzieri, dar nu a putut preciza mai multe informații: “Au rămas semne de întrebare la angajații din inspectoratele școlare, Ministerul a dispus să nu se plătească salariile până vor fi achitate salariile din unitățile de învățământ, iarăși o formă de presiune”, spune Marius Nistor. El declară că majoritatea angajaților din sistemul de învățământ vor primi la timp salariul, adică astăzi, 14 februarie. Amintim că sindicatele au tras un semnal de alarmă că exista riscul ca banii să nu ajungă la timp din cauza faptului că ministerul Educației a semnat târziu contractul de prelungire cu SIMAVI, firmă care livrează aplicația EduSal prin care salariile din învățământ sunt calculate.
  • Edupedu.ro a scris că versiunea actualizată a aplicației, livrată de SIMAVI, avea erori și exista riscul ca cei 300.000 de angajați din Educație să nu primească la timp banii. – detalii aici

Liderul sindicatului Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a declarat într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro că “majoritatea angajaților din sistemul de învățământ vor primi la timp salariile, adică astăzi, 14 februarie“, în pofida întârzierii cauzate de aplicația salarială EduSal care a fost livrată școlilor destul de târziu și cu erori de calcul. Marius Nistor a subliniat că salariile ajung la timp doar prin efortul major depus de contabili, secretare de școli și inspectorate școlare.

“Salariile vor fi la timp pentru majoritatea colegilor noștri și acest lucru, grație efortului formidabil pe care l-au depus secretarele și contabile unităților de învățământ preuniversitar din România, cât și serviciul de contabilitate la nivelul inspectoratelor școlare, ei merită toate aprecierile noastre. Zilele de vineri sâmbătă și duminică au fost zile de foc pentru ei, lucrând cu o aplicație care a conținut suficiente mici erori, așa cum comentau într-un comunicat cei de la Simavi, care le-au complicat extraordinar de mult întreaga lor activitate. Nu este normal ca lună de lună să avem astfel de probleme. Nu este normal ca acești colegi ai noștri, fără să primească niciun fel de recompensă din punct de vedere salarial, fără niciun fel de spor, să fie obligați să lucreze sâmbăta și duminica sub presiune, cu aplicații care nu sunt funcționale”, spune Marius Nistor.

Întrebat cine ar putea să nu primească astăzi salariul, Marius Nistor a explicat: “Cel puțin până duminică dimineața, peste 98% din state de plată erau înaintate către inspectoratele școlare și banii erau puși la dispoziția unităților de învățământ. Deci, cu alte cuvinte, astăzi (marți – 14 februarie) banii vor intra în conturile colegilor noștri. Au rămas semne de întrebare vizavi de salariații inspectoratelor școlare, acolo unde Ministerul a dispus să nu se plătească salariile până vor fi achitate salariile din unitățile de învățământ, iarăși o formă de presiune, care nu rezolvă fondul problemei.

Liderul de sindicat mai spune că firma SIMAVI nu ar trebui să primească bani până când toți angajații din sistemul de învățământ nu își primesc banii.

“De asemenea, vor mai fi suficient de multe erori de corectat. Sunt greșeli care vor fi reglate prin rectificative. Asta înseamnă muncă suplimentară pentru secretare și contabile în perioada imediat următoare și atragem atenția Ministerul Educației și Guvernului României că amânarea rezolvării unor probleme care vizează aceste categorii de personal – secretar, contabil și directorii unităților de învățământ și nu numai -, va crea mari probleme vizavi de funcționalitatea învățământului preuniversitar. 

Am primit comunicatul celor de la SIMAVI (…) micile erori pe care ei le-au recunoscut, repet, au creat probleme extraordinar de mari colegilor noastre din școli. Din punctul meu de vedere, cei de la firma în cauză n-ar trebui să primească niciun ban, atâta vreme cât salariile nu sunt plătite integral, corect și la timp“, a mai spus Nistor.

Informații de context

La solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației a răspuns marți seara (7 februarie – n. red.) că “se lucrează la implementarea creșterilor salariale în sistemul informatic Edusal, conform obligațiilor legale, de aceea s-a decalat livrarea kit-ului actualizat. Ministerul Educației face eforturi, astfel încât programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ într-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”.

Amintim că cea mai recentă versiune a aplicației de salarizare EduSal, folosită de Ministerul Educației în toate școlile și grădinițele, inspectoratele și cluburile școlare sau casele corpului didactic și palatele copiilor, a fost primită joi dimineața către unitățile de învățământ, adică pe 8 februarie, conform surselor Edupedu.ro.

În mod firesc, data de 7 a lunii este ultima zi în care trebuie transmisă aplicația actualizată lunar către școli pentru ca salariile să poată fi calculate la timp. Luna aceasta însă, ministerul Educației a încheiat contractul cu SIMAVI, firma care livrează aplicația EduSal prin care se plătesc salariile, cu doar o zi înainte, adică pe 6 februarie, potrivit unui comunicat al firmei.

Compania sublinia faptul că deși contractul s-a încheiat târziu, a livrat kitul de aplicație cu 4 zile mai devreme decât se angajase să o facă, pe 8 februarie. Însă aplicația conținea mici erori, anunța chiar compania SIMAVI.

EduSal este funcțional, anunță compania contractoare a Ministerului Educației, companie care reclamă „apariția în ultimele zile a unor informații incomplete, denaturate, legate de livrarea kitului EDUSAL de către Software Imagination & Vision (SIMAVI), pentru plata salariilor aferente lunii ianuarie 2023”.

Varianta 2.38 a EduSal, trimisă în școli, conține actualizările pentru majorarea prevăzută de lege pentru salariile din Învățământ, majorare care are loc pentru luna ianuarie 2023, cu plata pe 14 februarie. Totusi este menționat și faptul că „este posibilă apariția unor disfuncționalități minore în utilizarea kitului pe care le vom remedia în cel mai scurt timp posibil”. Reprezentanții companiei susțin că „aplicația EDUSAL este un program informatic pentru calculul si plata salariilor aflat în proprietatea Ministerului Educației”.

Sindicatele din Educației au anunțat printr-un comunicat comun, miercuri, 8 februarie, că salariile din învățământ sunt „în pericol să nu ajungă la timp la angajați”. FSLI și FSE Spiru Haret au cerut Ministerului Educației să publice contractul cu firma care asigură aplicația de salarizare și sumele plătite acesteia în ultimii 10 ani.

  • EduSal este aplicația de salarizare din sistemul de învățământ, creată de SIVECO și actualizată de SIMAVI, companie rezultată din SIVECO. Aceasta din urmă a realizat SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, în anii 2013-2015, în perioada Guvernelor Ponta, fiind un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013. A costat circa 18 milioane de lei.

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Salariile tuturor angajaților din sistemul de învățământ ar putea întârzia luna aceasta / Kitul actualizat al aplicației Edusal prin care se plătesc salariile nu a fost livrat școlilor, confirmă ministerul Educației: Miercuri, 8 februarie, este ultima zi în care kitul mai poate fi livrat pentru ca salariile majorate să poată fi plătite la timp, pe 14 februarie, spune liderul sindical Marius Nistor
Compania care produce actualizarea aplicației de salarizare din Învățământ reacționează în problema posibilei întârzieri a salariilor: Am livrat noul kit EduSal în 2 zile de la semnarea contractului cu Ministerul Educației, cu 4 zile înainte de termen
UPDATE Programul de salarizare actualizat, pentru cei 300.000 de angajați din Învățământ, a fost primit de școli joi dimineața cu atenționarea că „acest kit poate avea probleme neașteptate” și cu mențiunea că nu conține modificările Codului fiscal în vigoare de la 1 ianuarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Greva generală din școli – ziua 8. Federațiile sindicale anunță că greva continuă, după cel mai mare protest de stradă al angajaților din școli, după întâlnirea cu președintele Iohannis, miercuri au loc proteste în mai multe orașe

Calendaristic, în școli este a 8-a zi de grevă generală. Federațiile sindicale au avut aseară mai multe consultări cu liderii din teritoriu, conform surselor Edupedu.ro, iar decizia aproape unanimă a…
Vezi articolul

Elevii din 5 unități de învățământ din Gorj vor fi relocați în alte spații decât în cele care învățau până acum / Nici săptămâna viitoare elevii nu vor merge fizic la ore, dar vor face cursuri online sau activități în programul “Săptămâna verde”

Elevii din 5 unități de învățământ din Gorj vor fi relocați în alte spații decât în cele care învățau până acum, potrivit Europa FM. Clădirile au fost grav afectate de cutremurele produse…
Vezi articolul

Marius Nistor, FSE Spiru Haret: Personalul didactic auxiliar și nedidactic nu ar trebui să fie trecut în șomaj tehnic. Contabilul este singurul care poate face plăți, secretarul face statele de plată

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” reacționează printr-un comunicat la declarația premierului Ludovic Orban privind trecerea în șomaj tehnic și implicit diminuarea veniturilor pentru personalul administrativ din școli. Liderul sindical…
Vezi articolul

Mai mulți elevi din Cluj au creat o aplicație prin care se pot închiria instant biciclete din orice parte a orașului, pentru evitarea poluării și un trafic mai fluid – VIDEO / Au fost premiați de primărie și de proiectul de tehnologie pentru tineri Academia DpIT

O aplicație de telefon prin care bicicletele pot fi închiriate imediat din orice parte a orașului, pentru a avea ajunge rapid la destinație când traficul rutier este intens, a fost…
Vezi articolul

Justificarea desființării specializării de învățător de la liceele pedagogice, oferită de secretarul de stat Sorin Ion: România este, cu siguranță, singura țară din Uniunea Europeană care formează învățători doar cu studii medii

„Da, e o certitudine că România este, cu siguranță, singura țară din Uniunea Europeană care formează învățători doar cu studii medii. Eu nu spun că e bine, că e rău,…
Vezi articolul