Angajații din învățământ și mai ales profesorii, în topul joburilor cu risc ridicat de expunere la coronavirus – studiu CEDEFOP

15.805 vizualizări
FOTO: cedefop.europa.eu
Angajații din învățământ sunt pe primul loc, alături de cei din sănătate, în categoria de risc ridicat, potrivit Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale, instituție a Comisie Europene specializată în strategii și politici de ocupare a pieței muncii. Aceasta a lansat un nou indice CEDEFOP-Cov19R, care identifică lucrătorii cu risc ridicat de expunere la Coronavirus care au nevoie de o distanțare socială mai mare, acest lucru afectându-le capacitatea privind performanțele actuale și viitoare, potrivit unui comunicat al instituției.

CEDEFOP furnizează informații concrete pe care să întemeieze politicile europene din domeniul educației și formării profesionale.

Pandemia produsă de Coronavirus a avut ca rezultat un șoc fără precedent pe piața muncii și o criză privind șomajul, cu milioane de locuri de muncă mult mai riscante în urma aplicării măsurilor de distanțare socială în toate țările UE.

Aceste măsuri au avut un impact asimetric, nu numai asupra diferitelor activități economice, ci și asupra diverselor grupuri ale forței de muncă, accentuând inegalitățile dintre lucrători, expunând vulnerabilitatea unor grupuri neprotejate, cum ar fi așa numiții „gig workers” – lucrători online, și accelerând tendințele anterioare de automatizare a locurilor de muncă și de lucru la distanță.

Identificarea sectoarelor, ocupațiilor și grupurilor de populație cu un risc mai mare de perturbare din cauza coronavirusului este esențială pentru proiectarea activării și recalificării corespunzătoare a locurilor de muncă, precum și pentru sprijinirea ocupării forței de muncă.

Riscul de distanțare socială al coronavirusului pe piața forței de muncă din UE a fost împărțit în patru niveluri: foarte ridicat, ridicat, scăzut și foarte scăzut.

Indicele Cov19R relevă că locurile de muncă din UE în sectorul serviciilor de cazare, catering sau servicii alimentare, comerțul cu ridicata și cu amănuntul și servicii sociale și personale, se confruntă cu cel mai mare risc de expunere la coronavirus.

În astfel de sectoare, angajații sunt cel mai probabil să se angajeze în activități de comunicare intensivă, de lucru în echipă și de gestionare a clienților, prin urmare se confruntă cu un risc mai mare de distanțare socială.

Angajații din învățământ sunt cotați și ei cu un risc mare, alături de angajații din serviciile de sănătate. Asta pentru că interacțiunea cu multe persoane (atât colegi, profesori și personal administrativ, cât și elevi) va fi una foarte mare, odată cu redeschiderea școlilor.

FOTO: cedefop.europa.eu

În schimb, angajații din utilitățile, serviciile profesionale și științifice și industriile TIC sunt relativ izolați de expunerea la noul coronavirus, iar performanța lor economică a fost și poate fi mai puțin afectată de întreruperea continuă și viitoare a Covid-19.

Cercetarea relevă în continuare faptul că lucrătorii care oferă servicii de îngrijire, vânzări sau alte servicii personale, precum și manageri de ospitalitate și de vânzare cu amănuntul, angajați în sănătate și asistenți pentru prepararea alimentelor au un scor Cov19R foarte ridicat.

În schimb, angajații, funcționarii, oamenii de știință, inginerii și lucrătorii TIC sunt mai puțin sensibili la impactul distanțării sociale a Covid-19.

După cum au menționat experții Cedefop, Konstantinos Pouliakas și Jiri Branka, „estimăm în mod conservator că aproximativ 45 de milioane de locuri de muncă pe piața forței de muncă UE-27 (23% din totalul forței de muncă din UE-27) se confruntă cu un risc foarte mare de perturbare din cauza Covid- 19.“

FOTO: cedefop.europa.eu


3 comments
  1. De ce nu se pensionează și în învățamânt cu 10 ani mai devreme? Pe lângă riscul de a lua coronavirus, mai este și stresul groaznic. Părinții s-au declarat depășiți că au stat 2 luni acasă cu copii lor, dar dascălii care suportă și criticele unei societăți incapabile de a-i aprecia?

  2. NOI suntem pe primul loc. Sanatatea mai încolo, ei nu lucrează fără hazmaturi de protecție și pe salariu de triple, cvadruple, cvintuple…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Radu Gologan, despre testele grilă la examene: A introduce grilele în mod simplist, așa cum este prevăzut, creează mari probleme

“Atragem atenția că a introduce grilele în mod simplist, așa cum este prevăzut, creează mari probleme, inclusiv posibilități de fraudă, plus puține componente de verificat în cunoștințele copiilor”, a declarat…
Vezi articolul

Peste 3.400 de profesori necalificați pentru disciplina pe care o predau vor intra la ore în acest an școlar, anunță Ligia Deca / Ministra dă asigurări că „cineva va intra la clasă” mai ales în mediul rural, unde sunt „situații dificile” la găsirea profesorilor de științe

Sunt peste 3.400 de profesori necalificați pentru disciplina care o predau și care vor intra la ore din 11 septembrie, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, la conferința de presă…
Vezi articolul

Proiect în campania electorală: Peste 6.300 de euro indemnizaţie pentru profesorii care se pensionează şi au 30 de ani vechime, câte două salarii minime pe an pentru ceilalţi, plus cursuri gratuite

Avalanşă de promisiuni pentru profesorii din sistemul public de învăţământ, într-un proiect semnat de mai mulţi senatori şi deputaţi PSD şi neafiliaţi, publicat în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale…
Vezi articolul

Elevii trebuie să recupereze ziua de 2 iunie, declarată liberă de Guvern, până în 30 iunie, deși vacanța de vară 2023 începe pe 17 iunie / Ministerul Educației precizează că recuperarea se poate face și în avans (înainte de 2 iunie)

Elevii pot recupera ziua liberă de 2 iunie 2023 până în data de 30 iunie, potrivit Hotărârii de Guvern aprobate în ultima ședință din acest an pentru a crea așa…
Vezi articolul