Proiect în campania electorală: Peste 6.300 de euro indemnizaţie pentru profesorii care se pensionează şi au 30 de ani vechime, câte două salarii minime pe an pentru ceilalţi, plus cursuri gratuite

3.466 de vizualizări
SURSA: Unsplash.com
Avalanşă de promisiuni pentru profesorii din sistemul public de învăţământ, într-un proiect semnat de mai mulţi senatori şi deputaţi PSD şi neafiliaţi, publicat în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale pe pagina Camerei Deputaţilor. Proiectul prevede o indemnizaţie de pensionare de 6 salarii medii brute pentru profesorii care se pensionează. Condiţia este să aibă minimum 30 de ani vechime în sistem. Banii sunt promişi şi pentru profesorii în activitate, dar sume mult mai mici – câte două salarii minime brute pe an, pentru “dezvoltarea personală”. Proiectul a fost semnalat de portalinvatamant.ro.

Proiectul de lege iniţiat de senatorul PSD Liviu Marian Pop, fost ministru al Educaţiei, prevede sume de bani pentru profesori, sume prevăzute prin modificarea Legii Educaţiei Naţionale. Concret, pentru cadrele didactice de predare din învăţământul de stat este prevăzută aceordarea anuală a două salarii minime brute pentru “dezvoltare personală şi  evoluţie în carieră, precum şi pentru achiziţionarea de materiale didactice şi auxiliare didactice şi curriculare necesare procesului instructiv-educativ”.

Salariul minim brut pe economie este în prezent de 2.080 de lei pe lună, potrivit Ministerului Muncii.

Profesorii care aleg să predea în mediu rural ar primi, potrivit proiectului, o indemnizaţie de instalare în valoare de 3 salarii medii brute pe economie. Suma ar urma să fie plătită în termen de un an de la ocuparea postului prin concurs. Condiţia este să se titularizeze în mediu rural şi să rămână pe acel post în mediu rural “cel puţin 5 ani şcolari efectivi.” Dacă în cei 5 ani îşi schimbă locul de muncă şi pleacă de la sat la oraş, ori dacă se suspendă contractul de muncă sau îşi dă demisia cadrul didactic trebuie să restituie banii încasaţi, pentru perioada cât nu mai predă în mediul rural.

Salariul mediu brut pe economie a fost în luna august 2019 de 4.981 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Cea mai mare sumă este prevăzută în proiect pentru profesorii care se pensionează pentru limită de vârstă, dar care au minimum 30 de ani vechime în învăţământ. Indemnizaţia ar urma să fie de 6 salarii medii brute pe economie, adică peste 6.300 de euro la cursul şi salariul actuale.

Proiectul de lege prevede şi numeroase alte beneficii pentru cadrele didactice.

Formarea profesională prin cursuri va fi integral acoperită de la bugetul de stat, adică aceste cursuri vor fi gratuite. Iar de ele va beneficia inclusiv personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic. Aceste cursururi vor fi organizate, prevede proiectul, de către universităţi, casele corpului didactic sau sindicate şi alţi furnizori acreditaţi.

Asistenţa medicală gratuită pentru profesori şi vaccinare gratuită sunt alte două promisiuni din proiect.

Impactul bugetar estimat

Pentru formarea profesională suma din nota de fundamentare a proiectului este estimată la 20 de milioane de lei pe an.

Pentru acordarea a două salarii minime anual pentru “formare”, pentru toate cadrele didactice din sistem, adică “aproximativ 215.000 de cadre didactice în preuniversitar şi 23.000 în învăţământul superior”, potrivit documentului, estimarea arată că ar fi necesară o sumă de 1 miliard de lei.

Pentru primele de instalare ale profesorilor care s-ar titulariza în mediul rural, estimaţi la aproximativ 700, suma ar fi de aproximativ 11 milioane lei.

Pentru cei care se pensionează (aproximativ 6.300 de cadre didactice pe an) – 189 milioane lei.

Pentru toate aceste sume, sursa indicată este “bugetul de stat”.

Proiectul apare cu data de 21 octombrie, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale. Iniţiatori sunt 39 de parlamentari PSD, printre care şi actualul ministru demis al Finaţelor, Eugen Teodorovici, împreună cu 4 parlamentari neafiliaţi. Proiectul este în consultare publică până pe 8 noiembrie.

FOTO: Unsplash.com


4 comments
  1. Nu cred ca se va intampla nimic din toate aceste promisiuni. Toata consideratia pentru cadrele didactice care activeaza/au predat in mediul rural. Dar, atentie la practica care functioneaza de ani buni si legea o permite: schimbul de catedre consimtit intre cadre didactice, care se face mai mult sau mai putin interesat dpdv financiar! Cadre didactice de la unitati de invatamant din mediul urban fac schimb de catedra cu cadre didactice din rural, cu doi ani inainte de pensionare…iar de cele mai multe ori aceste schimburi sunt doar pe hartie, cu aprobari de la ISJ cei din urban raman pana in ultima zi de activitate tot acolo. Acest stimulent poate duce la cresterea numarului unor astfel de schimburi de catedre!
    Sa se introduca conditia predarii efective in mediul rural, macar cu 5 ani inainte de pensionare, asa cum si acordarea indemnizatiei de instalare este conditionata de perioada de 5 ani de predare in rural! Si, in alta ordine de idei, de ce se gandesc guvernantii la asemenea masuri doar cand au un interes politic major sau cand unii dintre au si interese personale? Se creeaza inechitati socio-profesionale, care numai bine nu fac unui sistem de invatamant, si asa aflat in prag de colaps!

  2. Cum se face că de ani de zile profesorii scot din buzunar bani pentru perfecționările obligatorii, contrar Codului Muncii, iar acum, in prag de alegeri vine un proiect care revarsă lapte și miere către probabil cea mai neapreciată categorie de bugetari (potrivit salariilor actuale).

  3. Bai papagali de psdisti…cine sa va creada? Se vede de la o posta ca sunt bule de sapun. Nimic serios. Ne crefeti tampiti? Dar ce sa-i faci, sunt disperati. Scoateti-ne dr….lui mai repede la pensie. E arhisuficient. Nu ne mai obligati sa stam la catedra pana crapam. Unde e articol de lege de pensii sau statut de cadru didactic care sa prmita pensionarea ptr limita de varsta cu 3 ani mai devreme? Asa cum era acum 20 si ceva de ani. Ce tot aruncati cu promisiuni de bani? Dati-ne drumul mai devreme la pensie, ca sa aiba locuri de munca si tineretul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: Profesorul se impune prin cunoștințe, printr-un comportament profesionist, printr-o atitudine echilibrată și deschisă față de copii, îi încurajează să învețe și să nu le fie frică de încercări și experimente

Președinta Republicii Moldova le-a vorbit profesorilor din țara sa despre schimbările pe care urmează să le aibă în sistemul de învățământ, despre cum ei vor fi cei care le vor…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Peste 163 de mii de profesori au semnat petiții pentru creșterea salariilor din Educație de la 1 ianuarie 2022, susțin sindicatele care au depus la Guvern solicitările: Sunt cadoul de Moș Nicolae din partea angajaților din învățământ

Federațiile sindicale din Educație anunță într-un comunicat că au depus petiții la Guvern, semnate de peste 163 de mii de angajați din învățământul preuniversitar și universitar. Aceștia cer creșterea salariilor…
Vezi articolul