Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, anunță Orban. Concursul național de angajare în învățământ, numit titularizare, este suspendat dacă legea rămâne în forma actuală

46.746 de vizualizări
Foto: Marília Castelli – Unsplash.com
Premierul Ludovic Orban a anunțat sâmbătă că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, potrivit G4Media.ro. Legea care impune starea de alertă în România prevede faptul că în această perioadă niciun concurs de angajare nu poate fi organizat în instituțiile publice. Potrivit unei analize Edupedu.ro, asta înseamă că nu poate fi organizat nici concursul național de angajare în învățământ, numit titularizare, dacă legea rămâne în forma actuală.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că ”vom cere stare de alertă pentru 30 de zile”, declarându-se încrezător că va exista în Parlament o majoritate care să înţeleagă ”că nu pot pune în pericol viaţa şi sănătatea românilor numai ca să să obţină câştiguri ieftine, de natură politico-electorală”.

Legea 55/2020 care reglementează starea de alertă pe teritoriul României prevede la articolul 27, alineatul 3 următoarele:

„Pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante, cu excepția celor prevăzute la alin. (1) și (2), precum și la art. 11 și 12”.

Excepțiile despre care se menționează în articol sunt doar în cazurile în care instituțiile și autoritățile publice pot angaja personal fără concurs, în funcție de nevoile determinate de prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor, sau pentru numiri în funcții publice, ori pentru angajări în ministerul Sănătății – vezi aici detalii despre aceste excepții

Cert este că nicio excepție nu permite desfășurarea concursurilor de angajare în școli. Concursul național de titularizare este concursul de angajare în sistemul de învățământ, adică în instituțiile publice de învățământ. Oficial acesta se numește „concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar”.

Deja primele etape ale acestui concurs au început pe 29 mai, când lista posturilor a fost actualizată, apoi pe 5 iunie, când pe site-ul minsiterului a fost publicată lista cadrelor didactice titulare care au depus cereri de pretransfer.

Potrivit Metodologiei în vigoare pentru Titularizare, aceasta reglementează:

 • condiţiile de ocupare a posturilor didactice de predare/catedrelor vacante/rezervate înînvăţământul preuniversitar;
 • organizarea şi desfășurarea etapelor de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar;
 • angajarea personalului didactic de predare în învăţământul preuniversitar, precum şi eliberarea din funcţie a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar.

Calendarul complet al concursului de Titularizare 2020 poate fi văzut aici. 

Conform legii 55/2020, etapele care au loc în acest moment legate de concursul național de angajare în învățământ ar putea fi contrare legii.

Concret, din 18 iunie începe ocuparea prin concurs național a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățământul preuniversitar, potrivit calendarului oficial:

a) verificarea și afișarea, la sediul inspectoratului școlar și pe pagina web a inspectoratului școlar, a listei finale reactualizate cu posturile didactice/catedrele vacante/rezervate pentru concurs;

Termen: 18 iunie 2020

b) înregistrarea dosarelor de înscriere a candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate la inspectoratele școlare; verificarea și avizarea dosarelor de înscriere a candidaților de către comisia județeană/a municipiului București de organizare și desfășurare a concursului;

Perioada: 18-29 iunie 2020

Notă: În perioada 18-29 iunie 2020 pot depune dosare de înscriere și cadrele didactice titulare a căror reducere de activitate se constată până la data de 28 iunie 2020.

c) afișarea pe site-ul inspectoratelor școlare a datelor de înscriere înregistrate în sistemul informatic a candidaților înscriși la concursul național;

Termen: 1 iulie 2020

d) depunerea, la inspectoratele școlare, a adeverințelor de absolvire de către absolvenții promoției 2020/absolvenții 2020 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic și corectarea datelor de înscriere înregistrate în sistemul informatic la solicitarea candidaților;

e) corectarea datelor de înscriere în sistemul informatic, la solicitarea candidaților, dacă este cazul;

f) organizarea și desfășurarea probelor orale eliminatorii la nivelul inspectoratului școlar;

Perioada: 1-9 iulie 2020

2. Candidații care observă erori în datele afișate informează, în scris, prin poștă electronică, inspectoratul școlar în vederea corectării acestora până cel târziu la data de 9 iulie 2020.

3. În mod excepțional, absolvenții promoției 2020 (ai studiilor medii/postliceale/universitare de licență/universitare de masterat/departamentelor pentru pregătirea personalului didactic/departamentelor de specialitate cu profil psihopedagogic) pot să prezinte adeverința de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică și să valideze fișa de înscriere în ziua susținerii probei scrise. Absolvenții promoției 2020 pot participa la proba scrisă în cadrul concursului național numai după prezentarea adeverinței de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică.

g) afișarea, pe site-ul și la avizierele inspectoratelor școlare, a listei candidaților înscriși, a cadrelor didactice angajate cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei înscris(e) la concursul național care solicită repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate și a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice, precum și a rezultatelor la probele orale;

Termen: 10 iulie 2020

Examenul scris pentru Titularizare, o etapă a concursului de angajare în instituțiile publice de învățământ, este programat pentru data de 15 iulie, iar starea de alertă ar putea fi prelungită cu 30 de zile, pe baza legii existente, exact până în jurul datei de 15 iulie.

În consecință, dacă Legea 55/2020 nu va fi modificată, concursul național de angajare în sistemul de învățământ nu va putea avea loc decât după ridicarea stării de alertă.

Edupedu.ro a solicitat încă din 9 iunie ministrului Educației și Ministerului Educației un răspuns legat de acest subiect. Am întrebat cum este afectat concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar? De asemenea, cum este afectat concursul de angajare în învățământ dacă starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile, așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis și acum premierul Ludovic Orban? Când vom primi răspunsul îl vom publica.

Foto: Photo by Marília Castelli on Unsplash


15 comments
 1. Bataie de joc!! Examenul trebuie anulat! In ce domeniu ….minister se da examen! D.na ministru a dat concurs pt.postul de ministru pe care il gestioneaza minunat!! Pe bune,in ce tara traim de va bateti joc de profesori! Posturi 0 ore 0 la unele specialitati dar se da concurs,nu!
  Revizuiti situatia d.na ministru,va rugam!

 2. Mi se pare bătaie de joc să se dea an de an examen de titularizare și posturi să nu fie. De ce cei ce sunt in varsta au primit post la terminarea facultății? Mi s-ar parea corect să nu se mai dea an de an examene și depuneri de dosare. In ce domenii se dau tot timpul examene?

 3. Eu cred ca nu ar trebui sustinute examenele de titularizare, in situatia actuala. Ar trebui ca anul acesta sa se mearga pe continuitate. Mai demult ai fost angajat pe post la terminarea facultatii.

 4. Ar fi foarte bine să se renunțe la acest examen de titularizare definitiv pt ca este o bătaie de joc la adresa tuturor profesorilor! An de an, dosare, acte în plus, cozi interminabile la depunerea dosarelor (2-3 ore )de stat la coadă, posturi doar pe suplinire în 3-4 școlii, naveta etc. Aș fi foarte curioasă să văd câți dintre actualii titulari care ne rad în față că suntem suplinitori, ar mai lua note de titularizare la cât sunt de grele aceste examene an de an. An de an ne stresam să învățăm pt un post la cuca macaii, nu avem vara ,nu avem concediu!

  1. Titularizarea nu este obligatorie.Nu este obligatoriu sa dai examen!Poți sa te duci în altă parte unde te baga fara examen!

 5. Legea Nr. 1/2011,art. 5, alin 1 ” În domeniul educaţiei şi al formării profesionale prin sistemul naţional de învăţământ, dispoziţiile prezentei legi prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative. În caz de conflict între acestea se aplică dispoziţiile prezentei legi.”
  Deci, concursul de titularizare ar trebui sa se țina.

 6. Asa ar fi corect, sa fie anulat. Sa se facă angajări după alte criterii, note din anii trecuți, dosar, vechime, etc. La ce stres și nebunie a fost, grija și neliniște ptr sanatate și profesorii care tot dau an de an unii acest examen, pe nedrept, sunt si ei oameni, în situația asta numai stresul examenului nu lipsește. În. Plus, chiar asa. În sănătate s-au făcut angajări pe alte criterii, nu concurs. E revoltător, cata nedreptate. Cum se ține cu dinții de acest concurs de titularizare, când atâția au fost titularizati cu alte legi, cu punctaj și dosar, cu note de 5,etc. Doar ca tocmai cei fixați pe nedrept, fac cel mai mare caz și Tam tam. Puneți-i domnule, la concurs periodic pe toți, tot la 4 ani, cât aveau viabilitate posturile titularizabile și atunci va fi corect

  1. SUPER, e foarte adevărat. Cunoaştem cazuri care s au angajat direct ca şi titulari după ce au terminat studiile. Sunt cazuri care s au titularizat într adevar cu 5 &bineânțeles sunt & excepții care PE MERIT au obținut postul cu notă mare dar au avut& noroc să fie TITULARIZABIL, deoarece în vremurile astea schimbătoare nu prea mai găseşti aşa ceva chiar cu 10 la exam, la fel cunosc pers.Mă opresc aici.

 7. Nu dau profesorii examen de titularizare ca e state de alerta bine ca dau copii ăștia examene Rusine doamna ministra

  1. D-voastra in ce domeniu lucrati? An de an dati examen? Acum a- ti fi in stare, dupa 3 luni de on-line, cand a-ti primit mesaje pana noaptea tarziu plus cursuri de formare pentru a te putea descurca sa predai online si acum sa mai participi si la supravegheat la examenele copiilor. Daca nu s-ar sustine aceste examene cum ar putea intra copiii intr-o clasa de liceu sau facultate?

 8. Stimate domn Peticila, în 18 încep înscrierile pentru titularizare conform calendarului postat pe site-urile isj-urilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scriitorul Radu Vancu, mesaj către profesori: Luni cred că va fi ziua crucială, psihologic vorbind. Să nu renunțe la deja o jumătate de lună de grevă în care și-au arătat demnitatea, și-au arătat forța morală și să meargă cu forța morală până la capăt, tocmai de dragul copiilor noștri

Momentul psihologic va fi ziua de luni, spune scriitorul Radu Vancu. Acesta le-a transmis un mesaj profesorilor din învățământul preuniversitar, într-o emisiune B1TV – să nu renunțe și „să meargă…
Vezi articolul

Plățile în baza ordonanței pentru diferențele salariale vor fi acordate cadrelor didactice cu gradație de merit, ore de dirigenție, creșteri vizând învățământul special – liderul sindical Marius Nistor / Sunt estimați peste 400 de milioane de lei pentru toți cei cinci ani, din care doar 5% anul acesta

Proiectul de ordonanță de urgență privind plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic pentru perioada 2017-2021, ajuns joi pe agenda ședinței de guvern, prevede că doar 5% din sumele…
Vezi articolul

Ghid pentru profesori și directori de implementare a sistemului de colectare separată în școli. Descarcă tipizate pentru cerere către primărie și model de fișa responsabil

Unitățile de învățământ din România, în calitate de instituții publice, sunt obligate din punct de vedere legal să colecteze separat deșeurile pe minimum 4 fracții (hârtie-carton, plastic, sticlă, metal). În…
Vezi articolul
meditații în perioada în care școlile au fost închise

Mesajul transmis de ANAF pentru profesorii care obțin bani din meditații: Aveți obligația de a depune Declarația unică în 30 de zile de la începerea activității / Inspectorii ANAF asigură îndrumare de specialitate

Profesorii care realizează venituri extrasalariale din meditații au primit un mesaj de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în prima săptămână de școală, potrivit profit.ro. Instituția le reamintește cadrelor…
Vezi articolul