ANALIZĂ Concursul național de titluarizare, interzis de legea stării de alertă

21.958 de vizualizări
Calendar oficial mobilitate
Foto: OECD
Concursul național pentru ocuparea posturilor în sistemul de învățământ, numit titularizare, contravine prevederilor legii stării de alertă, iar președintele Iohannis a anunțat azi prelungirea acestei stări de alertă din cauza că nu înregistrăm scăderi ale cazurilor de infectare cu COVID-19. Edupedu.ro a analizat prevederile legale din acest moment.

Legea 55/2020 care reglementează starea de alertă pe teritoriul României prevede la articolul 27, alineatul 3 următoarele:

„Pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante, cu excepția celor prevăzute la alin. (1) și (2), precum și la art. 11 și 12”.

Exceptiile despre care se menționează în articol sunt doar în cazurile în care instituțiile și autoritățile publice pot angaja personal fără concurs, în funcție de nevoile determinate de prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor, sau pentru numiri în funcții publice, ori pentru angajări în ministerul Sănătății. 

Ce prevede articolul 27, alineatele 1 și 2:

”(1) Instituțiile și autoritățile publice pot angaja personal fără concurs, în funcție de nevoile determinate de prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă și exclusiv pentru activități legate de aceasta, pentru o durată determinată, ce nu poate depăși 30 de zile de la data încetării stării de alertă.

(2) Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, numirile în funcțiile publice sau de înalt funcționar public pot fi făcute doar dacă îndeplinesc condițiile de a fi funcționar public sau, după caz, înalt funcționar public și numai dacă sunt necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor prevăzute de prezenta lege și pentru o durată determinată de maximum 30 de zile de la data încetării stării de alertă.”

Ce prevăd articolele 11 și 12 din Legea 55:

”Articolul 11

Pe durata stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea, coordonarea și sub autoritatea Ministerului Sănătății, inclusiv funcțiile publice de execuție și conducere, pot fi ocupate de funcționari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs. Numirea se face prin ordin al ministrului sănătății și încetează de drept în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă.

Articolul 12

(1) Pe durata stării de alertă, pentru neîndeplinirea gravă a atribuțiilor de serviciu de natură a pune în pericol persoanele și măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, pot fi suspendate din funcții persoanele cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Sănătății și din unitățile sanitare publice aflate în subordinea, sub autoritatea Ministerului Sănătății.

(2) Posturile devenite vacante temporar prin aplicarea suspendării prevăzute la alin. (1) pot fi ocupate de funcționari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs, prin ordin al ministrului sănătății.

(3) Suspendarea din funcție dispusă în condițiile alin. (1) și numirea dispusă în condițiile alin. (2) încetează de drept la încetarea stării de alertă.”

Așadar nicio excepție nu permite desfășurarea concursurilor de angajare în școli. Concursul național de titularizare este concursul de angajare în sistemul de învățământ, adică în instituțiile publice de învățământ. Oficial acesta se numește „concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar”.

Deja primele etape ale acestui concurs au început pe 29 mai, când lista posturilor a fost actualizată, apoi pe 5 iunie, când pe site-ul minsiterului a fost publicată lista cadrelor didactice titulare care au depus cereri de pretransfer.

Potrivit Metodologiei în vigoare pentru Titularizare, aceasta reglementează:

  • condiţiile de ocupare a posturilor didactice de predare/catedrelor vacante/rezervate înînvăţământul preuniversitar;
  • organizarea şi desfășurarea etapelor de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar;
  • angajarea personalului didactic de predare în învăţământul preuniversitar, precum şi eliberarea din funcţie a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar.

Calendarul complet al concursului de Titularizare 2020 poate fi văzut aici. 

Conform legii 55/2020, etapele care au loc în acest moment legate de concursul național de angajare în învățământ ar putea fi contrare legii.

Concret, din 18 iunie începe ocuparea prin concurs național a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățământul preuniversitar, potrivit calendarului oficial:

a) verificarea și afișarea, la sediul inspectoratului școlar și pe pagina web a inspectoratului școlar, a listei finale reactualizate cu posturile didactice/catedrele vacante/rezervate pentru concurs;

Termen: 18 iunie 2020

b) înregistrarea dosarelor de înscriere a candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate la inspectoratele școlare; verificarea și avizarea dosarelor de înscriere a candidaților de către comisia județeană/a municipiului București de organizare și desfășurare a concursului;

Perioada: 18-29 iunie 2020

Notă: În perioada 18-29 iunie 2020 pot depune dosare de înscriere și cadrele didactice titulare a căror reducere de activitate se constată până la data de 28 iunie 2020.

c) afișarea pe site-ul inspectoratelor școlare a datelor de înscriere înregistrate în sistemul informatic a candidaților înscriși la concursul național;

Termen: 1 iulie 2020

d) depunerea, la inspectoratele școlare, a adeverințelor de absolvire de către absolvenții promoției 2020/absolvenții 2020 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic și corectarea datelor de înscriere înregistrate în sistemul informatic la solicitarea candidaților;

e) corectarea datelor de înscriere în sistemul informatic, la solicitarea candidaților, dacă este cazul;

f) organizarea și desfășurarea probelor orale eliminatorii la nivelul inspectoratului școlar;

Perioada: 1-9 iulie 2020

2. Candidații care observă erori în datele afișate informează, în scris, prin poștă electronică, inspectoratul școlar în vederea corectării acestora până cel târziu la data de 9 iulie 2020.

3. În mod excepțional, absolvenții promoției 2020 (ai studiilor medii/postliceale/universitare de licență/universitare de masterat/departamentelor pentru pregătirea personalului didactic/departamentelor de specialitate cu profil psihopedagogic) pot să prezinte adeverința de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică și să valideze fișa de înscriere în ziua susținerii probei scrise. Absolvenții promoției 2020 pot participa la proba scrisă în cadrul concursului național numai după prezentarea adeverinței de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică.

g) afișarea, pe site-ul și la avizierele inspectoratelor școlare, a listei candidaților înscriși, a cadrelor didactice angajate cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei înscris(e) la concursul național care solicită repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate și a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice, precum și a rezultatelor la probele orale;

Termen: 10 iulie 2020

Examenul scris pentru Titularizare, o etapă a concursului de angajare în instituțiile publice de învățământ, este programat pentru data de 15 iulie, iar starea de alertă ar putea fi prelungită cu 30 de zile, pe baza legii existente, exact până în jurul datei de 15 iulie.

În consecință, dacă Legea 55/2020 nu va fi modificată, concursul național de angajare în sistemul de învățământ nu va putea avea loc decât după ridicarea stării de alertă.

Edupedu.ro a solicitat ministrului Educației și Ministerului Educației un răspuns legat de acest subiect. Am întrebat cum este afectat concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar? De asemenea, cum este afectat concursul de angajare în învățământ dacă starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile, așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis? Când vom primi răspunsul îl vom publica.

FOTO: profesori OECD


14 comments
  1. Bataie de joc,la adresa prof.!!Am luat prima pe lista 9.56 si nu am post…plus ca ma chinui in acest mizer sistem de 15 ani! Am concurs dat in fiecare an si……!!mizerie si rusine tuturor ministrilor!!
    Clar respectati legea!
    Daca nu sunt posturi pt.ce examen!!

  2. Eeeeee!Haideți să nu mai glumim cu lucruri serioase.Normal că se da examen de titularizare!Nu ar fi nimeni de acord cu astfel de bălării.Noi ăștia fara pile cum ne mai titularizăm?

  3. Eu sunt titular din 1995 fara concurs de titularizare. M-am titularizat pe baza mediei de absolvire, așa era atunci. Acum, in loc sa te concentrezi pe lecțiile de la clasă și alte activități din școală, trebuie să memorezi tot felul de bazaconii care nu-ți ajută mai deloc în practică. M-am uitat și eu pe subiecte să vad ce se dă. Daca ar fi sa dau concurs acum, nu cred că aș lua nota cinci. Oricum le înveți degeaba, în cel mai scurt timp după concurs le uiți. Ministerul Educației își bate joc de cei care vor intre în sistem.

    1. Eu cred ca esti troll. Repartiții guvernamentale nu au mai fost in invatamant de prin 1991-1992. Din 1993, sigur! Înainte să bagi strâmbe, documenteaza-te! Și, ca o concluzie, daca intr-adevar esti profesor, nu ma mir ca n-ai lua 7 la titularizare, iar daca nu esti, nici macar 5.

  4. Se pot da continuități, sunt mulți profesori cu note din anii trecuți. Inițial s-a spus ca se iau în considerare notele din ultimii 5 ani. E f logic. Se pot face angajati pe baza de dosar, cum s-au făcut câțiva ani după Revoluție și acei profesori au rămas bine merci titulari. Fără vreun concurs. În sistemul de sănătate, de când cu Covid, s-au făcut angajări fără concurs. Oricum sunt majoritatea posturilor măsluite. Asa ca ce atâta tevatura? Sa angajeze după grade, vechime, note din anii trecuți de la concursuri. Se pot lua în considerare ultimii 5 sau 7 ani. Care e problema!?

    1. Anca, ai perfecta dreptate. Ar putea susține examen doar debutanții dar ministrul are plăcerea sadica de a stresa anual toți profesorii suplinitori. Pentru minister suntem fraierii care nu merita sa fie luați în seama. Sunt mulți printre noi care au o mulțime de note peste șapte, luate în diverși ani. Cel mai corect ar fi ca toată lumea sa susțină titularizarea odată la zece ani, inclusiv actualii titulari. Doar astfel ar rămâne în sistem doar profesorii buni. Sunt în sistem oameni care nu au avut o inspectie de 25 de ani.

      1. Si noi elevii din clasele a XII si a VIII dam aceste examene nationale, asa ca nu va mai plangeti, cum zic unii profesori “puneti mana si invatati daca vreti o catedra”, eu unu m-am saturat sa fac fizica si sa imi vb. proful de teoriile lui despre extraterestri sau sa invat niste lucruri complet inutile la lb. romana sau etc. care nu o sa ma ajute niciodata in aceasta viata.

        1. Voi, elevii, vă doriți ca noțiunile de la școală să vă ajute în viață.
          Noi, profesorii, nu știm ce vreți voi să faceți în viață.
          Te întreb: Tu la ce anume (concret) ai vrea să te ajute noțiunile de la școală? Just curious

      2. Foarte bine ați punctat! Este o adevarata bătaie de joc la adresa noastra, a suplinitorilor, de fapt a celor care suntem titulari pentru 1 an de zile!
        Trebuie schimbata mentalitatea asta învechită!Nu este corect ca cel care da examen anul acesta si ia nota 5, sa ia postul in fața mea, care am luat 8 anul trecut. Ar fi corect sa ai in vedere nota obținută, nu faptul ca ai dat anul acesta, sau anul trecut examen!!!

  5. Ar trebui sa cereți un punct de vedere ministerului… Așteptăm noutăți… Pentru a preveni aglomerația, ar trebui, ca doar proaspeți absolvenți sa susțină examenul, restul profesorilor sa participe cu notele din anii trecuți, care sa fie pe aceiași lista cu cele de anul acesta.

    1. Sper ca ne veti permite chiar si noua, acei pretendenti care nici proaspeti absolventi nu suntem, nici incadrati in sistem, ci, pur si simplu, candidati care isi doresc un post in Invatamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Op Ed / Copiii trebuie să se întoarcă la școală, dar nu este o opțiune ca lucrurile să rămână neschimbate – comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, şi Henrietta Fore, directoarea UNICEF

Editorial semnat de comisarul pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, şi de Henrietta Fore, directoarea executivă UNICEF „Un copil, un profesor, o carte, un stilou pot schimba lumea.” Aceste cuvinte rostite…
Vezi articolul

GRILE Salariile din învățământ, în 2024, pentru profesori, inspectori și directori, pe fiecare funcție, vechime și grad didactic – proiect / Creștere cu doar 11% pentru profesorii debutanți și 30% pentru directori, 26-28% pentru inspectori, de la 1 ianuarie / Pentru didactic auxiliar creșterea e cu 8%, iar pentru administrativ 250 de lei

UPDATE: Grilele au fost adoptate prin ordonanță de urgență și pot fi consultate aici. Știrea inițială: Guvernul are pe ordinea de zi proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile…
Vezi articolul