„Anul acesta am văzut adoptate măsuri ferme de consolidare a eticii universitare” – spune Iohannis în ultimul discurs ca președinte la inaugurarea anului universitar, după două mandate fără nicio decizie relevantă în cazurile răsunătoare de plagiat și în care instanțele și Legile promovate de el prin Ligia Deca au diluat puternic reglementările de etică

850 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Președintele Klaus Iohannis a salutat măsurile din ultimul an în domeniul eticii în învățământul superior, în cadrul unui discurs rostit, marți, la Universitatea Națională de Muzică din București, cu ocazia deschiderii noului an universitar. Aprecierile lui vin la mai puțin de două săptămâni de când, în urma unor schimbări din ultimii ani, Înalta Curte a anulat ordinul prin care, pe motiv de plagiat, i s-a retras titlul de doctor lui Victor Ponta, fostul lider PSD rival politic al lui Iohannis.
  • Momentul simbolic produs de ICCJ a fost calificat de Universitatea din București drept „o palmă dată mediului academic”. „Justiția dovedește astăzi toleranță pentru hoți, chiar dacă vorbim de făptași de furt intelectual. Când furi munca cuiva se numește tot furt. Nimeni nu poate contesta acest lucru. Este o zi tristă pentru comunitatea universitară din România”, comenta, între altele, Universitatea din București pe seama situației produse în etica universitară de acest eveniment.

Situația a apărut la capătul a doi ani de schimbări legislative prin Legile Deca-Iohannis și de revizuire a legii prin ochii Curții Constituționale, măsuri ce au redus puternic forța instrumentelor de control în domeniul eticii academice, care, pe parcursul deceniului trecut, au permis un număr mare de sancțiuni în cazuri de plagiat. 

Marți, la Universitatea Națională de Muzică, președintele Klaus Iohannis a punctat, între altele: 

  • „Anul acesta am văzut adoptate măsuri ferme de consolidare a eticii universitare, pentru că cei care au ales rigorile cercetării la nivel înalt merită să aparțină unor comunități de care să fie mândri, alături de colegi care le împărtășesc valorile. Sunt încrezător că îmbunătățirea cadrului de norme la nivel academic va aduce universitățile și centrele de cercetare românești pe poziții tot mai bune în clasamentele internaționale”.

Aprecierile vin la 2 ani după ce Curtea Constituțională schimba regulile în domeniul verificării doctoratelor, anulând puterea de decizie exercitată de până atunci de CNATDCU. 

Aceasta, cu ajutorul altor proceduri în instanță, a contribuit la înăbușirea unor cazuri majore de plagiat petrecute tot sub al doilea mandat Iohannis și la conducerea partidului pe care îl susține PNL – vezi cazuri precum cel al fostului premier, actual candidat la președinție Nicolae Ciucă sau cel al fostului ministru Lucian Bode.

  • Iar declarația președintelui vine la un an după ce au intrat în vigoare noile Legi Deca-Iohannis ale educației, ce elimină în mare parte puterea de control independent în cazul plagiatelor și plasează mare parte din responsabilitate în curtea universităților – adică în curtea celor care acordă titlurile de doctor.

Edupedu.ro nota, luni, că unul dintre ultimele comunicate ale Ministerului Educației referitor la mediul universitar, înaintea deschiderii anului 2024-2025, a fost participarea Ministrului Educației la prima ședință a Comisiei Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), fostul Consiliu cu același nume. Acest for, care până în 2022 era unul dintre pilonii acțiunilor de combatere și sancționare a plagiatelor la nivel înalt, are un nou regulament de funcționare  și o nouă componență

Cu doi ani înaintea ședinței de acum a CNATDCU, în prezența Ligiei Deca, a avut loc o altă ședință similară, în care, în loc să caute soluții pentru a ameliora situația și a găsi metode de verificare a doctoratelor plagiate, Deca a presat pentru aplicarea deciziei CCR și scotea efectiv din joc CNATDCU și Ministerul – într-un moment în care în joc era chiar teza de doctorat a fostului ministru Lucian Bode, lider PNL acuzat la rândul lui de plagiat. Atitudinea ministrei, de a evita orice fel de soluție care să susțină verificarea doctoratelor, s-a regăsit și în Legea impusă de ea, care dă principalul cuvânt universităților care conferă titlurile de doctor.

Un alt caz recent care pune în lumină efectele Legii Deca asupra eticii universitare este cel al acuzațiilor de autoplagiat aduse rectorului Academiei SRI, Adrian Ivan. Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a „confirmat”, parțial, aceste acuzații, dar Ivan a scăpat fără sancțiune deoarece, potrivit UBB, noua Lege a educației Deca-Iohannis a eliminat autoplagiatul dintre abaterile de la etica universitară.

Tot de acum universitățile trebuie să aplice noi coduri de etică universitară, care se bazează pe un cod-cadru adoptat în primăvară, ce diluează, conform noii Legi, autoritatea de control în cazul abaterilor în domeniu.

Citește și:
Temele noului an universitar, paralele cu discursul ministrei. În loc de politizare, hărțuiri sexuale, doctorate cu frecvență redusă, pericolul incendiilor în cămine, reguli etice diluate și rezultate slabe pe plan internațional, Ligia Deca le-a vorbit studenților despre performanță, olimpici, capacitatea României pe viitor, francofonie și fenomene meteo

3 comments
  1. Iată ce spunea Klaus Iohannis în campania prezidențială din anul 2014, atunci când a candidat pentru prima dată la președinția României, despre plagiatul lui Victor Ponta: ”Oriunde în lume un politician prins că a plagiat și numai trei rânduri este obligat să se retragă din politică”.
    In cazul acuzatiilor de plagiat în teza de doctorat a generalului Nicolae Ciucă, președintele Klaus Iohannis a fost mult mai rezervat, in afirmatiile sale din anul 2022 : „Dacă vorbim despre chestiuni legate de plagiat, am discutat aceste spețe cu cei care se ocupă de ele, în speță Ministerul Educației, și am primit asigurări că toate procedurile sunt respectate și în continuare legislația pe care se lucrează va fi una modernă și care previne astfel de evenimente. În rest, credeți-mă că nu cunosc detalii despre ce se întâmplă acolo, nu sunt eu chemat să analizez lucrarea de doctorat a unui politician”. In plus, Administrația Prezidențială a dat un comunicat ca până la o decizie finală a instituțiilor abilitate, Președintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect. Evident “o decizie finală a instituțiilor abilitate” pe tema plagiatului lui Ciucă nu are cum să apară, din moment ce Curtea de apel Cluj obligă Ministerul Educaţiei să se abţină de la analiza suspiciunilor de plagiat privind teza sa de doctorat.
    (Vezi: https://romania.europalibera.org/a/iohannis-toleranta-plagiat-bode/32229167.html)
    Românul are un proverb: „O oaie râioasă strică toată turma.” De aceea ea trebuie izolată si tratată. In cazul lui Ciucă râia se numeste plagiat, iar tratamentul este elucidarea cazului de furt intelectual. Până atunci individul trebuie izolat din politică. O chestiune de onoare ar fi ca el însuși să facă un pas spate, la fel ca in tarile civilizate. Cât despre plagiatul lui Ciucă s-ar putea scrie in roman:
    (Vezi : https://www.edupedu.ro/tag/plagiat-nicolae-ciuca/)

  2. Cât timp universitățile vor fi doar secții de partid, nicio speranță legată de etică, de viață democratică, de transparență, de performanță. Ultimii zece ani doar au întărit monopolul partidului unic (al comuniștilor, al traseiștilor, al generalilor, al oportuniștilor) asupra rectoratelor, asupra titlurilor academice, asupra secretelor din teze, asupra bugetelor, asupra finanțărilor externe, asupra funcțiilor didactice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca: Trebuie să punem în prim-plan și necesitatea organizării rețelei școlare în așa fel încât să avem clase cu componență socio-economică mixtă / Studiu OECD: Reducerea analfabetismului funcțional până în 2030 are impact economic pe termen lung de 200% din PIB. Dacă îl eliminăm, e de aproape 300%

Trebuie să punem în prim-plan și necesitatea organizării rețelei școlare în așa fel încât să avem clase cu componență socio-economică mixtă, a declarat consilierul prezidențial pentru Educație și Cercetare Ligia…
Vezi articolul

Guvernul urmează să aprobe concursurile pentru posturile vacante de medici și asistenți din școli și ordonanțe ce prevăd achiziții de tablete și zile libere pentru părinți, când elevii învață online – Agerpres

Executivul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, act…
Vezi articolul

Aproape jumătate dintre studenții care au început facultatea în 2015 au abandonat studiile. Dintre aceștia, 44% au renunțat după primul an / Domeniul de studiu, nota de la bacalaureat, caracteristicile studenților, printre factorii care influențează abandonul universitar

În România nu a fost calculat niciodată abandonul studiilor superioare, indiferent de ciclul de studiu: licență, master sau doctorat. Fenomenul a fost măsurat pentru prima dată în cadrul studiului Abandonul…
Vezi articolul

Calendarul examenului de calificare pentru absolvenții școlilor postliceale de poliție, jandarmi și pompieri, modificat de Ministerul Educației: Înscrierea se face pe 9 și 10 noiembrie. Proba scrisă are loc pe 16 noiembrie

Calendarul examenului de certificare pentru absolvenții din școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri a fost modificat de Ministerul Educației cu două săptămâni înainte să înceapă înscrierea candidaților. Este vorba…
Vezi articolul

Ministrul Cîmpeanu, despre învățătorul acuzat că-și terorizează elevii de clasa a II-a, consilier județean PNL: Îmi exprim convingerea că verificările inspectoratului vor fi fără implicarea factorului politic, iar măsurile vor sancționa un comportament nu doar prezumat, ci probat

Ministrul Educației anunță că Inspectoratul Școlar Județean Iași va dispune vineri, 19 martie, toate măsurile corespunzătoare în cazul învățătorului pensionar Constantin Șerban, membru în Consiliul Județean din partea PNL, acuzat…
Vezi articolul