Anul universitar din Afganistan începe cu schimbări impuse de talibani: fetele și băieții vor fi separați printr-o draperie, în sălile de curs, profesorii femeilor pot fi doar persoane de același sex sau „bătrâni”

1.136 de vizualizări
Ibn-e-Sina University din Kabul / Foto: Facebook.com – Ibn-e-Sina University
Unele universități din cele mai mari orașe din Afganistan şi-au reluat cursurile, pentru prima dată de când talibanii au preluat puterea. Ocazie cu care, în sălile de curs, au apărut corturi care le împart în două, separându-i pe studenţi de studente. Cu toate acestea, prezența la universități a fost foarte scăzută, studenții și profesorii luptându-se cu noile restricții impuse de talibani, scrie Rainews, preluată de Rador.

Noul regim le permite femeilor să participe la cursuri, însă impune restricții drastice în ce privește îmbrăcămintea și libertatea de mișcare. Draperiile din sălile de clasă nu numai că le separă de colegii lor bărbați, însă fetele pot participa la cursuri doar dacă poartă abaya – o tunică lungă – și niqab, un voal care acoperă cea mai mare parte a feței.

  • “Studenții noștri nu acceptă aceste restricţii și va trebui să închidem universitatea”, spune Noor Ali Rahmani, directorul Universității Gharjistan din Kabul, dintr-un campus aproape gol. “Studentele noastre poartă hijabul, nu niqabul”, a adăugat el, referindu-se la vălul care lasă fața descoperită, relatează Rainews.it.

Duminică, autoritatea educațională a talibanilor a emis un document lung care descrie măsurile de participare la cursuri. De-acum înainte, în colegiile și universitățile private, care s-au înmulțit de la sfârșitul primului regim taliban, profesorii femeilor pot fi doar persoane de același sex sau „bătrâni”, iar accesul fetelor în incinta universității se va face printr-o intrare rezervată.

De asemenea, studentele trebuie să termine orele cu cinci minute mai devreme decât colegii lor de sex masculin, pentru a evita orice formă de socializare.

Până în prezent, talibanii nu au vorbit ce se va întâmpla cu şi în universitățile publice. Jalil Tadjlil, purtător de cuvânt al Universității Ibn-e Sina din Kabul, a declarat că au fost create deja intrări separate pentru fete şi băieţi. “Nu am avut autoritatea de a accepta sau respinge deciziile care au fost impuse”, a declarat el pentru AFP, lamentându-se de lipsa studenților.

Traducere Rador: Cătălina Păunel / Sursa: Rainews.it


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele Asociației Școlilor Particulare, singurul prezent la dezbatere care nu a propus modificarea proiectului de hotărâre a organizării și funcționării ARACIP, prin care organizația sa primește un loc cu drept de vot în Consiliu / Christian Comșa: Problema mare nu este componența ARACIP, problema mare este ce evaluează și ce face în momentul în care merge în instituțiile de învățământ

„Experții ARACIP care realizează evaluările externe în prezent, au fost selectați acum peste 10 ani de zile. (…) Există obligația legală ca o dată la cinci ani să se realizeze…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, despre jurnaliștii care susțin testarea obligatorie a elevilor: Calific imbecile ideile prin care se propune limitarea accesului la educație / Eu o să merg până la capăt pe prevenție și încredere în responsabilitatea părinților

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus luni seara, la Antena 3, despre jurnaliștii care susțin testarea obligatorie a elevilor că sunt „imbecile ideile prin care se propune limitarea accesului la…
Vezi articolul

Colegiul Goethe din București rămâne din nou fără conducere. Cristinei Popa i-a fost retrasă numirea ca director, pentru că Forumul Democrat al Germanilor nu i-a dat acordul – decizie a Inspectoratului Școlar București

Colegiul German Goethe din București rămâne din nou fără director, după ce Cristinei Popa i-a fost retrasă numirea în ședința de astăzi a Inspectoratului Școlar București. Reprezentanți ai Inspectoratului au…
Vezi articolul