Anul universitar din Afganistan începe cu schimbări impuse de talibani: fetele și băieții vor fi separați printr-o draperie, în sălile de curs, profesorii femeilor pot fi doar persoane de același sex sau „bătrâni”

1.114 vizualizări
Ibn-e-Sina University din Kabul / Foto: Facebook.com – Ibn-e-Sina University
Unele universități din cele mai mari orașe din Afganistan şi-au reluat cursurile, pentru prima dată de când talibanii au preluat puterea. Ocazie cu care, în sălile de curs, au apărut corturi care le împart în două, separându-i pe studenţi de studente. Cu toate acestea, prezența la universități a fost foarte scăzută, studenții și profesorii luptându-se cu noile restricții impuse de talibani, scrie Rainews, preluată de Rador.

Noul regim le permite femeilor să participe la cursuri, însă impune restricții drastice în ce privește îmbrăcămintea și libertatea de mișcare. Draperiile din sălile de clasă nu numai că le separă de colegii lor bărbați, însă fetele pot participa la cursuri doar dacă poartă abaya – o tunică lungă – și niqab, un voal care acoperă cea mai mare parte a feței.

  • “Studenții noștri nu acceptă aceste restricţii și va trebui să închidem universitatea”, spune Noor Ali Rahmani, directorul Universității Gharjistan din Kabul, dintr-un campus aproape gol. “Studentele noastre poartă hijabul, nu niqabul”, a adăugat el, referindu-se la vălul care lasă fața descoperită, relatează Rainews.it.

Duminică, autoritatea educațională a talibanilor a emis un document lung care descrie măsurile de participare la cursuri. De-acum înainte, în colegiile și universitățile private, care s-au înmulțit de la sfârșitul primului regim taliban, profesorii femeilor pot fi doar persoane de același sex sau „bătrâni”, iar accesul fetelor în incinta universității se va face printr-o intrare rezervată.

De asemenea, studentele trebuie să termine orele cu cinci minute mai devreme decât colegii lor de sex masculin, pentru a evita orice formă de socializare.

Până în prezent, talibanii nu au vorbit ce se va întâmpla cu şi în universitățile publice. Jalil Tadjlil, purtător de cuvânt al Universității Ibn-e Sina din Kabul, a declarat că au fost create deja intrări separate pentru fete şi băieţi. “Nu am avut autoritatea de a accepta sau respinge deciziile care au fost impuse”, a declarat el pentru AFP, lamentându-se de lipsa studenților.

Traducere Rador: Cătălina Păunel / Sursa: Rainews.it


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Principalele direcții europene stabilite și pentru educație în următorul deceniu – digitalizarea, mediul, redresarea post-pandemie și promovarea valorilor comune – pilonii măsurilor legislative dorite de instituțiile UE în 2022

Digitalizarea, agenda de mediu și valorile europene, principalele domenii pe care autoritățile comunitare le au în vedere inclusiv pentru dezvoltarea educației în acest deceniu, sunt prioritățile legislative ale Uniunii Europene…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă către Parlament, Guvern și Președinte, semnată de peste 70 de ONG-uri, care solicită: „Respectarea dreptului la viață și sănătate al copiilor, prin inițierea și implementarea unor măsuri urgente”

Peste 70 de organizații din domeniile social, educație, sănătate, ocupare, locuire solicită printr-o scrisoare deschisă Guvernului României, Parlamentului României și Administrației Prezidențiale să fie consultate în mod real în procesul…
Vezi articolul

BAC 2020 – Ministerul Educației face damage control, după ce a scos obligativitatea corectării încrucișate din Ordinul cu regulile de Bacalaureat: evaluarea încrucișată între județe a lucrărilor nu este exclusă

Ministerul Educației condus interimar de Daniel Breaz acuză că în spațiul public au apărut “dezinformări” cu privire la evaluarea lucrărilor de la Bacalaureat 2020, după ce ministrul a scos cu…
Vezi articolul