Apel comun al elevilor români și maghiari, al părinților, studenților, al două sindicate și al Salvați Copiii, pentru susținerea BAC-ului și Evaluării: Solicită ferm Guvernului ca examenele naționale să fie organizate

9.843 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Asociațiile elevilor români și maghiari, ale părinților, studenților, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ și Federația Sindicală Alma Mater, alături de Salvați Copiii și-au unit mesajele într-un apel fără precedent: “Solicită ferm, Guvernului României, ca examenele naționale să fie organizate în condiții de maximă siguranță”. “Mediile obținute pe parcursul anilor nu pot substitui examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională”, avertizează reprezentanții profesorilor, părinților și elevilor, care cer ca examenele să nu fie anulate.
  • Reacția puternică a celor 10 asociații și sindicate vine după ce, în urmă cu o seară, postul de televiziune Antena 3 a difuzat pe larg opinii ale unor elevi din țară care susțineau anularea examenului de Bacalaureat. În cadrul emisiunii au fost prezentate și păreri în favoarea desfășurării examenelor naționale la termen, dar accentul a fost pe mesajele în favoarea anulării

Anularea acestor examene și, implicit, echivalarea lor, nu reprezintă o soluție“, spun asociațiile semnatare, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Nu putem gira crearea unor asemenea precedente periculoase, care să alimenteze neînvățarea și presiunea publică, în vederea suspendării sau amânării examenelor”, avertizează acestea.

“Anularea examenului de Bacalaureat este o măsură fără precedent, care ar presupune acordarea diplomelor de Bacalaureat pentru toți elevii, absolvenți ai ciclului liceal, care au media generală din anii de studiu mai mare decât 6”, spun asociațiile.

De remarcat că singurul sindicat din educație care lipsește dintre semnatari este FSLI, condus de Simion Hăncescu.

Apelul comun al celor 10 asociații, pentru susținerea Bacalaureatului și Evaluării Naționale:

“Consiliul Național al Elevilor
Asociația Elevilor din Constanța
Asociația Vâlceană a Elevilor
Asociația Elevilor din Maramureș
Uniunea Liceenilor Maghiari din România (MAKOSZ)
Organizația Salvați Copiii România
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“
Federația Națională Sindicală ALMA MATER

COMUNICAT COMUN

Ref: Susținerea examenelor naționale este o necesitate pentru asigurarea viitorului elevilor din România!

Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Maramureș, Uniunea Liceenilor Maghiari din România (MAKOSZ), Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ și Federația Națională Sindicală ALMA MATER trag un semnal de alarmă cu privire la dezinformarea apărută pe rețele de socializare și în mass-media, în ceea ce privește Evaluarea Națională și Bacalaureatul și solicită ferm, Guvernului României, ca examenele naționale să fie organizate în condiții de maximă siguranță.

Reprezentanții legitimi ai elevilor, studenților, părinților și ai cadrelor didactice consideră că anularea acestor examene și, implicit, echivalarea lor, nu reprezintă o soluție care să vină cu adevărat în sprijinul beneficiarilor primari ai educației.

Într-un sistem de învățământ preuniversitar, în care procesul de evaluare nu este unul unitar, existând o serie de discrepanțe, nu doar între unitățile de învățământ, ci chiar între clasele din cadrul aceleași școli, mediile obținute pe parcursul anilor nu pot substitui examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională. Tragem un semnal de alarmă cu privire la faptul că, o serie de cadre didactice din învățământul preuniversitar continuă să folosească notarea drept un mijloc de coerciție.

Anularea examenului de Bacalaureat este o măsură fără precedent, care ar presupune acordarea diplomelor de Bacalaureat pentru toți elevii, absolvenți ai ciclului liceal, care au media generală din anii de studiu mai mare decât 6. Așadar, având în vedere argumentele menționate mai sus, în momentul de față nu există posibilitatea ierarhizării elevilor în baza acestor medii.

De asemenea, această măsură ar fi discriminatorie față de toți deținătorii unei diplome de Bacalaureat care au susținut acest examen în perioada 2011-2019, inclusiv.

Un alt argument care susține importanța organizării examenului de Bacalaureat este faptul că, există riscul major de a fi întreruptă măsura protecției speciale pentru copiii abandonați, întrucât diploma de Bacalaureat reprezintă o condiție pentru această măsură, așa cum relevă articolul 55, alineatul 2 din Legea 272/2004.

În spiritul echității și al garantării principiului egalității de șanse, se impune organizarea examenului de Bacalaureat, pentru a proteja și elevii care au optat pentru studiul în străinătate, diploma de Bacalaureat reprezentând o condiție esențială în acest proces de admitere. În plus, la nivel național, media la examenul de Bacalaureat a devenit criteriu de admitere pentru un număr semnificativ de facultăți și de universități.

Ne arătăm, pe această cale, dezamăgirea cu privire la dezinformarea realizată pe acest subiect și solicităm factorilor politici, cu fermitate, ca viitorul elevilor să nu mai fie subiectul acestor dezbateri neconcludente, deseori incorecte.

Menționăm faptul că datele de susținere a probelor scrise nu au fost modificate, ba chiar sunt cunoscute la nivel general de la începutul anului școlar în curs, reprezentând, de altfel, singura certitudine în acest sens. Mai mult decât atât, programele de examen au fost modificate, astfel încât, elevii vor fi evaluați doar pe baza materiei parcurse în semestrul I din clasa a XII-a şi a semestrului I din clasa a VIII-a, acest demers fiind o reușită a reprezentanților elevilor.

În cazul echivalării celor două examene, procesul de admitere la liceu sau în învățământul superior va fi unul dezechilibrat, urmând ca ocuparea locurilor să nu fie una cinstită, care să se bazeze în mod real pe capacitățile elevului.

În momentul de față, se impune organizarea unei evaluări standardizate, care să certifice competențele elevilor la finalul unui ciclu de studii și accederea într-un ciclu superior.

În calitate de reprezentanți legitimi a unor grupuri sociale de dimensiuni considerabile, susținem necesitatea unei dezbateri, care să pornească de la principiile educației incluzive de calitate, motiv pentru care ne exprimăm următoarele opinii:

  1. Educația nu se suspendă. De aceea, considerăm necesară continuarea procesului de învățare și susținerea examenelor în condiții de maximă siguranță;
  2. Statul român nu poate priva elevii de un an din viața lor, efect direct al măsurii de amânare a examenelor, amânarea putând fi o măsură luată doar din rațiuni epidemiologice, cu concursul specialiștilor epidemiologi);
  3. Nu putem gira crearea unor asemenea precedente periculoase, care să alimenteze neînvățarea și presiunea publică, în vederea suspendării sau amânării examenelor”.
Citește și:

 


20 comments
  1. Anularea bacului și calculul mediilor din cei patru ani sau a mediilor la disciplinele de bac să se facă numai la absolvenții din anul acesta. Nu se poate sa se aplice la toată lumea. Anul acesta a fost un an compromis, cum nu s-a pomenit de sute de ani. Deci asta trebuie susținut, la nivel de ministru al educației.
    Ganditi-va ca nu au masti, nu au solutii dezinfectante si altele, in concluzie nu au nimic. Conditiile din scoli sunt cele pe care le stiti cu totii, nu cele prezentate la tv din scoli private sau scoli de elita.
    Sunt tari cu state vechi in a da examenele de bacalaureat si totusi lau anulat la noi de ce nu se poate? De frica unora ca nu au invatat si nu mai pot intra la facultate pe baza dosarului? SANATATEA COPIILOR SI A PROFESORILOR TREBUIE SA PRIMEZE. Fiecare facultate sa organizeze examen de admitere,sau le este frica ca nu vor avea studenti cu admitere cu examen? Atunci de ce vor bacalaureat. Acea diploma nu il face mai destept pe elev. Oricum ne dam cu parerea degeaba, nu suntem luati in seama de nimeni. Bafta multa copii de sacrificiu si sanatate.

  2. Mi se pare o aberatie sa se sustina examenul.Bai oameni buni, voi sunteti de acord sa aveti măștile pe fata in continuu timp de cateva ore intr-o sala inchisa si sufocanta?Bai, va intreb un lucru.Sunteti oameni?Traiti?Atunci de ce sustineti o asemenea tampenie.Daca ai invatat se cunoaste, timp de 4 ani nu ai cum sa primesti numai note din burta de la fiecare profesor.Plus ca cei destepti au oricum medii mari, nu inteleg de ce s-ar plange atat de multi de anularea examenelor.Eu sustin anularea acestora, mi se pare cea mai corecta decizie care poate fi luata in aceasta situatie.

  3. Sa fim seriosi, daca s-ar anula examenele si s-ar vedea cu sacii in caruta, toti absolventii ar rupe cluburile si ar aglomera terasele si plajele spunand, ce țeapa am dat. Nu vreti sa dati bacul, stati acasa.

  4. La liceul …din capitala, pregatire la limba si literatura romana si geografie nu s-a facut deloc. Fiul meu a incercat singur sau cu mine sa isi insuseasca materia predata, pe fuga, in semestru 1. Nu sunt profesoara, asa ca ajutorul meu nu poate fi luat in calcul, atunci cand ne referim la un examen atat de important precum bacul. As fi vrut sa beneficieze si el de pregatire, asa cum ar fi fost firesc dealtfel. Nu inteleg de ce dna Anisie persista cu incapatanare in sustinerea acestui examen , cand stie foarte bine ca pregatire pentru acesta nu a existat. Sa nu-mi vorbeasca de Telescoala, aceea emisiune, cel putin la literatura, abordeaza rezolvari pentru elevii de la uman. Incerc sa-i explic fiului meu ce se vorbeste acolo. Rezolvarea subiectului 1 si 2, a ultimului test, prezentat de profesorul de romana de la liceul Grigore Moisil, m-a pus rau pe ganduri. Analiza psihologica pentru a demonstra ca emotiile din copilarie au efect asupra vietii de adult. In concluzie, am inteles ca unii profesori de la Telescoala ,au venit doar pentru a se auzi pe ei vorbind, exersandu-si oratoria; cam acelasi lucru ca si la scoala” pe viu” , doar palaria Mariei a fost schimbata pentru camera de filmat. Trist, foarte trist ce se intampla cu educatia copiilor nostri in aceasta tara cu profesori nededicati, interesati doar de beneficiile materiale. Trist, foarte trist ca educatia elevilor, a copiiilor nostri e subiect de experiment de atata amar de ani. Si cu totii televiziuni, posturi de radio, asociatii fel de fel doriti performanta! Gasiti mai intai profesori dedicati, dascali ca odinioara, care sa fie in stare sa-si puna in aplicare un plan bun, viabil de invatare, nu unul bazat pe toceala.

  5. De ce este necesar ca niște ambiții stupide sa primeze in fața sănătății? De ce mi-ar pasa mie, in contextul actual sau in oricare altul, de ce face X, de ce medie are Y?
    De când justifica bacalaureatul atât de multe? De când sa inveti 15 opere pe de rost, ca a doua zi sa le uiți, este un mod de testare relevant?

  6. Pai anularea bacului și calculul mediilor din cei patru ani sau a mediilor la disciplinele de bac să se facă numai la absolvenții din anul acesta. Nu se poate sa se aplice la toată lumea. Anul acesta a fost un an compromis, cum nu s-a pomenit de sute de ani. Deci asta trebuie susținut, la nivel de ministru al educației.

  7. Dl Hăncescu a inserat numai o parte din problemele reale ale riscului la care acest ,,ministru al invatamantului,, doreste sa-i expuna pe copiii nostri.(ce se intampla cu transportulin comun la si dela scoala? ce se intampla cu copiii care locuiesc in apartament cu persoane de peste 65 ani -copii care au fost tinuti, timp de 3 luni, in casa pt. a nu-si imbolnavi bunicii? s-au luat in calcul, in privinta spatiului si conumabilele pt. igiena aferente. elevilor din anii anteriori care mai au dreptul cf. legii sa-si dea examenul la materiile la care nu au promovat?etc.
    Dna. ministru, cred ca va pasa mai mult de viitorii studenti care au platit taxe de inscriere la facultati in strainatate , decat de viata copiilor nostri care nu au aceleasi surse financiare.Pacat!Mare PACAT!

    1. Daca considerati pericolul atat de mare nu e obligatoriu sa trimiteti copilul la Bacalaureat dar nici sa il inscrieti apoi la facultate.

  8. Capra vecinului. Eu chiar nu inteleg, daca sunt elevi eminenti, inseamna ca vor avea medii foarte mari la echivalarea BAC-ului, nu? Poate mai mari ca la examen. Ii deranjeaza atunci ce? Ca vor avea si altii note mari? Pai de ce au fost complici atunci cand acei elevi slabi luau note nemeritate? De ce ii ajutau sa copieze si nu-si aparau integritatea notei? Si oricum, cei care vor avea note pe nedrept, cum vor putea folosi acele note? Nu e ca si cum odata cu nota le vin si cunostiintele in cap, si raman acolo pe viata… Dimpotriva. Chiar daca dau la facultate sa zice, o facultate serioasa poate scapa de acei studenti din primul semestru. Si daca nu e facultate serioasa, foarte bine, nu o mai acreditati, faceti ca diplomele de la acea facultate sa nu valoreze nimic. Chiar nu puteti gasi o solutie care sa nu implice riscul sanitar, ca deh suntem in pandemie, si inca imi dau fiori camioanele pline cu morti din Spania si Italia si groapa comuna din New York. Dragi semnatari ai apelului, voi credeti ca cei peste 340 000 morti la nivel mondial exista?

  9. Eu propun sa nu se mai dea nici examenul pentru permis de conducator auto, ca ne temem sa sustinem examenul, sa ne dea permisul fara examen.
    Si la fel toate permisele pentru practicarea unei meserii, de port arma, de macaragiu, de sudor,… toate sa se dea fara examen.
    In plus, sa se dea o lege ca medicii chirurgi, sa nu mai poarte masca in timpul operatiei, ca nu au oxigen si nu se pot concentra.
    Si nici motociclistii, pilotii de orice fel, de raliu, de concurs, sa nu mai poarte masca , pt ca nu se pot concentra. Nici sudorii sa nu mai poatte masca, nici ei nu se pot concentra cu masca. La fel politistii, functionarii de la banca, vanzatorii, toti sa nu poarte masca fiindca nu au oxigen si nu se pot concentra

    1. Nu crezi ca esti putin cam exagerat, draga Edy? Nu stiu daca esti elev sau ai fost, dar clar nu stii cum este sa te afli in clasa a XII-a la momentul actual. Chiar la mine in liceu au existat la inceputul pandemiei 1 sau 2 cazuri de elevi infectati asimptomatic.Nu mi-am vazut profesorii sau colegii de foarte mult timp. Nu am avut parte de o pregatire pentru bacalaureat normala. Timp de 2 luni am stat acasa, fara sa ies, invatand, dar optez pentru anualarea examenelor pentru clasele a VIII-a si a XII-a care au avut un an foarte greu. Multi tari au apelat la aceasta metoda de echivalare. Inclusiv sora noastra, Republica
      Moldova, a decis saptamana trecuta anularea acestor examene pentru a diminua riscul de infectare. Totusi, nu sunt de acord ca echivalarea sa se aplice si la celelate generatii, pentru ca ele au trecut prin aceasta etapa conform standardelor. Generatia noastra a fost un caz aparte. Apelam la intelegerea tuturor.

  10. In functie de vant se publica si apelurile.Vantul e bun…propulseaza o corabie spre exemplu.Exista si vanturi care fac rau…furtuna, uraganul, care strica o corabie…Corabia se va lasa purta ta de vantul care este bun pentru ea…

  11. Acesti petitionari folosesc termenul de ORGANIZARE DE MAXIMA SIGURANTA ceea ce practic ,desi este o conditie necesara ,nu este indeplinita
    Deci cererea lor este neavenita

  12. Deci voi spuneți ca profesori nu sunt unitari nici măcar în aceiași școală???, ca exista discrepante??? , mai mult decât rusinos!!!
    Cred ca exista o singura soluție, ONLINE, iar de anul viitor trebuie reconsiderate toate cadrele didactice și reevaluate.

    1. Va invit la concurs anul viitor. Hai sa reconsideram toti profesorii, sa ii dam afara, ca sunt călăii națiunii. Cine va veni în locul lor? Într-un sistem disprețuit și prost platit?

  13. Nu-mi vine sa cred ca puneti numai ce va convine, majoritatea nu vor sa dea bacu fie ca e pentru siguranta lor sau pt faptul ca nu au avut cum sa se pregateasca si ca au trebuit sa puna pauza pregatirilor
    Nu toti au profesori buni la clasa care sa ii ajute in carantina
    Si va asigur ca nu o sa se tina cont de masurile impuse

    1. Aici ai mare dreptate, sunt sigur ca banchetul va începe în momentul în care elevi vor ieși pe poarta liceelor.

    2. corect, fac parte dintr-un liceu chiar bun din punct de vedere al rezultatelor si al profesorilor, dar in aceasta perioada nu am mai avut ocazia de a avansa chiar deloc cu profesorii… si avand in vedere ca nu se mai dau nici admiteri pentru multe facultati mari, ma tem ca dificultatea bacalaureatului va creste, iar noi, cei care nu au avut profesori cu care sa faca o recapitulare cum trebuie sau care sa ne ajute cu nelamuriri, ne vom prezenta la bacalaureat cu un gol destul de mare, gol pe care am incercat, cum am putut, sa il umplem invatand de pe youtube sau internet…

  14. Eu nu înțeleg totuși cum de vorbesc aceste asociații în numele tuturor, având în vedere că sunt mii de elevi care cer anularea examenelor. Această decizie ar trebui discutată cu elevii în cauză și nu să vorbească alții în locul nostru…

  15. Poate publicam cu aceeasi intensitate si celalalt apel al multor elevi de a se anula examenele nationale. Ce ziceti EduPedu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2022 Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice, Limba engleză, de la profesoara Ancuța Gheorghe, Colegiul “Ion Kalinderu” din Bușteni: La proba de exprimare orală, modul de prezentare în fața comisiei contribuie la crearea unei imagini a elevului fie bine pregătit, fie lipsit de încredere

Probele de competențe digitale și lingvistice s-au reluat pentru candidații la Bacalaureat 2022, în acest an școlar, după doi ani în care nu s-au susținut și s-au echivalat după anumite…
Vezi articolul

Pot fi susținute online Evaluarea națională și BAC 2020? Dragoș Iliescu, expert în testare și colaborator OECD la parte din evaluările standardizate: Este utopie când te uiți la resursele pe care le ai la dispoziție

“Nu cred că Ministerul Educației are capacitatea de a aplica sistemul online. Dacă îți intră între 700 și un milion de oameni în sistem, fără să o infrastructură pregătită temeinic,…
Vezi articolul

DOCUMENT În timpul simulărilor de examene naționale școlile pot decide trecerea celorlalți elevi, care nu sunt în clase terminale, la școala online, indiferent de scenariu

În timpul simulărilor de examenele naționale, care încep pe 22 martie, școlile pot decide trecerea celorlalți elevi, care nu sunt în clase terminale, la școala online, potrivit ordinului ministrului Educației…
Vezi articolul