Aproape 1.000 de locuri în plus la master, în universitățile românești, după actualizarea programelor de profil – Hotărâre de guvern / Număr mare de programe încadrate la master profesional

1.784 de vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Numărul locurilor la master în universitățile românești crește cu 970, după evaluările făcute în ultimele luni de agenția responsabilă cu asigurarea calității în învățământul superior, potrivit actualizării situației domeniilor și programelor de studii de master, printr-o hotărâre adoptată de guvern în ședința de săptămâna aceasta. Creșterea vine după o diminuare a capacității de școlarizare, la master, decisă în primăvară. 

Potrivit Notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern,  actualizarea programelor include, totodată, încadrarea unui număr considerabil mai mare de programe de studii la categoria master profesional, comparativ cu cele incluse la master de cercetare. Astfel, actualizarea prevede:

  • Încadrarea în categoria master de cercetare a unui număr de 49 programe de master din cadrul a 30 domenii de studii universitare de master ( 48 din cadrul a 29 domenii din structura a 12 universități de stat și unu din cadrul unui domeniu din structura unei universități particulare acreditate).
  • Încadrarea în categoria master profesional a unui număr de 327 programe de master din cadrul a 150 domenii de studii universitare de master (301 din cadrul a 124 domenii de studii din structura a 25 universități de stat și 26 din cadrul a 26 domenii de studii din structura a 10 universități particulare acreditate)

În ceea ce privește evoluția capacității de școlarizare a domeniilor evaluate, hotărârea precizează că aceasta crește, pentru aceste domenii, de la 1.480 la 2.450. Și aceasta, după ce, în primăvară, pentru domeniile evaluate până atunci capacitatea de școlarizare scăzuse cu 1.450 de locuri, de la 11.365 la 9.915.

E anunțată, totodată, intrarea în lichidare a 9 programe de studii din cadrul a 8 domenii de studii, din structura a 5 universități de stat.

Alte schimbări prevăzute în HG-ul ce actualizează situația programelor de master și a cifrei de școlarizare, pentru anul universitar 2024-2025:

  • Evaluarea ARACIS a unui număr de 133 domenii de studii universitare de master (111 din cadrul a 19 universități de stat și 22 din cadrul a 7 universități particulare acreditate) cu 335 programe (313 din cadrul a 19 universități de stat și 22 din cadrul a 7 universități particulare acreditate).
  • Acreditarea a 7 domenii noi, în cadrul a 7 universități de stat și unu în cadrul unei universități particulare acreditată.
  • Intrarea în lichidare a două programe de studii din cadrul a două domenii de studii din structura a două universități de stat;
  • Schimbarea denumirii a 5 programe de studii universitare de master
  • Încadrarea unui număr de 31 programe de studii universitare de master în 26 domenii acreditate (27 în cadrul a 22 domenii din structura a 12 universități de stat și 4 în cadrul a 4 domenii din structura a 4 universități particulare acreditate), în baza Hotărârii Senatului universităților respective

Anexa actualizată a domeniilor și programelor de studii de master, cu numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în anul universitar 2024—2025, în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat:

Citește și:
Două noi specializări, „Pedagogia învățământului primar” și „Educația timpurie” – introduse în Nomenclatorul domeniilor și programelor de studii universitare pentru 2024-2025 / 15 programe de licență, la 8 universități, vor intra în lichidare / Schimbările la nivel de master în anul universitar următor
OFICIAL Numărul de locuri la studii universitare pentru anul 2023-2024 a fost actualizat. Peste 600 de locuri noi la masterat în 9 universități de stat și private

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, din clasele finale profesionale și postliceale se pot întoarce în efectiv complet, fizic, la școală, după vacanța de Paște, indiferent de scenariul în care este localitatea. La fel și elevii cu cerințe educaționale speciale

Elevii din clasele terminale din învățământul gimnazial și liceal, a VIII-a și a XII-a/a XIII-a, profesional și postliceal se pot întoarce în efectiv complet, fizic, la școală, din 10 mai,…
Vezi articolul

Ministerul Educației solicită peste 9 miliarde de lei la rectificarea bugetară, adică o creștere cu 28% față de bugetul primit la începutul anului. Jumătate din bani sunt pentru salariile profesorilor și pentru bursele elevilor – surse

Ministerul Educației a solicitat peste 9,1 miliarde de lei la rectificarea bugetară, conform surselor Edupedu.ro. Față de cele 32,5 miliarde de lei primite la începutul anului de către Ministerul Educației…
Vezi articolul

Repartiția candidaților la Rezidențiat 2023 s-a încheiat / 197 de locuri și posturi au rămas neocupate la Medicină, cele mai multe sunt pe specialitățile de chirurgie generală și medicină de familie

Repartiția candidaților care au obținut punctaj de promovare la Rezidențiat – sesiunea 19 noiembrie 2023 s-a finalizat. Situația locurilor și a posturilor neocupate la finalul repartiției pentru Domeniul Medicină a…
Vezi articolul

Alina Sava, expert în Educație al Băncii Mondiale: Aș spune unui ministru al Finanțelor că, fără o investiție în educație, nu vom putea fi o societate competitivă. Este foarte greu să construiești rezultate bune în educație acolo unde nici părinții nu sunt literați, nici resurse nu sunt în școală

Alina Sava, expert în Educație al Băncii Mondiale, a vorbit despre rezultatele obținute de elevii români la testarea internațională PISA: ”Ca să ieșim bine pe medie, trebuie să-i ajutăm pe…
Vezi articolul