Asociația Speologică Exploratorii lansează proiectul “RuralKarst”, care vizează elevii și profesorii de geografie și de biologie, pentru a-i implica în activități pentru protejarea mediului carstic

226 de vizualizări
Foto: Asociatia Speologica Exploratorii
Foto: Asociația Speologică “Exploratorii”
Asociația Speologică Exploratorii din orașul Reșița derulează un proiect la nivel național intitulat RuralKarst, care vizează să implice 6.040 de cetățeni din 27 de județe, în marea lor majoritate elevi din școli și profesorii lor de geografie și de biologie. Cei implicați în proiect vor afla informații cu privire la importanța protejării carstului, “vom face ieșiri în natură, conferință, tabără, toate având ca teme centrale protejarea mediului natural, educația științifică și implicarea civică”, spun organizatorii, pentru Edupedu.ro.

Zonele carstice si peșterile reprezintă cel mai vulnerabil mediu natural existent, iar acesta se regăsește în comunitățile vulnerabile din mediul rural unde nici populația tânără și nici funcționarii publici nu dețin noțiuni elementare pentru a le proteja. Acestea sunt situate în 27 de județe din România: Caraș-Severin, Bihor, Hunedoara, Alba, Argeș, Gorj, Harghita, Arad, Cluj, Sălaj, Vâlcea, Constanța, Maramureș, Mehedinți, Timiș, Brașov, Bistrița-Năsăud, Dâmbovița, Tulcea, Buzău, Mureș, Prahova, Suceava, Vrancea, Neamț, Covasna și Iași.

“Este pentru prima dată când are loc un proiect atât de amplu pe această temă, iar școlile implicate se găsesc aproape exclusiv în zone defavorizate. Anul 2021 este și anul Internațional al Peșterilor și al Carstului, eveniment marcat și sărbătorit prin acțiunile pe care le întreprindem”, precizează inițiatorii.

RuralKarst este un proiect implementat la nivel național în perioada 11.10.2021 – 10.04.2023, având ca obiectiv implicarea a 6.040 de cetățeni din 27 de județe în protecția mediului carstic, în 18 luni. Marea provocare este formarea viitoarei generații de tineri capabili să protejeze atât mediul carstic, cât și comunitățile din care fac parte. Astfel, vom crea un model de implicare civică ce poate fi replicat în viitor în educația formală, invitând elevii să participe activ la dezvoltarea comunității lor, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.

  • Proiectul este derulat de Asociația Speologică Exploratorii și beneficiază de o finanțare în valoare de 47.299,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

“Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 6.000 de persoane, dintre care 5.400 vor fi elevi, 100 vor fi funcționari ai administrației publice și 500 vor fi speologi voluntari. Aceștia din urmă, în calitate de „speologi în devenire” vor fi implicați în activitățile organizațiilor speologice sau de protecție a mediului din întreaga țară. Ne așteptăm ca o parte din tineri să se alăture organizației noastre”, susțin organizatorii.

Școlile vizate de proiect vor beneficia de materialul didactic elaborat de Asociația Speologică Exploratorii. Toți beneficiarii proiectului vor avea acces la “Manualul tânărului speolog”, la planșele școlare “Mediul carstic” și “Mediul de peșteră”. De asemenea, materialele vor fi completate de prezentări și de un link video 3D care vor putea fi vizionate în timpul orelor de geografie sau biologie. Profesorii din rețeaua educațională formată vor putea desfășura o aplicație practică de teren cu clasele de tineri implicate în proiect pentru a evalua degradările mediului carstic din localitatea lor. Rezultatele centralizate vor face obiectul unui “raport de evaluare națională” cu privire la degradarea și poluarea mediului carstic. Astfel de activități sunt potrivite și pentru perioada “școala altfel”.

În cadrul proiectului, va fi organizată pe parcursul a 3 zile “Conferința de protecție a mediului carstic” în orașul Oravița, județul Caraș-Severin, unde vor participa speologi cu preocupări în protecția carstului, funcționari publici în domeniu și cercetători.

La Centrul de Educație Ecologică din localitatea Cărbunari inițiatorii vor organiza “Atelierul de inovare”, unde pe perioada a 7 zile, 18 tineri din localitățile defavorizate situate în zonele carstice din județul Caraș-Severin vor beneficia de activități de explorare și înțelegere științifică a mediului carstic, vor învăța despre conservare, schimbări climatice, ecologie, geologie și fotografie în zona Cheile Nerei.

2021 este Anul Internațional al Peșterilor și Carstului, sărbătorit în 55 de țări din întreaga lume, iar pentru Asociația Speologică Exploratorii, 2021 reprezintă și celebrarea a 60+ de ani de activitate, de cercetare și de protejare a mediului carstic.

Despre programul general: “Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

__________

Cu sediul în Reșița, Asociația Speologică Exploratorii are ca scop cercetarea, explorarea și protecția peșterilor și carstului din România. Având o experiență de 60 de ani în domeniu, a implementat până în prezent peste 50 de proiecte, a descoperit, studiat și inventariat peste 1650 de peșteri, a organizat numeroase cursuri și conferințe, aducând împreună voluntari, membri ai comunităților științifice și iubitori ai naturii. Este membră a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, Federației Române de Speologie și Asociației Europene Green Belt.

Mai multe detalii despre proiect și progresul activităților pe www.exploratorii.org sau pe Facebook @Speologii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Arafat, despre o posibilă modificare a testării elevilor: Sunt țări unde fiecare copil își face singur testul sub supravegherea profesorului. Și asta e o soluție / Să fim siguri că testele și banii dați de statul român sunt folosiți corect și cu rezultat

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit astăzi despre o posibilă modificare a procedurii de testare a elevilor, pentru depistarea cazurilor de Covid și prevenirea răspândirii virusului. “E posibil ca…
Vezi articolul