Asociația Studenților la Comunicare din Universitatea din București anunță că nu participă la cursurile profesorului Horea Bădău, cercetat pentru abuzuri, dacă va preda materia „Social Media”

1.522 de vizualizări
Foto: © Samwordley | Dreamstime.com
Asociația Studenților la Comunicare (ASC) din Universitatea din București anunță, într-o postare pe Facebook, că va boicota cursurile și seminarele susținute de lectorul universitar Horea-Mihai Bădău „întrucât nu tolerăm nicio formă de abuz emoțional, psihologic și hărțuire sexuală”. Profesorul, cercetat pentru abuzuri în urma anchetei jurnalistice Rise Project, poate preda din această săptămână dacă alege materia “Social Media”. În aceste zile ar trebui să se lămurească situația profesorului, acum chemat în țară din Franța, unde preda, pentru a putea fi reîncadrat la Universitatea din București.

“Până la o decizie din partea Comisiei de Disciplină, vom boicota cursurile și seminarele susținute de lect. univ. dr. Horea-Mihai Bădău, întrucât nu tolerăm nicio formă de abuz emoțional, psihologic și hărțuire sexuală, acțiuni care sunt incompatibile cu desfășurarea normală a procesului academic într-o instituție universitară”, anunță pe Facebook Asociația Studenților la Comunicare de la Universitatea din București.

Profesorul era suspendat din funcția de la Universitatea din București, ca să poată preda la o Universitate din Franța. El a fost rechemat în țară pentru a se putea cerceta cazul său, prezentat de Rise Project.

Unul dintre autorii anchetei Rise Project, Cristian Lupșa, a semnalat pe 26 februarie că „Universitatea din Franța la care predă Horea Bădău l-a suspendat temporar pentru că studenții erau îngrijorați de comportamentele de abuz de putere și hărțuire sexuală despre care au citit materialele noastre”.

Purtătorul de cuvânt al UB, Bogdan Oprea a explicat pentru Edupedu.ro, pe 20 martie, că trebuie mai întâi lămurite raporturile de muncă între respectivul profesor și universitate:

  • Bogdan Oprea: „Deoarece domnul profesor are suspendată activitatea la universitatea franceză pentru care solicitase suspendarea contractului individual de muncă la Universitatea din București, domnul rector a hotărât rechemarea dumnealui. Practic, asta înseamnă suspendarea suspendării, sau suspendare a deciziei de suspendare – o rechemare, ca să spunem cum trebuie – începând cu data de 27 martie anul curent. Atâta timp cât un salariat are raporturile de muncă suspendate, potrivit legislației muncii în vigoare, nu pot fi investigate eventuale acuzați care i se aduc. Este în interesul tuturor să se lămurească situația domnului profesor, care în prezent are, de bună seamă, prezumția de nevinovăție. pe care i-o acordăm cu toții.”

Tot pe 20 martie, Comisia de Etică a Universității din București a constatat, într-un punct de vedere publicat miercuri pe site-ul universității, încălcarea Codului de etică al UB în ceea ce privește faptele de abuz de putere și hărțuire sexuală, în cazul unui profesor de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC). În documentul său, Comisia, deși face această constatare, nu emite nicio decizie, ci doar „recomandă” constituirea unei comisii de disciplină. 

Vezi aici ce spune Comisia de Etică în punctul său de vedere.

Poziția integrală a Asociației Studenților la Comunicare (ASC):

„Asociația Studenților la Comunicare a primit vineri răspunsul cu privire la sesizarea pe care a făcut-o către Comisia de Etică la sfârșitul lunii ianuarie, care îl viza pe Horea-Mihai Bădău: „Comisia de Etică constată încălcarea de către dl. lector univ. dr. Horea-Mihai Bădău a art. 11 din Codul de etică și deontologie al Universității din București, în special sub aspectul faptelor de abuz de putere și hărțuire sexuală”.

Pe această cale, vrem să exprimăm aprecierea către Université de Lorraine pentru măsurile luate în urma scrisorii publice depuse de studenți, suspendându-l pe profesorul Horea-Mihai Bădău de pe 20 februarie până pe 20 mai.

În prezent, Universitatea din București a anulat concediul fără plată al profesorului în cauză și l-a rechemat la catedră pentru a îl putea investiga. Lectorul univ. dr. Horea-Mihai Bădău va putea alege să predea, sau nu, începând cu săptămâna aceasta materia „Social Media” studenților Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC).

Studenții afectați direct de revenirea profesorului au înaintat o scrisoare conducerii facultății, anunțând că nu vor participa la orele cadrului didactic, invocând motive de nesiguranță și solidaritate față de victime.

Asociația Studenților la Comunicare, reprezentativă studenților de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, dorește să transmită public următoarele:

Lector univ. dr. Horea-Mihai Bădău, vă respectăm realizările academice, însă studenții nu doresc să participe la orele dumneavoastră. Suntem îndreptățiți să ne apărăm drepturile, iar revenirea dumneavoastră nu este dorită. NU VĂ VREM!

Comisiei de Disciplină solicităm desfacerea disciplinară a contractului de muncă al cadrului didactic. Analizați acest caz din toate perspectivele, deoarece este inacceptabil ca un astfel de om să predea într-o instituție. Studenții vin la facultate să învețe, nu să fie expuși abuzului de putere și hărțuirii sexuale, așa cum a prezentat Comisia de Etică în răspunsul la sesizările victimelor. După investigațiile din Rise Project și Scena 9, este evident că Horea-Mihai Bădău reprezintă un pericol pentru studenții FJSC, iar aceștia trebuie să fie prioritari în instituția universitară.

Până la o decizie din partea Comisiei de Disciplină, vom boicota cursurile și seminarele susținute de lect. univ. dr. Horea-Mihai Bădău, întrucât nu tolerăm nicio formă de abuz emoțional, psihologic și hărțuire sexuală, acțiuni care sunt incompatibile cu desfășurarea normală a procesului academic într-o instituție universitară”.

Foto: © Samwordley | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Cazul profesorului de la Facultatea de Jurnalism cercetat pentru abuzuri: Comisia de Etică a Universității din București constată încălcări ale Codului privind abuzul de putere și hărțuirea sexuală, dar nu decide nimic / Universitatea așteaptă să se lămurească raporturile de muncă ale cadrului didactic
Comisia de Etică a Universității din București a fost sesizată în urma anchetei RISE Project, anunță Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Etica, anticorupția în școli, recuperarea pierderilor cauzate de pandemie și sprijin pentru formarea profesorilor – priorități ale Republicii Moldova, descrise de președintele Maia Sandu la summit-ul ONU dedicat educației

Probleme imediate, precum accesul la educație al copiilor refugiați din Ucraina, probleme de fond, precum nevoia întării formării profesorilor, dezvoltarea opțiunii de școală online și recuperarea pierderilor de învățare cauzate…
Vezi articolul
Școli particulare - copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală

Structura anului școlar 2019-2020: Școala debutează pe 9 septembrie, cu o săptămână mai devreme decât propusese ministerul, iar semestrul al II-lea începe după vacanța de iarnă – Președintele Asociației Elevilor din Constanța

Structura anului școlar 2019-2020 vine cu modificări importante față de modul în care au fost proiectate până acum perioadele de vacanțe și cursuri. Următorul an școlar ar putea începe în…
Vezi articolul