Astăzi, absolvenții de clasa a VIII-a dau proba scrisă la limba maternă la Evaluarea Națională 2022

1.853 de vizualizări
Foto: © Andreaobzerova | Dreamstime.com
Marți, 14 iunie, a fost prima probă, cea scrisă la limba română a Evaluării Naționale 2022. Astăzi, 17 iunie, elevii care au terminat clasa a VIII-a și fac parte dintr-o minoritate dau proba scrisă la limba maternă: croată, germană, italiană, maghiară, rromani, sârbă, slovacă sau ucraineană. Ministerul Educației a precizat că este vorba despre aproximativ 9.500 înscriși, potrivit estimărilor inspectoratelor școlare județene.
  • Marți, la prima probă, cea de limba română au fost prezenți 148.891 absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși pentru susținerea acestei probe. Au absentat 6.668 de absolvenți. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 2 absolvenți, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu).
  • Inspectoratul școlar a deschis o anchetă și în cazul de la Suceava unde o foaie cu subiectele a circulat pe internet încă de la ora 9 dimineața, oră la care a debutat proba de Limba română. Era inscripționat pe ea numărul centrului de examen din care plecase, din Suceava. Ministrul a anunțat că nu tolerează încălcarea de către profesori a secretului de serviciu, așa că Inspectoratul Școlar Suceava a demarat o anchetă, la fel și organele abilitate.

Astăzi, 17 iunie, elevii ce aparțin minorităților vor susține proba scrisă la limba maternă: croată, germană, italiană, maghiară, rromani, sârbă, slovacă sau ucraineană.

Reguli examene

Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. Precizăm că, la probele scrise ale Evaluării Naționale – 2022, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2022.
Probele sunt monitorizate audio-video.

Potrivit unui comunicat la Ministerului Educației, este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop.

Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

  • Peste 17 mii de elevi care figurau înscriși în clasa a VIII-a în luna aprilie, în perioada simulării Evaluării Naționale, nu au mai ajuns să fie înscriși la examenul de Evaluarea Națională 2022, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza datelor comunicate oficial de Ministerul Educației. Acești elevi pot fi fără situația școlară încheiată, repetenți sau corigenți, pentru că dacă ar fi fost absolvenți de clasa a VIII-a ar fi fost automat înscriși la Evaluarea Națională, în cazul acestor probe școlile făcând procedurile de înscriere, conform metodologiei examenului.
Citește și: Cîmpeanu, despre motivele pentru care o parte dintre elevii de clasa a VIII-a nu au fost înscriși la Evaluarea Națională 2022: Am avut mulți elevi care s-au depărtat de școală în acești doi ani de criză sanitară

Foto: © Andreaobzerova | Dreamstime.com /  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum alegi profesorul de engleză potrivit pentru copilul tău / Fiecare elev are propriul stil de învățare, caracter și interese, iar capacitatea de a asimila o nouă limbă este influențată de emoții (P)

Vrei ca fiul sau fiica ta sa învețe engleză? Ei bine, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să găsești un profesor bun. Acesta poate face diferența între sentimentele…
Vezi articolul

FSE „Spiru Haret” va demara proteste dacă nu se revine asupra cifrelor de școlarizare, care „vor duce la creșterea abandonului școlar”

„Cifrele de școlarizare trimise către inspectorate vor conduce la creșterea abandonului școlar”, iar dacă ministerul Educației „nu va reveni asupra actului normativ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” va demara…
Vezi articolul

BREAKING Subiectele și baremele de la Definitivat 2023 pentru profesorii de gimnaziu și liceu. Lectura unei opere sau relația dintre text și curentul cultural, cerințe la metodică pentru profesorii de Limba română

Subiectele și baremele de la Definitivat 2023 pentru profesorii de gimnaziu și liceu au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a examenului a avut loc între orele…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Cinci echipe de fete din România au intrat în semifinala Technovation Girls 2023, cu aplicații care pot rezolva problemele comunității. „Ne putem conecta cu oameni, indiferent de unde suntem, ca să lucrăm împreună”, spune una dintre eleve / Pe 30 iunie vor fi anunțate echipele finaliste, înregistrările sunt deschise

Aplicațiile realizate de 5 echipe de fete din România au intrat în semifinala Technovation Girls 2023, potrivit organizatorilor. Trei echipe sunt la categoria „seniori” și două echipe la categoria „juniori”.…
Vezi articolul