Atribuții sporite pentru UEFISCDI, instituția care administrează o bună parte din banii pentru cercetare și învățământul superior, pentru a ajuta alte instituții în accesarea fondurilor prin PNRR – proiect de ordonanță

600 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Instituția guvernamentală care administrează în bună parte finanțarea cercetării și a învățământului superior, UEFISCDI, urmează să primească noi atribuții, prin lege, pentru a putea asista alte instituții publice și private în desfășurarea de programe și proiecte cu finanțare naționali și internațională, conform unui proiect de ordonanță de urgență pregătit în acest sens. Decizia este luată în contextul nevoilor asociate cu accesarea finanțărilor din PNRR și din Fondurile Structurale și de Investiții Europene, arată proiectul.

Documentul, pus în consultare publică de Ministerul Educației, prevede modificarea legislației ce stă la baza funcționării UEFISCDI, astfel încât aceasta să primească două noi atribuții:

  • “y) Conduce programe și proiecte de cercetare, dezvoltare, inovare și antreprenoriat cu finanțare publică națională și/sau internațională, pe bază de act administrativ, contract de finanțare, protocol de colaborare, acord de parteneriat, acord de delegare și altele asemenea, încheiate cu instituții publice sau private, din țară sau străinătate, putând gestiona funcțiile de: evaluare și selecție proiecte; negociere, contractare și finanțare; verificare tehnică și financiară, monitorizare și evaluare.
  • z) Asigură evaluarea proiectelor pentru competiții organizate în cadrul unor programe/proiecte conduse de alte instituții publice sau private, din țară sau străinătate, pe bază de contract de finanțare, protocol de colaborare, acord de parteneriat, acord delegare și altele asemenea.”

Pentru acestea, UEFISCDI primește dreptul să apeleze la colaboratori externi, din țară și străinătate. În plus, prin proiectul de lege primește încă o atribuție: “Dezvoltă, administrează și întreține platformele informatice pentru managementul competițiilor de proiecte, pentru facilitarea procesului de centralizare, raportare, analiză și interoperare date privind sistemele naționale de învățământ superior, cercetare, inovare și antreprenoriat, inclusiv pentru a facilita procesul de elaborare a politicilor bazate pe evidențe”. 

În nota de fundamentare a proiectului se arată că este vorba despre o urgență legislativă deoarece “numărul competițiilor de care depinde îndeplinirea jaloanelor PNRR este în creștere, cu calendare foarte strânse și efort mare în procesul de evaluare pentru selecția proiectelor finanțate, iar UEFISCDI are capacitatea administrativă necesară, sistem informatic, proceduri standard și acces la o bază de experți naționali și internaționali de peste 50.000 de persoane (…)”. Nota de fundamentare mai arată că unitatea “are capacitatea instituțională pentru derularea și administrarea proceselor de evaluare și selecție proiecte (….)”, iar la nivelul ei “există un cadru integrat în ceea ce privește managementul și implementarea programelor de finanțare a cercetării dezvoltării și inovării (…)”.

Nota de fundamentare precizează că în perioada 2010-2022 “UEFISCDI a administrat aproximativ 1 miliard euro, finanțare acordată prin competiții proiectelor de cercetare-dezvoltare și inovare, cu peste 40.000 propuneri de proiecte evaluate”.

Foto: © ChormailDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. O mizerie! Adica numai Uefscdi are acest drept?!! Dar toate INCD-urile nu pot avea aceleasi avantaje!!! Discriminare ca in Ro nu exista in toata Europa. Adica numai cercetarea universitara, restul nimic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Noi condiții de angajare în UE

SURSE Tranșa a doua din PNRR în valoare de 3 miliarde de euro, blocată la Bruxelles / Europarlamentarul Dragoș Pîslaru: Guvernul vrea să scape de reformele PNRR și “să taie din banii pentru educație și societate civilă”

Comisia Europeană a transmis la jumătatea lunii ianuarie o scrisoare Guvernului României prin care avertizează asupra marilor restanțe în atingerea obiectivelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență…
Vezi articolul
Munca de acasă și îngrijirea copiilor

DOCUMENT Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online, aprobate de Guvern. Suma zilnică e de maximum 150 de lei, din care statul va cere impozit și contribuții

Guvernul a aprobat sâmbătă Ordonanța de Urgență privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2, pe care ministrul Muncii, Raluca Turcan,…
Vezi articolul

SURSE Grupul tehnico-științific condus de Arafat a recomandat suspendarea cursurilor în preuniversitar și universitar până la 31 martie. Propunerea trebuie aprobată de Comitetul pentru Situaţii Speciale

Grupul tehnico-științific condus de Raed Arafat a propus Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă condus de ministrul de Interne Marcel Vela suspendarea cursurilor în preuniversitar și universitar până la 31 martie,…
Vezi articolul