Atribuții sporite pentru UEFISCDI, instituția care administrează o bună parte din banii pentru cercetare și învățământul superior, pentru a ajuta alte instituții în accesarea fondurilor prin PNRR – proiect de ordonanță

635 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Instituția guvernamentală care administrează în bună parte finanțarea cercetării și a învățământului superior, UEFISCDI, urmează să primească noi atribuții, prin lege, pentru a putea asista alte instituții publice și private în desfășurarea de programe și proiecte cu finanțare naționali și internațională, conform unui proiect de ordonanță de urgență pregătit în acest sens. Decizia este luată în contextul nevoilor asociate cu accesarea finanțărilor din PNRR și din Fondurile Structurale și de Investiții Europene, arată proiectul.

Documentul, pus în consultare publică de Ministerul Educației, prevede modificarea legislației ce stă la baza funcționării UEFISCDI, astfel încât aceasta să primească două noi atribuții:

  • “y) Conduce programe și proiecte de cercetare, dezvoltare, inovare și antreprenoriat cu finanțare publică națională și/sau internațională, pe bază de act administrativ, contract de finanțare, protocol de colaborare, acord de parteneriat, acord de delegare și altele asemenea, încheiate cu instituții publice sau private, din țară sau străinătate, putând gestiona funcțiile de: evaluare și selecție proiecte; negociere, contractare și finanțare; verificare tehnică și financiară, monitorizare și evaluare.
  • z) Asigură evaluarea proiectelor pentru competiții organizate în cadrul unor programe/proiecte conduse de alte instituții publice sau private, din țară sau străinătate, pe bază de contract de finanțare, protocol de colaborare, acord de parteneriat, acord delegare și altele asemenea.”

Pentru acestea, UEFISCDI primește dreptul să apeleze la colaboratori externi, din țară și străinătate. În plus, prin proiectul de lege primește încă o atribuție: “Dezvoltă, administrează și întreține platformele informatice pentru managementul competițiilor de proiecte, pentru facilitarea procesului de centralizare, raportare, analiză și interoperare date privind sistemele naționale de învățământ superior, cercetare, inovare și antreprenoriat, inclusiv pentru a facilita procesul de elaborare a politicilor bazate pe evidențe”. 

În nota de fundamentare a proiectului se arată că este vorba despre o urgență legislativă deoarece “numărul competițiilor de care depinde îndeplinirea jaloanelor PNRR este în creștere, cu calendare foarte strânse și efort mare în procesul de evaluare pentru selecția proiectelor finanțate, iar UEFISCDI are capacitatea administrativă necesară, sistem informatic, proceduri standard și acces la o bază de experți naționali și internaționali de peste 50.000 de persoane (…)”. Nota de fundamentare mai arată că unitatea “are capacitatea instituțională pentru derularea și administrarea proceselor de evaluare și selecție proiecte (….)”, iar la nivelul ei “există un cadru integrat în ceea ce privește managementul și implementarea programelor de finanțare a cercetării dezvoltării și inovării (…)”.

Nota de fundamentare precizează că în perioada 2010-2022 “UEFISCDI a administrat aproximativ 1 miliard euro, finanțare acordată prin competiții proiectelor de cercetare-dezvoltare și inovare, cu peste 40.000 propuneri de proiecte evaluate”.

Foto: © ChormailDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. O mizerie! Adica numai Uefscdi are acest drept?!! Dar toate INCD-urile nu pot avea aceleasi avantaje!!! Discriminare ca in Ro nu exista in toata Europa. Adica numai cercetarea universitara, restul nimic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
identitatea de gen în școli

Interdicția discuțiilor despre identitatea de gen în școli, atacată la CCR: Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională cu privire la legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli și universități

Președintele Klaus Iohannis a atacat vineri la Curtea Constituțională legea adoptată pe 16 iunie de Senat prin care a fost interzisă în școli, în universități și în toate spațiile destinate…
Vezi articolul

EXCLUSIV Propunerile UDMR pentru o nouă lege a Educației: Bacalaureat de două tipuri, panouri bilingve în toate școlile cu predare în limba minorităților, profesorii să dea teme o dată la 2 ore ale disciplinei

UDMR vine cu propriile propuneri pentru o nouă lege a educației și se declară deschisă negocierilor cu Guvernul PSD pentru introducerea acestora, de către Ecaterina Andronescu, în una din cele…
Vezi articolul

Guvernul va veni cu o decizie în privința salarizării personalului nedidactic din școli până la sfârșitul săptămânii, susține liderul sindical Marius Nistor: Trebuie să-și calculeze banii și să ne dea răspunsul

Până la sfârșitul acestei săptămâni, Guvernul o să vină cu o decizie în privința rezolvării problemei ce ține de salarizarea personalului nedidactic din unitățile de învățământ, după cum a declarat,…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății, apel către părinți: Dacă aveți copilul cu orice fel de simptom, țineți-l acasă, nu-l trimiteți la școală, poate să-i facă rău lui și poate să le facă rău și altor oameni, nu numai copiilor ci și celor de acasă

„Testarea în școli va fi literă de lege” și măsurile din septembrie trebuie menținute în școli, iar părinții să nu își lase copiii cu simptome să vină la școală, au…
Vezi articolul