Guvernul va veni cu o decizie în privința salarizării personalului nedidactic din școli până la sfârșitul săptămânii, susține liderul sindical Marius Nistor: Trebuie să-și calculeze banii și să ne dea răspunsul

9.406 vizualizări
Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com
Până la sfârșitul acestei săptămâni, Guvernul o să vină cu o decizie în privința rezolvării problemei ce ține de salarizarea personalului nedidactic din unitățile de învățământ, după cum a declarat, pentru Edupedu.ro, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. La începutul lunii februarie, sindicatele au discutat cu reprezentanții Guvernului și promisiunea a fost că problema salarizării va fi rezolvată în cel mult două săptămâni, ceea ce încă nu s-a întâmplat.

„Până la sfârșitul săptămânii acesteia, trebuie să avem un răspuns. Ei își fac calculele și noi așteptăm răspunsul. Răspunsul nu poate să fie decât unul singur, să-i duci pe maximul salarial al legii 153. Trebuie să-și calculeze banii și să ne dea răspunsul până la sfârșitul săptămânii”, a precizat Marius Nistor.

Miercuri, 1 februarie, sindicatele au purtat o discuție cu reprezentanții Guvernului pe tema salarizării personalului nedidactic. Promisiunea pe care au primit-o reprezentanții sindicatelor a fost că, în 1-2 săptămâni, va fi rezolvată problema salarizării personalului nedidactic.

În cadrul discuției de atunci au participat următoarele persoane, potrivit lui Marius Nistor: Ligia Deca – ministrul Educației; Sorin Ion – secretar de stat în Ministerul Educației; Cristian Vasilcoiu – secratar de stat în Ministerul Muncii; Mihnea Drumea – consilier de stat al premierului Ciucă.

Informații de context

Miercuri, 1 februarie, principalele sindicate din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, au protestat în fața Guvernului. – detalii aici

„Federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să  i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații.”, se arată în comunicatul primit de Edupedu.ro.

La sfârșitul anului trecut, Ligia Deca a anunțat că, pentru anul 2023, creșterile salariale ale profesorilor sunt moderate. De asemenea, Deca a mai anunțat creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli. Nu e clar dacă aceste creșteri sunt prinse deja în bugetul pentru 2023 sau sunt planuri pentru următoarea lege a salarizării.

Potrivit Hotărârii de Guvern privind majorarea costului standard per elev în anul 2023, salariile în învățământ vor crește, în medie, cu 7% anul acesta. – Detalii aici

În luna decembrie, sindicatele au ieșit în stradă. Premierul Ciucă spunea că analizează o formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”. – Detalii aici

Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Guvernul a promis că în cel mult două săptămâni va rezolva problema salarizării personalului nedidactic din școli, susține liderul sindical Marius Nistor / Protestele sunt sistate până atunci
SURSE Profesorii vor primi între 3% și 8% în plus la salariu în luna februarie, pentru salariul din ianuarie. Personalul nedidactic ar urma să primească creșteri de 10% / Pentru 2023, Ligia Deca anunța în decembrie creșteri de până la 24% pentru personalul din școli

6 comments
  1. Personalul nedidactic va asigura confortul pentru desfășurarea activității în școli. Pe aceștia ia-ți uitat la nenumăratele măriri și sporuri salariale în învățământ. Nu uitați însă, că nu sunt slugile profesorilor sau ai altor entități sindicale! Nu ați făcut decât să ai tratați astfel, de la profesori și până la minister care au uitat de acești oameni! Parca personalul nedidactic nu trebuie să mănânce sau să își întrețină familiile!

  2. Din punctul meu de vedere și din cunoștințele regăsite în carti criteriul importantei nu este unul obiectiv pri urmare nu ar trebui folosit pentru salarizare în nici un domeniu..

  3. Asteptam cu nerabdare raspunsul, dar ce faceti daca zic ca in septembrie se rezolva?
    Orice nemultumire a fost amanata pana in septembrie, dupa stim ce s-a intamplat.

  4. Pai doar personal nedidactic mă hoților ? Pentru ei se făcu amărâta aia de grevă ?
    Sindicate mai corupte și nenorocite ca astea din educație rar am văzut, dar și oameni mai prosti care îi tolerează.
    Ne merităm soarta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele executiv PLUS, Dragoș Tudorache, în cazul schimbărilor în analiza plagiatelor: Ministrul Cîmpeanu “vine cu o moștenire problematică” / “Să prezinte coaliției de guvernare care îi sunt planurile în privința CNATDCU”

“Deciziile care țin de sănătatea morală, de etica socială, de agenda anticorupție pe care actuala coaliție guvernamentală și le-a asumat la formarea ei și la preluarea mandatului guvernamental nu pot…
Vezi articolul
Concursul de directori la București

Legea care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, ci de consiliul de administrație al școlii, a fost retrimisă Parlamentului de președintele Iohannis / În august toți directorii din toate școlile vor fi numiți de inspectorii actuali, majoritatea membri PNL

Legea, aprobată de Senat pe 30 iunie, care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, majoritatea numiți la rândul lor pe criterii politice în…
Vezi articolul

VIDEO Iohannis: Nu este corect să cerem cadrelor didactice să se adapteze la o lume în continuă schimbare fără a le ajuta să se pregătească / Avem o singură șansă pentru ca toate școlile din România să se dezvolte – competiția pe bază de meritocrație

Nu este corect să cerem cadrelor didactice să se adapteze la o lume în continuă schimbare fără a le ajuta să se pregătească în acest sens. Formarea inițială într-o lume…
Vezi articolul