Kseniia Petrova, cercetătoare rusă care lucrează la Harvard Medical School, a fost reținută de reprezentanți ICE, instituția însărcinată cu combaterea imigrației ilegale în SUA, iar viza ei a fost revocată, potrivit unor colegi și prieteni citați vineri de The Guardian. Anunțul a fost făcut de o colegă a acesteia, Cora Anderson, care a spus că reținerea a avut loc pe 16 februarie, când Petrova tocmai revenise în SUA după o deplasare în Franța.
Potrivit lui Anderson, autoritățile au anunțat-o pe Petrova că urma să fie deportată în Rusia. Cercetătoarea a spus, însă, că se teme de persecuții politice, iar de atunci se află în detenție – mai întâi în statul Vermont, apoi într-un centru din Louisiana.
Colega menționată a scris că Petrova trebuie să împartă camera cu alte 80 de deținute. „În pofida faptului că are avocați și că, dincolo de toate, nu a făcut nimic ilegal, se află încă acolo și nu avem nicio idee când va putea să plece”, a spus Anderson.
- The Guardian îl citează pe șeful Kseniiei Petrova de la Harvard Medical School, Leon Peshkin, potrivit căruia aceasta are motive întemeiate să se teamă de deportarea în Rusia, deoarece și-a exprimat public opoziția față de invazia rusă în Ucraina, la începutul războiului, și a cerut punerea sub acuzare a președintelui rus Vladimir Putin. Ea a reușit să plece din Rusia mai întâi în Georgia, apoi în SUA, pentru a-și putea continua cercetările.
Peshkin a spus că Petrova a fost reținută în contextul în care ea făcuse o greșeală în completarea documentelor vamale la întoarcerea din Franța, greșeală sancționabilă în mod normal, potrivit șefului ei, cu o amendă de până la 500 de dolari. Ea a fost reținută și nu a putut părăsi arestul în condițiile în care, sub Administrația Donald Trump, măsurile antiimigrație au devenit extrem de dure.