Autoritățile se „grăbesc” să afle starea școlilor și programează „inspecții vizuale rapide” până la 1 ianuarie 2024 / Ministrul Dezvoltării: Ar urma să se finalizeze la 1 noiembrie 2024

254 de vizualizări
Foto: © Belish | Dreamstime.com
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus după ședința de Guvern de miercuri, că a fost în primă lectură un proiect de ordonanță de urgență care să modifice legea nr. 212/2022 și prin care școlile ar urma să fie “evaluate vizual rapid”, până la 1 ianuarie 2024, iar termenul de finalizare este 1 noiembrie 2024. proprietarii care nu se încadrează în termen riscă amenzi, mai spune ministrul Dezvoltării.

Guvernul a propus azi în ședința de Guvern 2 acte normative legate de reabilitarea școlilor cu risc seismic. Ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, a explicat că școlile ar urma să fie evaluate vizual rapid, printr-un program care ar trebui să înceapă cel mai târziu la 1 ianuarie 2024.

“Nu trebuie să așteptăm.Textul de lege propus, așa cum îl propunem, spune până la 1 ianuarie trebuie să înceapă procedura de evaluare vizuală rapidă și trebuie să se încheie la 1 noiembrie. Ea poate fi făcută mult mai rapid. Este decizia, voința și capacitatea beneficiarului, adică a proprietarului clădirii. În momentul în care acest acest proiect, devine lege în a 2-a zi se poate începe evaluarea vizuală rapidă, care procedură de altfel, este introdusă în lege de anul trecut, de iulie. Doar acum stabilim termen. (…) Astfel, pe clădirile care fac parte din domeniul educațional, termenul de începere a evaluării vizuale rapide va fi propus la 01 ianuarie 2024 iar cel de finalizare 01 noiembrie 2024, ceea ce înseamnă ca la 01 noiembrie 2024 toate clădirile din domeniul educațional, respectiv de sănătate să treacă prin acest prim filtru, un concept nou, european, care este introdus de anul trecut în legea 212/2022”, spune Cseke Attila.

Proiectul de ordonanță de urgență discutat miercuri în ședința de Guvern va modifica actuala lege si va introduce un termen:

2. La articolul 4, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alin. (21)-(23) cu următorul cuprins:

„(21) Până la data de 1 ianuarie 2024 conducătorii instituţiilor publice prevăzuți la alin. (1) și (2) vor dispune începerea evaluării vizuale rapide realizată în conformitate cu reglementarea tehnică Metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, indicativ RTC 10-2022, aprobată prin Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației nr. 3231/2022, pentru construcțiile aflate în patrimoniu. Activitatea de evaluare vizuală rapidă va fi finalizată până la data de 1 noiembrie 2024.

3. La articolul 4, alineatele (3) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(3) Sursa de finanţare pentru realizarea activităţilor prevăzute la alin. (1), (2), (21) este asigurată de la bugetul de stat sau prin alte surse legal constituite prin Ministerul Educaţiei, pentru instituţiile de învăţământ din subordinea/coordonarea acestuia, sau prin Ministerul Sănătăţii şi alte ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, pentru unităţile sanitare aflate în subordinea acestora.

Întrebat cine este responsabil de evaluările vizuale rapide și ce amenzi riscă dacă nu vor fi efectuate la timp, ministrul Cseke Attilla a spus că responsabili sunt proprietari clădirilor.

Reporter: Ce se întâmplă dacă nu este respectat acest termen și mai exact, de exemplu, dacă până în noiembrie 2024 nu sunt expertizate toate spitalele sau școlile, cine ar putea să fie tras la răspundere?

Cseke Attila: Cei care răspund de aceste clădiri, adică proprietarii lor, în cazul de față, unitățile administrativ-teritorial, respectiv ministerele care au asemenea clădiri în în administrare. Vom stabili și amenzi.

Reporter: La ce praguri vă gândiți?

Cseke Attila: Este pragul care este astăzi prevăzut în legea 212, și anume între 5 și 10.000 lei. Aceasta este forma de care discutăm astăzi, care a fost în prima evaluare în Guvern.”

Informații de context

Guvernul a propus azi în ședința de Guvern trei acte normative legate de reabilitarea școlilor cu risc seismic. Un proiect de hotărâre de Guvern pentru alocarea sumei de 51,4 milioane de lei pentru cinci unități administrativ teritoriale de pe raza județului Gorj, o ordonanță de urgență pentru aprobarea Programului național „Școli sigure și sănătoase”, prin care se reabilitează școli cu risc seismic, și proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Acesta din urmă prevedere impunerea unor termene pentru evaluarea vizuală rapidă a școlilor până la 1 noiembrie 2024, și reducerea unor avize între instituții pentru ca procedurile să se deruleze mai rapid.

După ședința de Guvern, Cseke Attila a explicat că proiectul de ordonanță de urgență vizează clădirile cu destinație de școală, care sunt astăzi expertizate în risc seismic 1. Pentru acestea se va crea un program guvernamental. Acest program guvernamental va porni cu clădirile care sunt astăzi expertizate în risc seismic 1, dar există evident posibilitatea pe măsură ce vor mai fi alte clădiri expertizate în această categorie ca ele să fie incluse automat în programul guvernamental și să fie finanțate. Toate categoriile de cheltuieli legate de consolidarea acestor școli vor fi decontate prin acest program, iar introducerea în programul guvernamental se va face pe baza listei comunicate de Ministerul Educației“, a mai spus Cseke Attila.

Amintim, marți, Ministerul Educației a publicat lista celor 21 de școli aflate în risc seismic I, în urma ședinței comitetului interministerial.

„În primul rând, dorim să venim cu un proiect de ordonanță de urgență pentru clădirile cu destinație de școală, care sunt astăzi expertizate în risc seismic 1, să creăm un program guvernamental”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, la începutul ședinței de Guvern.

Proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor 

Citește și:
VIDEO Program guvernamental pentru școlile cu risc seismic I, anunțat de Guvern. Cheltuielile pentru consolidarea clădirilor vor fi decontate prin acest program

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ligia Deca: Cea mai eficientă investiție pe care o putem face în educație este în profesori. Proiectul PROF este foarte important în regândirea carierei didactice și sprijinirea profesorilor din toată țara / Presupune formarea a 28.000 de cadre didactice în următorii doi ani

Cea mai eficientă investiție pe care o putem face în educație este în profesori, a declarat consilierul prezidențial Ligia Deca, la conferința de lansare a proiectului PROF. „Este un proiect…
Vezi articolul

UPDATE: Nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României – anunță ministrul sănătății. Nu e cazul să ne îngrijorăm / Parlamentul ucrainean anunțase că radiațiile emise de centrala de la Cernobîl au depășit nivelul de siguranță după ce rușii au cucerit zona

UPDATE: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: “Nu avem nicio informație potrivit căreia pe teritoriul României ar fi un nivel de radiații crescut de la Cernobîl. Sigur, dacă se ajunge la o…
Vezi articolul