Bacalaureat 2021. Rezolvarea subiectelor de la Istorie, făcută de profesoara Andreea Laura Martinescu

20.053 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Profesoara Andreea Laura Martinescu a realizat pentru EduPedu.ro rezolvările subiectelor primite astăzi de candidați, la proba obligatorie a profilului – Istorie, la examenul de Bacalaureat 2021. Mai jos, rezolvarea completă:

Subiectul I

  1. Mihail Sturdza
  2. „emanciparea țăranilor clăcași și împroprietărirea lor cu pământ cu despăgubire”, „Era […] o prevedere care viza unele din problemele majore ale revoluției, problema agrară, de a cărei rezolvare depindea în mare măsură atragerea țărănimii în revoluție”.
  3. Moldova, Țara Românească.
  4. Sursa B.
  5. Cauză: „Prin circulația intelectualilor de o parte și de alta a Carpaților, problemele globale ale națiunii au intrat în conștiința publică.”
    Efect: „Ca urmare, în primăvara anului 1848 […] elita românească era pregătită ideologic să declanșeze o acțiune generală de eliberare socială și națională.”
  6. Exemplu de fapte istorice care puteau fi prezentate:
  • Convenția româno-rusă din 4 aprilie 1877
  • Aderarea la Tripla Alianță – 1883

7. Asemănare: împlinirea idealului național de realizare a unirii

Subiectul II

  1. Partidul Comunist Român
  2. Secolul XX
  3. Constituția din 1948, „întreaga putere în stat vine de la popor și aparține poporului”.
  4. Două informații referitoare la învățământ:
  5. „Toate școlile administrate de culte, precum și cele aflate în proprietatea statelor străine au fost închise.”
  6. „Reforma radicală a instituțiilor de învățământ a însemnat și epurarea drastică a a corpului profesoral, mai ales a celui universitar”
  7. Punct de vedere: concentrarea resurselor economice în mâna Partidului Comunist Român

Două informații selectate din text care să susțină punctul de vedere:

  1. „Încă de la preluare controlului asupra Ministerului Industriilor, din decembrie 1945, prin intermediul comisiilor de refacere economică și al recensământului concentrării întreprinderilor, Partidul Comunist Român a ținut să aibă o imagine completă asupra economiei românești”.
  2. „la 28 decembrie 1948 […] Banca Națională a României a fost naționalizată, instaurându-se proprietatea și controlul direct al statului asupra tuturor instituțiilor naționale de credit”.
  3. Căderea regimului comunist și trecerea la un regim democratic legitimat prin adoptarea Constituției din 1991, exemplificându-se prin prezentarea unei practici politice democratice: separarea puterilor în stat, respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, respectarea proprietății private, multipartidismul etc.

Subiectul III

Exemplificare:

  • Mircea cel Bătrân: Tratatul de la Radom; Tratatul de la Brașov
  • Consecințe după semnarea tratatului dintre Ștefan cel Mare și Matei Corvin (1475): cei doi își oferă ajutor reciproc împotriva otomanilor, iar domnul Moldovei devine vasal al regelui Ungariei
  • Prezentarea domniei + schimbările suferite de această instituție în raport cu Poarta în urma capitulațiilor și a legațiilor.
  • În 1711 în Moldova este instaurat regimul fanariot; domnii provin din cartierul Fanar al Constantinopolului și sunt numiți de sultan.

Foto: Pexels.com

Citește și:
Subiecte Istorie Bacalaureat 2021. Vezi ce au avut de rezolvat elevii la proba obligatorie a profilului
Ghid cu sfaturi pentru proba de Istorie, de la profesoara Andreea Laura Martinescu: „O bună parte din greșelile frecvente făcute de elevi la Subiectul I și II au strict legătură cu textul”
INTERVIU Profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu: Problema existenței lui Iisus nu a fost pusă sub semnul întrebării în Antichitate / În a doua jumătate a secolului XX s-a conturat ipoteza că Iisus nu este o figură istorică, ci o sumă a valorilor transmise de niște profeți ai vremii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulare BAC 2023. Elevii din județul Maramureș susțin luni, 5 decembrie, proba scrisă la Limba română. Șeful inspectoratului școlar: Vrem să vedem cum se organizează copiii. Notele nu se trec în catalog

Elevii de clasa a XII-a din județul Maramureș susțin luni, 5 decembrie, proba scrisă a simulării la Limba și literatura română, după cum a anunțat Inspectoratul Școlar Județean Maramureș. Mihai-Cosmin…
Vezi articolul

VIDEO Tezele școlare, în scenariul roșu, ar putea fi susținute ca eseu care să fie transmis online în timp real profesorului. Analizăm și posibilitatea eliminării tezelor – Luminița Barcari, secretar de stat în Educație

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru…
Vezi articolul

BREAKING Tăiere de 80 milioane de lei de la Ministerul Educației la rectificarea bugetară – proiect / Cea mai mare sumă retrasă, de 300 de milioane de lei, este de la proiectele PNRR, adică „reforma România educată”

Ministerul Educației pierde 80 de milioane de lei la rectificarea bugetară din această lună, potrivit proiectului publicat de Ministerul Finanțelor. O reducere de 300 de milioane de lei are loc…
Vezi articolul