Bacalaureat 2023. Candidații își pot vedea lucrările în centrele de examen astăzi și miercuri, 19 iulie, fără să li se arate corectura și fără să mai poată cere reevaluarea

2.349 de vizualizări
Foto: © Nikolai Lenets | Dreamstime.com
Lucrările candidaților la examenul de Bacalaureat 2023 pot fi văzute marți și miercuri, 18 și 19 iulie, în centrele de examen stabilite în fiecare județ, la aproape două săptămâni de la afișarea rezultatelor finale. Vizualizarea se face pe baza cererilor care au fost depuse pe 10 și 11 iulie, conform procedurii. Absolvenții de liceu nu au cum să vadă ce au greșit și nu mai pot cere reevaluarea lucrării.

Potrivit procedurii, ceea ce vor vedea candidații pe un ecran nu sunt lucrările solicitate scanate, ci copii legalizate ale acestora. Regulile complete – mai jos în articol.

Art. 6 (1) Directorii unităților de învățământ care au fost centre zonale de evaluare extrag lucrările solicitate pentru vizualizare, secretizează numele si prenumele asistenților (pe toate filele lucrării) și ale membrilor comisiilor din cele trei rubrici (A, B, C) de pe prima pagină a lucrării, realizează fotocopii ale acestora şi le certifică prin semnătură şi ştampila “conform cu originalul”, aplicate pe fiecare pagină a acesteia. Aceste copii vor fi înaintate reprezentanților comisiei de bacalaureat județene din județul evaluator, pe bază de proces-verbal de predare-primire.

(2) Comisia de bacalaureat județeană din judeţul evaluator primeşte de la toate unitățile de învățământ care au fost centre zonale de evaluare, cu proces-verbal, copiile “conform cu originalul” ale lucrărilor solicitate pentru vizualizare, le scanează în format PDF cu rezoluție de minimum 200dpi, le salvează individual cu numele fișierelor de forma „XX-Nume-lnitT-Prenume.pdf” (unde XX este indicativul județului de origine a lucrării, de exemplu: AB IONESCU-A-ANA.pdf). Aceste fişiere se vor încărca pe FTP-ul pus la dispoziție de Comisia Națională de Bacalaureat, utilizând credenițalele de acces ce vor fi comunicate personal inspectorilor şcolari generali”.

Candidații vizualizează individual lucrarea/lucrările, în prezența unei persoane nominalizate de președintele comisiei de bacalaureat județene. Candidatul minor poate fi însoțit de un părinte/tutore legal, conform sursei citate.

Regulile pentru candidați. Nu pot fotografia lucrarea sau să primească o copie a ei

(3) Pentru a facilita vizualizarea lucrărilor, comisia de bacalaureat din județul de origine va instala un videoproiector pe care vor fi proiectate lucrările solicitate. Se va asigura confidențialitatea procesului de vizualizare a lucrărilor.

(4) Candidaților le este interzisă introducerea în sala de vizualizare a lucrărilor, a oricărui mijloc de înregistrare audio/video.

(5) Persoanelor nominalizate de către preşedintele comisiei de bacalaureat județene în prezenţa cărora se vizualizează lucrările li se interzice să facă aprecieri privind conţinutul si evaluarea lucrărilor.

(6) După vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidații vor semna o declarație prin care confirmă că au vizualizat lucrarea solicitată/lucrările solicitate”.

Rezultatele inițiale de la BAC 2023 s-au afișat luni, 3 iulie. Elevii nemulțumiți de rezultatele obținute au putut depune contestații la centrele de examen sau le-au transmis electronic în aceeași zi. Rezultatele finale au fost afișate vineri, 7 iulie.

FOTO DOCUMENT Procedura pentru vizualizarea lucrărilor la BAC 2023:

Pe 25 și 26 iulie vor putea vedea lucrările elevii de clasa a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională 2023.

Digitalizarea în Republica Moldova: lucrările, corectate, au putut fi văzute online

Pe 26 iunie, Ministerul Educației de la Chișinău a anunțat rezultatele preliminare ale examenului național de bacalaureat. Rata de promovare a depășit cu trei puncte procentuale pe cea de anul trecut.

A urmat etapa contestațiilor care a avut loc simultan cu vizualizarea lucrărilor corectate pe platforma online, procedură care în România nu există decât după anunțarea rezultatelor finale și fără să mai existe vreo cale de a contesta nota primită.

Foto: © Nikolai Lenets | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Rezultatele inițiale de la Bacalaureat 2023 din Republica Moldova au fost publicate luni. Rata de promovare – 68,3%, în creștere cu 3 puncte față de anul trecut / Timp de două zile candidații își pot vedea online lucrările corectate pe platforma ministerului și pot depune contestație apoi
Programul de vizualizare a lucrărilor de la Evaluarea Națională 2023, afișat de inspectoratele școlare din țară – model de cerere
Programul de vizualizare a lucrărilor de la Bacalaureat 2023: pe 18 și 19 iulie se aduc la centrele de examen pentru a fi văzute de candidați – procedură și model de cerere

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, mesaj pentru elevi, studenți, profesori și inspectori: Noi, autoritățile centrale, trebuie să ne uităm mai mult la rezultatele învățării și poate mai puțin la proces, să avem o abordare mai puțin centralizată. Competențele se pot obține într-o varietate de moduri, varietate care să vă stimuleze și pasiunile, curiozitatea

Competențele elevilor și studenților se pot obține într-o varietate de moduri, a declarat azi ministrul Educației, Ligia Deca, la deschiderea anului universitar 2023-2024. Într-un mesaj transmis profesorilor, elevilor și studenților,…
Vezi articolul
Foto: Pexels/ Cottonbro

REPORTAJ Cei care nu mai pleacă. “În urmă cu câteva săptămâni ne-ar fi luat mințile orice nimic. Întârzierea unui Bolt la comandă, mâncarea rece dintr-un restaurant, un nasture rupt la palton sau frigul de afară. (…) Acum nu mai avem nimic. Nici țară, nici casă, nici familie”

Peste 500.000 de refugiați au intrat în România de la începutul războiului, majoritatea femei și copii. Cei mai mulți în tranzit. Alungați de război, cu câte o valiză și câteva…
Vezi articolul