Banii necheltuiți la nivel UE în ultimul an în programul Orizont 2020 și realocarea lor pentru 2022 – obiectul unei dispute între instituțiile europene

90 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Banii necheltuiți în precedentul program de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, fac obiectul unei dispute rămase nerezolvate între Parlamentul European și Consiliul UE, potrivit publicației Science Business. Aceasta scrie că cele două instituții nu au reușit să ajungă la un punct de vedere comun cu privire la procentul din acei bani care ar trebui să fie “puși la bătaie” în cadrul noului program Orizont Europa, pe anul 2022.

Potrivit sursei citate, în 2020, ultimul an al programului anterior, UE nu a reușit să cheltuie 486 de milioane de euro, iar Comisia a propus ca, din această sumă, 77,3 milioane de euro să fie transferați în bugetul pe 2022 al noului program.

Dar europarlamentarii au cerut ca și restul banilor să fie transferați tot către noul program, iar jumătate din ei să fie alocați cercetării pentru sănătate. Statele membre au agreat, ulterior, o valoare de 117,3 milioane de euro, mai mult decât propusese Comisia, dar considerabil mai puțin decât ceruseră membrii PE.

Publicația îl citează pe Christian Ehler, raportor PE pentru programul Orizont Europa, potrivit căruia “statele membre au decis astfel să reducă retroactiv finanțarea pentru cercetare și inovare (…) O astfel de reducere a fondurilor subminează viitorul Europei”.

Pe de altă parte, potrivit sursei citate, statele membre argumentează că orice bani suplimentari ar trebui alocați ultimilor ani din Orizont Europa sau cel puțin pentru perioada post-2024, când se termină finanțări suplimentare aferente schemei de redresare post-pandemie, așa încât să nu existe fluctuații în bugetul pentru cercetare pe parcursul perioadei de șapte ani.

—————————

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Foto: © ChormailDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like