Mică victorie împotriva birocrației: Rovana Plumb anunță eliminarea fișei de activitate lunară a profesorilor și noi măsuri la plata cu ora

41.557 de vizualizări
SURSA: GOV.RO
Ministrul interimar al Educației anunță “noi măsuri pentru debirocratizarea sistemului de învățământ”, dar elimină o singură fișă din zecile de documente denunțate de profesori ca acaparând activitatea didactică. Chiar și așa, este o mică victorie a învățătoarei Mara Luana Rauca, care a lansat o scrisoare deschisă în care denunța “Dosariada” din școli. Edupedu.ro a prezentat pe larg scrisoarea adresată ministrului Plumb și cerințele profesorilor privind debirocratizarea.

Rovana Plumb a decis “să elimine fișa de activitate lunară, formular ce era cuprins în Anexa 3 a ordinului nr. 4165/24.07.2018, urmând ca activităţile să fie evidențiate în condica de prezenţă a unității de învăţământ. Măsura transpune politica MEN de debirocratizare a sistemului de învățământ, cerință subliniată și de profesorii și învățătorii care au luat parte, alături de doamna Rovana Plumb, la întâlnirea de lucru din data de 18 octombrie, la sediul MEN“, anunță Ministerul Educației, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Măsura vine după ce învățătoarea Mara Luana Rauca a lansat o scrisoare deschisă în care denunța “Dosariada” care a ajuns să facă legea în învățământ și să conteze mai mult decât activitatea de la catedră în ochii inspectorilor.

Ministerul precizează că a fost stabilită și “ordinea în care se ocupă posturile didactice de predare/catedrele vacante şi rezervate în regim de plata cu ora. Pentru anul școlar 2018-2019, rămân în vigoare prevederile Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic, aprobată prin ordinul de ministru nr. 5485/13.11.2017, unde încadrarea în regim de plata cu ora este reglementată prin articolele 94-96“.

Instituția adaugă că ministrul interimar al Educației “a semnat un ordin care aduce îmbunătățiri în privința încadrării personalului în regim de plata cu ora. Astfel, învățătorii/institutorii/profesorii pentru învățământul primar de la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor putea fi salarizaţi în regim de plata cu ora pentru cursurile care depăşesc numărul de ore prevăzute în planurile de învăţământ de la clasele cu predare în limba română“.

Ministerul anunță că “a fost eliminată obligația ca învățătorii/institutorii/profesorii pentru învățământul primar de la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale să desfășoare activităţi didactice la clasă în acelaşi timp (în pereche) cu profesorii de specialitate care predau la clasele respective educaţia fizică, limbile moderne şi religia. Astfel, ei pot beneficia de acest timp pentru a-şi completa pregătirea metodico-ştiinţifică“.

Ce a cerut învățătoarea care a făcut apel la Plumb să scape educația de birocrație
Documente / Foto: Pexels.com
Documente / Foto: Pexels.com

Scrisoarea deschisă a învățătoarei Mara Luana Rauca către ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, a fost rapid preluată de sute de cadre didactice, care acuză Ministerul că sabotează pregătirea profesorilor prin introducerea a unui număr mare de hârtii pe baza cărora să își dovedească activitatea.

Lecțiile cu elevii sunt prioritare. Pentru asta ne-am obținut diplomele, pentru asta ne-am ales această profesie, pentru asta mergem zi de zi la școală. (…) Ne-am săturat de fenomenul ‘dosariada’ care face departajarea între profesor ‘bun’ și profesor ‘slab’”, a scris învățătoarea, la mijlocul lunii octombrie, pe pagina de Facebook Colegiul Cadrelor Didactice.

Doamnei Ministru Interimar al Educației Naționale Rovana Plumb, Cu încredere că veți face tot ceea ce este mai bine pentru a îmbunătăți starea actuală a învățământului românesc, vă aducem la cunoștință că profesorii din România sunt sufocați de cantitatea de hârtii pe care trebuie să o facă”.

Calitatea în educație va crește strict prin munca efectivă la clasă, prin colaborarea familiei cu cadrele didactice și prin conduita aleasă a elevilor”, a avertizat învățătoarea. Aceasta a amintit că “avem baze de date. De ce trebuie să facem la infinit aceleași situații, când se pot face o singură dată, iar organismele subordonate ministerului să le preia de acolo, fără a mai abuza de timpul alocat învățării elevilor? Facem o muncă nu dublă, ci înzecită”.

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENTE Modificări de reguli în timpul apelurilor deschise pentru dotarea școlilor cu smart lab-uri și cu mobilier. Primăriile și școlile trebuie să depună proiectele pe platforma UEFISCDI / Noile calendare, ghiduri și anexe

Apelurile pentru dotarea școlilor cu smart laburi și dotarea laboratoarelor de informatică, a cabinetelor școlare și a claselor cu mobilier au fost schimbate de Ministerul Educației prin doua ordine de…
Vezi articolul

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Lecție de Matematică Algebră la clasa a VI-a, cu plan de lecție oferit profesorilor, în sistem clasă inversată, cu ajutorul tablei interactive / Profesoara Larisa Dediu: Sunt atâtea platforme care ne ajută încât avem nevoie să ni se dea aceste exemple, să ni se arate cum să le folosim eficient la clasă

Larisa Dediu, profesor de Matematică la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău a fost de acord să le arate tuturor profesorilor interesați, elevilor și părinților, felul în care tehnologia…
Vezi articolul

Elevi din două colegii naționale din Cluj-Napoca și Focșani învață despre istoria și analiza filmului, după ce profesorii au ales disciplina opțională „Ora de cinema”. Cursurile au resurse gratuite pe o platformă online

Elevi din două colegii naționale din Cluj-Napoca și Focșani învață din anul școlar 2024-2025 despre istoria și analiza filmului, după ce profesorii lor au ales disciplina opțională „Ora de cinema”,…
Vezi articolul

Constantin Șerban, fostul învățător liberal acuzat de abuzuri asupra elevilor săi, prezentat de oficiali PNL drept unul dintre organizatorii Forumului Educației de la Iași, în care ministrul Cîmpeanu și-a susținut proiectele de legi / Cîmpeanu îi ceruse demisia după scandalul de anul trecut

Fostul învățător ieșean acuzat de abuzuri îndreptate împotriva elevilor săi, Constantin Șerban, membru în Consiliul Județean Iași din partea liberalilor, este prezentat în mai multe postări pe Facebook drept unul dintre…
Vezi articolul

Până pe 31 mai, se pot depune proiecte pentru formarea a 100.000 de profesori în pedagogie digitală. Prioritară este formarea profesorilor din mediul rural și zone defavorizate / Ministerul Educației a scos termenul „non-binar” din Ghidul solicitantului

Ministerul Educației a lansat apelul pentru formarea a peste 100.000 de profesori în pedagogie digitală, de 80 de milioane de euro. Valoarea unui proiect este de minim 2,4  milioane euro…
Vezi articolul